Lala iz Banata
Član
Pojilica ide iznad jasala, jasle su 70 cm širine i 30 cm dubine. Ležišta su 120 cm široka, dužina prema kravama (holstajn 170-180). Kanal je kod nas 60 cm širok i 25 dubok sto je previše, dovoljno je i 15 cm. Kanal je otvoren.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
po meni dobra ideja
Kolega Nikola ako se odlucis za drvenu konstrukciju, mogu ti pomoci posto sam ja radio takvu stalu prosle godine, imaju slike par strana unazad.Nešto pokušavam da iskalkulišem, mislio sam kompletnu konstruciju da odradim od drveta, dva reda stubova, raspon 6m.
Znam da ne bi trebali o trošku ali, cilj mi je sa najmanje para da napravim štalu i krenem sa 10 junica.
To bi bila dva reda po deset vezova, gde bi sa jedne strane bila razvučena vakum linija, dok bi sa druge strane bilo mesto za porodilište, telad i tovne bikove. Junice za priplod i krave u zasušivanju bih držao van štale, ogradio bih jedno 1000m2 i napravio samo nastrešnicu.
Zbog velikih temperatura mi je pala još jedna stvar na pamet a nisam video da je iko to radio, ispod ležišta za krave bih razvukao cevi za podno grejanje i povezao ih sa bunarom u kojem je temperatura oko 15 stepeni, pretpostavljam da bih dobio temperaturu ležišta oko 20 stepeni konstantnu, to bih isto imao i zimi, s tim što bi zimi verovatno bila oko 10 stepeni. Drug mi se bavi time tako da bih samo materijal platio i naradio se ali to je najmanji problem.