Unutrašnjost štala

Pojilica ide iznad jasala, jasle su 70 cm širine i 30 cm dubine. Ležišta su 120 cm široka, dužina prema kravama (holstajn 170-180). Kanal je kod nas 60 cm širok i 25 dubok sto je previše, dovoljno je i 15 cm. Kanal je otvoren.

Ja sam se zajebo sa resetkama na kanalu,pa sad na svakih 4-5 dana podizem ih i rucno cistim kanal.Vidi iskustva drugih,ali i ja sam za otvoren kanal.

A koje ti je veličine ležište? Visina pojilica, veličina jasala itd.....

I zašto si pogrešio? Zato što moraš podizati rešetke svaki put kada čistiš kanal? Pa to sam predvideo ako stavim rešetke.....

Naravno AKO stavim rešetke.

Leziste je 175cm,ali kanal je celom duzinom pod padom do izlaza iz stale.Medjutim nivelacija ne vredi,jer kad upadne slama sa balegom od oticanje istih nema nista.Sledece je da zamenim resetke nekim plocama sa uskim prorezima za otok osoke,pa da vidim kako ce.

Mislim da bi pogrešio, ja bih ostavio plitak kanal, do 20 cm, i ne bih stavljao rešetku.

A za oticanje si u pravu. Jedno češće čišćenje i evenutalno, ovo mi je još u glavi samo kao zamisao, neka vrsta filtera, gde će se odvajati slama i slično a tečnosti - osoka, nastaviti da teče.

Takav je kod mene sistem kanalizacije, od izvoda iz kuće do sengrupa imam nekoliko "revizora-prelivnika". Tako nešto razmišljam da stavim i kod štale.

Zanima me vaše mišljenje, kada se krave drže u dvorednom vezanom sistemu, da li je pametno okrenuti ih guz u guz, tj. da im se prave dvoje jasli a samo jedan hodnik za izđubravanje, štala bi bila otvorenog tipa i zatvorene bi bile ove kraće strane dok bi deo gde su im glave okrenute bio otvoren.
Logično je da će više posla biti prilikom hranjenja a manje u izđubravanju, pretpostavljam da će i kravama biti mnogo lepše da su stalno na otvorenom, prilikom hranjenja može da se priđe traktorom.
Ovde nikad nema preko -6 stepeni dok su leti temperature oko 35 tako da mislim da je ovakav način mnogo bolji, ovde su problem kiše jer zimi se dešava da padaju po 15-tak dana neprekidno. Ne znam da li bi smetalo ako bi se hrana kvasila ili bi i jasle morale da budu natkrivene?

---------- Poruka napisana 01-07-12 u 14:13 ---------- Prethodna poruka je 29-06-12 at 10:24 ----------

Na dobroj zemlji je danas bio prilog iz Kanade sa sistemom koji je i meni padao na pamet.

prva greška kod pravljenja kanala je što nesmije da bude pad, takve stvari se ne prave napamet pitaš pa onda praviš.ako ti nije jasno zašto ne smije da bude pad je taj što retki deo odmah izađe a onaj kremastiji ostane tebi da ga guraš lopatom

Greška je da ideš danas u investiciju u štalu koja nije slobodno držanje.

I nemojmo o trošku.

Nije ni štala na vez za džabe.
A kod štala za slobodno držanje može se kemijat s jednostavnim rješenjima, za koja ne trebaš brda novca.

Nešto pokušavam da iskalkulišem, mislio sam kompletnu konstruciju da odradim od drveta, dva reda stubova, raspon 6m.
Znam da ne bi trebali o trošku ali, cilj mi je sa najmanje para da napravim štalu i krenem sa 10 junica.
To bi bila dva reda po deset vezova, gde bi sa jedne strane bila razvučena vakum linija, dok bi sa druge strane bilo mesto za porodilište, telad i tovne bikove. Junice za priplod i krave u zasušivanju bih držao van štale, ogradio bih jedno 1000m2 i napravio samo nastrešnicu.
Zbog velikih temperatura mi je pala još jedna stvar na pamet a nisam video da je iko to radio, ispod ležišta za krave bih razvukao cevi za podno grejanje i povezao ih sa bunarom u kojem je temperatura oko 15 stepeni, pretpostavljam da bih dobio temperaturu ležišta oko 20 stepeni konstantnu, to bih isto imao i zimi, s tim što bi zimi verovatno bila oko 10 stepeni. Drug mi se bavi time tako da bih samo materijal platio i naradio se ali to je najmanji problem.

kako izlazite na kraj s dosadnim musicama, da li i cime prskate protiv muva vase objekte sa stokom??

Nešto pokušavam da iskalkulišem, mislio sam kompletnu konstruciju da odradim od drveta, dva reda stubova, raspon 6m.
Znam da ne bi trebali o trošku ali, cilj mi je sa najmanje para da napravim štalu i krenem sa 10 junica.
To bi bila dva reda po deset vezova, gde bi sa jedne strane bila razvučena vakum linija, dok bi sa druge strane bilo mesto za porodilište, telad i tovne bikove. Junice za priplod i krave u zasušivanju bih držao van štale, ogradio bih jedno 1000m2 i napravio samo nastrešnicu.
Zbog velikih temperatura mi je pala još jedna stvar na pamet a nisam video da je iko to radio, ispod ležišta za krave bih razvukao cevi za podno grejanje i povezao ih sa bunarom u kojem je temperatura oko 15 stepeni, pretpostavljam da bih dobio temperaturu ležišta oko 20 stepeni konstantnu, to bih isto imao i zimi, s tim što bi zimi verovatno bila oko 10 stepeni. Drug mi se bavi time tako da bih samo materijal platio i naradio se ali to je najmanji problem.
Kolega Nikola ako se odlucis za drvenu konstrukciju, mogu ti pomoci posto sam ja radio takvu stalu prosle godine, imaju slike par strana unazad.

Kako ste sredili bazene za otpad? Jel zna neko koliko je potrebno po kravi m3.? Da li imate prelivne bazene? Jeli postoji neki zakon da je potrebno imati bazen za skladistenje djubreta za najmanje 6 meseci?

nekad sam cistio sa prednjim utovarivacem sada cistimo sa vodom:osmeh:
fotografija0034.jpg
fotografija0322.jpg
slika0019.jpg

- - - - - - - - - -

Slike su od pre 3 godine:bravo:

- - - - - - - - - -

Zanima me jel ima neko skreper za izdjubravanje,ako ima jel moze slika i kratak opis?:ppozdrav:

Imam momentalno farmu kapaciteta 30 muznih grla u slobodnom tovu znaci nisu vezane imaju svoje liga bokseve,ove godine sam izidao nove zidove jasle ali je krov ostao stari,planiram da na prolece radim novi pa se razmisljam da stavim lukove kao na plastenicima i duple dve folije jedna je debela 5mm ili leksan sta mislite o toj konstrukciji kao na plastenicima,drugar ima plastenik takav i nocu zbog velikih temperatura krov mu se rasklama automatski zbog provetravanja pa mi i to dobro dodne leti?:osmeh:

ljudi sta mi preporuxujete da stavim u liga bokseve na pod,posto sam do pre neki mesec bacao slamu,sad cistim sa vodom,pa se bojim da ce im beton u bokesevima biti ladan?razmisljao sam se da stavim piljevinu ili pesak?

Nazad
Vrh