Unutrašnjost štala

RatkoPa ti je dao odlican link.Sve tu pise.Pre 10 god sam i ja radio po slicnim projektima stalu.Generalno za hf je duzina lezista 170cm a za simentalca do 190cm uz pad 1-2%.Sirina je za hf 1m,a za sim je1.35.Sve to ako je plitak kanal do 20cm dubine.Duze leziste ce prljati krave i bice problema sa mastitisom.Pazi,uz ovakva lezista moras imati i jasla adekvatna.Od prilike kao na slikama sa linka.Ako je visoka greda udara im grudna kost u nju i one beze nazad pa padaju u kanal pri lezanju.Pazi na taj drveni pod,ako nije guma u celosti prednje noge se jako klizaju pri ustajanju i hranjenju pa ima i povreda i stresova.Guma u celosti ili bez drveta.

srvo stavljam samo da bi im bilo toplije kada leze, mislim da se nece klizati prednjiim nogama jer ce biti suvo, a lezista cu praviti 114cm po kravi za simental, valjda nece biti malo

Hmm,kod mene je za HF 115 cm pa mi se cini nekako nedovoljno.Kad legnu one preplicu noge,ili jedna ume drugoj da stavi noge na stomak.Ako nemas gumu napred a imas drvo to ce sigurno izazvati klizanje posle samo par meseci upotrebe i bice hematoma.One uklizaju stalnim pokretima papaka.Ja sam stavio drvo bagrem po celoj podlozi i gumu koja je bila tanka jer nisam uspeo da nadjem deblju,ona se je kasnije kidala pa sam je skinuo.Bilo je prevelikog klizanja pa sam skinuo i drvo.Pazi sa tim,da uzalud ne dajes novac.

Uradi leziste na 170, kanal sto plici ,ako ne planirs neko masinsko izdjubravanje,lezista betoniraj.Ja sam odradio kanal sirine 50cm dubina 20cm, sad mi pravi problem, kad treba da izvedem neku kravu kanal prestavlja problem,zato ce letos biti betoniranja na dubinu od 7-8cm.

kanal cu najverovatnije 10ak cm dubine, ne znam samo sta cu za pod, da li da radim dasku pa gumu ili samo gumu, je li im hladno na beton, kako pricvrstite gumu za beton, nasao sam gumu debljine 2cm

Jedan moj kolega je stavljao gumu,na kraju je morao da je skine jer su se krave klizale i povredjivale jedna je i slomila nogu.

nemojte plašiti čoveka,ljudi stavljaju sve i svašta ja sam kupio gume u kombinatu borovo baš u tu svrhu rađene i ja sam prezadovoljan krave se nikad manje nisu klizale i ležišta ni slučajno duža od 170 čak je za hf i to previše

Guma ce biti odlicna podloga ali mora biti ona koja je namenjena za stalu i za leziste.Takve gume se ne klizaju.Mislim da ce zasigurno biti 2cm malo i da takva guma ako se zeli da traje vise godina mora biti debela 3cm.Moja je bila 2cm i trajala je 2 godine ali nije bila namenjena bas za stalu.Guma obezbedjuje dobru izolaciju i elaticnost i preporucljiva je.Mislim da je takvu vrstu gume pravio Tigar Pirot i da nije bila bas jeftina.
Kod lose montiranog lezista moze da se desi ovo:
pb060157.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
A onda mora da se radi ovo:
pb060158.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Poslednja izmena:
nemojte plašiti čoveka,ljudi stavljaju sve i svašta ja sam kupio gume u kombinatu borovo baš u tu svrhu rađene i ja sam prezadovoljan krave se nikad manje nisu klizale i ležišta ni slučajno duža od 170 čak je za hf i to previše
Upravo tako,što se tiče ležišta, kod mene je jedna strana uradjena na 165 i veruj da ta strana je pravi pogodak(što se tiče HF)
Kada su moji pravili štalu,otišli da gledaju objekat kod neke starije žene...ona je imala ležište na tim merama i rekla je citiram
'Sine,skrati joj da joj papci stoje na samoj ivici nikad neće da bude zalužena' nije pogrešila...Kod mene idu mere ovako
Od zida hodnik iza krave 1m zatim kanal 50x20 pa ležište 165cm pa jasle koje je ispod nivoa hodnika koji je širok 1,80m pa druga strana koja je sa dužim ležištem i širim vezom (inače indetična)

moja je debela 5 cm odole su čepovi da se voda ne zadrzava ispod i za 16 ležišta je koštalo 1100 eura to je onda bila najpovoljnija ponuda ostali ponuđači su bili min 100 eura komad

- - - - - - - - - -

i zaboravio sam te gume imaju garanciju 10-20 godina zavisi od proizvođača

Sve si lepo rekao.Guma je skupa investicija i ako ne stavis pravu bolje je i ne stavljati jer ce biti samo problema.

Poslednja izmena:
Kako pričvršćujute gume za beton?
Imaju i one gume kao dušeci punjene recikliranom gumom ( starom usitnjenom gumom).

Taj sto prodaje gumu on bi trebalo da prodaje i tiplove za ucvrscivanje.A ako nema onda ima u gvozdjari tipli sa sesirastom glavom ili na kraju plasticni tiplovi za fasadu.

on to dobavlja ne znam ni je odakle, uzecu traku od 1x7m ako budem radio ispod drveni pod a ako budem radio samo gumu na beton uzecu kod jega traku od 1.4x7m, 1.4m je najveca sirina koju ima

Ne znam ljudi zbog čega koristite gume-to klizi.U zadnjem delu ležišta je najbolje staviti cigle na kant-to je provereno.

vecina stavlja gumu, moj rodjak je stavio gumu malo tanju od 2cm koja je koriscena kao transportne trake u rudnicima i nema problema a krave ne mogu da je pocepaju

Nazad
Vrh