Unutrašnjost štala

stavite gume i sprečite i klizanje i hladnoću

Ja sam imao pod od cigle pa sam ga prebetonirao,nemoze lepo da se ocisti,cigle nejednako propadaju pa se prave rupe
Na betonu se klizaju ali nisam primetio da im to smeta,bikovi su vidno mirniji jer nesmeju da skacu

и ја сам тако исто урадио због истих разлога, само немој да заборавиш да ставиш арматурну мрежу када будеш бетонирао, не фали им ништа, а зими стави сламе и неће да им буде хладно

када будеш радио пад , стави га као за канализацију да буде нагиб, да онај мехур на либели прође за једно милиметар ако ме разумеш, и пад да иде директно доле иза крава, па после каналом под падом напоље, а никако да га изводиш да иде у једно ћоше са лежишта

I kod mene je betonirano ali je beton počeo da puca.Cigla se stavi samo metar kod zadnjih nogu a napred može i zemlja.
Možda je dobra i varijanta da se izbetonira pa da se gornji sloj betona ispreseca kao cigla.I ja nisam stradao ali neki jesu kad im marva sklizne.Moje krave su gimnastičarke-atletičarke.

hvala ljudi za pohvale za junice,a sto se tice ostalog sta bude bilo potrebno uradicu.sada cekam da mi se ova teli krajem maja,pa ako bog da da sirimo stado!nego samo sam se zefrknuo napravio sam mesta samo za dvoje,mozda cu morati da pravim jos nesto ako resim da drzim jos neku.

moja nova stala i tek preseljene krave
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

imali ko kakvu ideju kako napraviti primitivno izmuziliste kad su krave na pasi mislim u toru, posto mi je malo ponezgodno uvoditi u stalu na muzu pa mislim nesto sklepati napolju ali nemam bas neku ideju , molim za pomoc

Koliko krava?

Preradi se neka prikolica (ili sve napraviš ozbiljno na nekoj šasiji), da uz nju privežeš krave, u njoj im daš neko brašno (trebaš ih stimulirat, da rado prilaze), na prikolici imaš vakumsku pumpu sa motornim pogonom (možeš napravit i pogon preko kardana), muze se na kante i na prikolici namestiš još 40 l kante, koliko ti treba kapacitete mleka za jednu mužu.
Napraviš si i malo krova itd. mašti nema granica.

Poznanik je godinama takvom prikolicom imao na muži 30-40 visoko proizvodnih krava.

Ne mogu da na slo forumu nađem neku sliku, a mislim da sam tamo video neko takvo izmuzište.

E pa da krenemo......

Preuređivanje štale je počelo.
Krava je van štale, drveni pod je maknut i sve što je bilo ispod njega je maknuto....

Došli smo do sledećeg stanja:

dsci0185v.jpg

I tu se sad razilazim sa ocem kojeg ne mogu ubediti gde treba da se stavi kanal, na kojoj udaljenosti od jasala.
Hajde da čujem vaša mišljenja.

Širina štale, dimenzija koju vi vidite je oko 3,8 metara.
E sad, tu je problem, dokazati staroj gardi da nije potrebna velika dužina ležišta. Voleo bih da čujem i vaša mišljenja, da sad imate prostoriju širine 3,8 metara,(i nebitne dužine) kako bi vi to rasporedili.
Koliko ja vidim, moram da preuredim jasle, da ih malo povučem u unutrašnjost objekta, a zatim iza njih ostaviti nekih 170 - 180 cm za ležište iza koga bi došao kanal.

Kakvi su vaši predlozi, možda ja ipak grešim, dajte predlozi, vi sigurno imate više stoke nego ja a verovatno i iskustva.

Dužina ležišta za simentalsku rasu u vezanom sistemu držanja ne bi trebalo da prelazi 170cm, ako se želi dobra higijena. U sličnoj situaciji sam bio kad smo adaptirali stari objekat i uprkos mom insistiranju majstori su na nagovor mog oca ostavili 180. Bukvalno još 10-15 cm je moglo da se skrati a da ne bude kratko, grla bi se praznila pravo u kanal, ovako se prazne na ležište, pogotovu dok jedu, pa se onda vrate i pravo vime tu. Za holštajn krave, neznatno duže. Da napomenem krave su teške između 600-700 kg, znači standard za simentalca, nisu male a ležište ima je moglo biti kraće.

i kod mene je dugačko 168 i savršeno je krave su čiste za poželjeti .nisam rekao imam i simentalca i holštajn i dužina odgovara svima

Ja vam se svima zahvaljujem na odgovorima, i zamolio bih vas za još koju sugestiju.
Na primer, da li da okrenem pojilicu, ona je sada okrenuta ka zadnjem delu štale, dok vidim na nacrtima da se okreće kontra.

Prvo bih okrenuo pojilicu. Drugo, koliko da ostavim za jasle? 70 cm sa sve pojilice ili treba više? Vaša iskustva?

Ako bi bili ljubazni da mi date mere u vašim štalama, jasle, ležište, širina i dubina kanala.

I da, - jeste li preko kanala stavili rešetku ili je kanal otvoren?

Hvala vam svima

Nazad
Vrh