Unutrašnjost štala

Pa ti na kosom podu na vrhu imaš ravno.

Kosi pod je ispod stajnjaka da može klizit.
Ne verujem da bi bio to uzrok.

Jer su krave imale rogove?
Treba znat da u slobodnom držanju ne možeš imat rogatu stoku.

To sam iskustvo sa rogovima proso i znam kako je
Jel nagib bio gdje su hranjene ili je bila ravna ploca

Dozvoljeni nagib za krave je 2% to mi je rekao veterinar. A za kosi pod treba oko 5%.

jbg ne znam sta da radim,to bi kod mene bio nagib oko 3 %,nebi da radim liga boksove,skupo je a i nemam mesta,ne znam sta da radim,a ipak kada je djubre mislim da kosi pod nebi toliko uticao na krave,ipak nije to isto kao da su samo na ravnom
nisam pametan sta da radim,gledao sam da ima kod ljudi kosi pod za krave a sada ne znam sta je dobro i to sve

Bitno je da bude ravan pod na hranilistu i onda kosa ploca za-cile
Belit577-nisi mi odg na pitanje kako je bilo kod tog covjeka kod goga su izbacivale plod gdje su se hranile ravno ili nagib?
A 2% stavljas ako je vezani sistem

Poslednja izmena:
Problem je bio na nagibu od 4% od 20grla cak 8 je imalo problem sa izbacivanjem ploda u poslednjem mesecu stelnosti,i covek odma iskopao kanale i ubacio resetkasti pod.

To je nesto drugo u piatanju a ne kosi pod.Imam kravu koja ima jako izrazen prolapsus(ispadanje materice) i kada je pustena uopste se nevidi jer se namesti da legne kako hoce a kad je vezana mora da legne samo kako mora ..............

Babun u pitaju je bio sistem vezova a nagib 4%,tako da su krave uvek lezale na tom nagibu,kad je to popravio nije imao vise problema.

planiram malo renovirati stalu unutra, kod mene su drveni stubovi, drvene jasli, malo je kos pod, planiram uraditi leziste za krave- koliko bi ono trebalo biti dugo, unutrasnej dimenzije su 3.6m x 6.8m, ne mogu praviti da mogu ispred njih ici da im dajem seno, kupicu cevi za pregrade izmedju njih zajedno sa lancima za vez, mislio sam da radim za 6 krava na 6.8m, da li je to malo za svaku kravu prostora ?

hvala ljudi na pomoci :) i profesor na fakultetu kaze da nisu pravili projekte sa kosim podom za krave ali meni bi to odgovaralo posto mi treba stajnjaka za njive a i cini mi se ovo bolje nego liga boksovi posto je to i skuplje a treba i vise mesta za krave..nego jel prodaje neko mozda zensku telad cim se otele?posto bi hteo za junice...ako ima nekoga pa da znam ako se odlucim za prosirivanje,posto sada imamo 20 krava na vezu :)

odlucio sam da pravim sam ramove i vezove za krave, pravicu za 6 krava sto je nekih 113 cm po kravi, stim da ce retko kad imati 6 krava u stali, ramove pravim 160 od betona i ona krivina visina 100 a dzina 90, interesuje me koliko treba dugo leziste da ostavim, koliko je dovoljno cm?

Leziste zavisi od kanala kakvog mislis da napravis.Kazi kakav ti je kanal pa cu ti reci kakvo ti treba leziste.

pa nece biti one resetke nego leziste visocije od kanala iza za nekih 10ak cm, a leziste cu prvo od betona da poravnam jer je sad koso pa cu od hrastove daske praviti pos na tom lezistu i na kraju guma od 1m sirine na zadnjem kraju lezista

Nazad
Vrh