Unutrašnjost štala

Isto pitanje bih pitao i za Babuna i koliko često ubacuješ slamu na ležišta?.
Jel može neko da okači neki sajt o opremi za štale,ovo što izguglam za Srbiju sve mi nekako neozbiljno deluje.

Obzirom na situaciju u Vojvodini u vezi dostupnosti slame i aridnog podneblja, ja bi se fokusirao na kompostni tip objekta.

Trebaš samo veliku pokrivenu površinu, dostupnu s mašinama, da možeš donosit stelju i sezonski čistit stajnjak.
Ta ide direkt na njivu. Znači samo ga imaš jednom 'u rukama'.

Ne znam, kako je u tvom kraju, a video sam puno praznih hala, koje su kombinatima služile za mehanizaciju itd.
To bi se verovatno moglo dobit za male pare.

Princip takvog tipa objekta je u velikoj površini na kravu i postizanje kompostnog procesa u 'tlu'.
To se postiže sa dovoljnim količinama organskog materijala (slama, piljevina, drvna sečka...), koje se svakodnevno prozračava.
To se dnevno prolazi sa nekim kultivatorom, frezom, drljačom, što se ima.

Taj tip smeštaja nudi kravama vrhunske uslove po pitanju socializacije i konforta.

Ta tehnologija je jeftina kad se ima objekat, sigurno u toj situaciju nije niko u stanju da gradi nekih 1000 kvadrata za 30 krava, a sigurno se nađu prazni mašinski hangari, pa sušione od ciglana itd.

Kalkuilra se da je idealno ako se može priuštiti na kravu 30 čm, verovatno se može to i smanjit na nekih 20 čm po kravi, a to je neki limit.

Ta štala je po meni prenatrpana za tu tehnologiju.
Iako Austrijanci tvrde, da se može i sa 7,5 čm po kravi, mislim da to donosi sobom dosta problema.

Trošak bi bio izrada 'ograničenja' do neke piste, koja se čisti dnevno, krmne zabrane, izmuzište i VENTILACIJA.
Ako bi se koristili zatvoreni hangari, treba jaka ventilacija, da se iznosi vlaga.

To je tip držanja goveda, koji omogućava životinjama, da postignu svoje genetske potencijale za proizvodnju mleka.

Tine na takav način držanja koliko ima uticaj tip zemljišta?
Kod mene je dosta nepropusno zemljište tako da mislim da bi se posle određenog vremena napravilo "blato" tj ne bi bile suve.

Zato svaki dan dodajes suvu slamu i mesas,nema veze nepropusnost zemljista na toliku povrsinu po grlu,nemogu toliko da nakvase...........
Moje su pustene bez krova i treba da pada kisa ceo dan da bi se napravilo blato....

Ako ja sad sve ovo dobro razumem, onda bi i ja mogao za tov junadi isto tako uraditi?

U principu bi se moglo.

Iako treba računat, da se kod krava to redovno meša, da se postigne kompostiranje.
To se kod krava napravi, kad su na muži. Ne znam, kako bi to mogao napravit kod tovljenika.

U Irskoj i Engleskoj imaju za tovljenike objekte, u kojima je odvojen krmeni dio i dio za ležanje.
Dio gde stoka leži, ima obod od armiranog betona, tu se samo dodaje slama.
Obično se koriste mašine, koje melju i bacaju slamu.
Može se ubacit i cele rol bale slame, samo se skine uže/mreža.
Kmni dio se redovno čisti.
Bilo skreperima, traktorskim utovarivačem, ili su na tom delu rešetke.
Često je krmni dio i bez krova.

Na delu za ležanje nakupi se sloj stajnjaka od metar debljine.
Kad se tura bikova isprazni, to se direkt utovara i razvozi na njive.

Treba računat, da su za čiščenje i razvoz tog stajnjaka potrebne jače mašine.

- - - - - - - - - -

dal neko mozda zna koliko kostaju te gume sto se postavljaju u boksove?

U EU počinju cene bez PDV negde kod 30-32 E po čm.
Na boks se računa oko 2,1-2,3 čm. (cca 1,25*1,80)
Koliko to 'poraste' do Srbije, ne znam.

- - - - - - - - - -

@talianu

tu tip zemljišta nema veze, kao je i RatkoPa napisao.
Normalno, misli se, da je to pokriveno.

Vidi se na snimkama, kako su krave suhe i čiste.
I što veći raskoš sa placom, to bolje.

To važi i za tov. Ako staviš za primer u neki boks ne previše tovljenika, su suhi i čisti.
A da staviš možda samo jednog preko 'kapaciteta' tog boksa, sve pliva, makar daješ puno više slame.

Malo je problem što su potrebne velike površine pokrivene krovom a sve ostalo je lako izvodljivo i povoljno.
Iskreno najviše mi mi se sviđa sitem sa skreperom.
Ovde ipak treba više radne snage dokjedan muze drugi ore,podriva, prevrće đubre.
Ovako bih stavio podmladak stim da bi napravio veću strehu i veliki ispust.

za Taliaunu
slamu stavljam svaki drugi dan to mi je nekih 5 minuta posla a svaka dva mjeseca uvozim rolo bale,u ovakvom sistemu ide jako malo slame i manje stajnjaka imas

pozz momci :) interesuje me da li neko ima stalu za krave sa kosim podom?posto planiram da pravim stalu i prosirujem proizvodnju a nebi isao na liga boksove hteo sam da vidim da li neko ima iskustva sa kosim podom kod krava :)

To ti nebih nikako preporucio imaces velike probleme u poslednjim mesecima stelnosti krava.

Nazad
Vrh