Unutrašnjost štala

hmmm,a jel su mu se mogu zakljucati krave dok jedu? a u biti ako je mixericom sve uadjeno onda mozda nema ni potreba mada nije ni to kako oni prezentuju i tamo ona burla i trazi sta joj se vise svidja.
da, imaju automatski vezovi u toj stali na slobodnom nacinu drzanja. Vlasniku jako smeta sto jedna drugu guraju, skacu, jedne druge dizu kad leze itd. A sve stoji i kod ovog komentara kolege Ivant, slazem se sa njim.

@igordulic.Da li je ta stala od cevi od skele u Molu?
jeste :) bas tamo na kraju sela :)

---------- Poruka napisana u 23:18 ---------- Prethodna poruka je at 23:11 ----------

da, imaju automatski vezovi u toj stali na slobodnom nacinu drzanja. Vlasniku jako smeta sto jedna drugu guraju, skacu, jedne druge dizu kad leze itd. A sve stoji i kod ovog komentara kolege Ivant, slazem se sa njim.
hmm pa ne znam kod mene na primer su na taj nacin imamo dve grupe i nemam problema sa dizanjem sve leze normalno,jer smo te sto su pravile cuda izbacili u drugu grupu i sad super,a za doziranje nemam mix prikolicu a i svakako trebalo bi se jako puno posvetiti da bi se svakoj moglo dozirati kolko zasluzi tolko da dobije..za to je dobar onaj sistem kada dobija na muzi koncentrat pa da ima dozator koji zna kolko mleka daje ali to je vec skupa oprema za nas..moglo bi jednio poznije pratiti mlecnost pa onda kad se daje koncentrat povecavat mlecnijim kravama,ali opet neke grupe bi resile stvar kolko tolko.Ali u biti ko misli da se tolko posveti on moze svakako i na tom sistemu da kad se zakljucaju daje kolko misli pojedinacno svakoj kravi kako bi i radio da su stalno vezane a ostale prednosti slobode bi jos imao samo kao +,zbog toga mi nije jasno sto ljudi kad vec prave novo ako imaje prostora ne idu na takav sistem nego vezan.

---------- Poruka napisana u 21:57 ---------- Prethodna poruka je at 21:56 ----------

---------- Poruka napisana u 21:58 ---------- Prethodna poruka je at 21:57 ----------

---------- Poruka napisana u 22:07 ---------- Prethodna poruka je at 21:58 ----------

Danas useljena nova stala, radjena jesenas, najvise koristeno drvo, grabnerov vez, izdjubravanje kroz kanal koji je supalj- ploca nad plocom, efikasno. Dosta svjetlosti i vazduha.

Samo primedba: iako je cigla 'topla' moraš i tu koristit prostirku ispod krava. I cigla se na dugi rok obrusi i bude kilzava. Nemaš malo blaga i sigurno će stado još rasti. Zašto nisi napravio za slobodno držanje?

нека је са срећом , лепо нема шта

која је дужина лежишта ?
видим цев за воду, ал не видим појилице :sta:

---------- Poruka napisana u 21:25 ---------- Prethodna poruka je at 21:22 ----------

Evo jos koja slika, da se vide pojilice, ali prije svega da se ZAHVALIM SVIMA VAMA koji ste cestitali useljenje, zivi bili.

---------- Poruka napisana u 21:42 ---------- Prethodna poruka je at 21:25 ----------

Dimenzije stale su 18x8 m, hodnik iza krava je 160cm, kanal sirina 55cm, dubina 15cm, leziste 170cm, jasle vislje 15cm od lezista krava, sirina lezista 110cm, grabnerov vez, osvjetljenje: providna tabla na krovu iznad jasala, neonke za nocno svjetlo i providna cerada na drugoj strani stale. krov preko krova za ventilaciju. a izdjubravanje je kroz kanal, na nacin da je ploca hodnika iznad dna kanala, a temelj na donjoj strani je 180cm (slikacu). Ciglu smo utiskali u svjez beton i poslije uradili fuge, a za ciglu smo se odlucili jer covjek u blizini je ima vec 6-7 god. i jako dobro funkcionise... pitajte sta god da Vas zanima.

---------- Poruka napisana u 21:51 ---------- Prethodna poruka je at 21:42 ----------

Samo primedba: iako je cigla 'topla' moraš i tu koristit prostirku ispod krava. I cigla se na dugi rok obrusi i bude kilzava. Nemaš malo blaga i sigurno će stado još rasti. Zašto nisi napravio za slobodno držanje?
Za ciglu se nismo opredjelili zato sto je "topla" vec zato sto covjek koji je ima u stali nikad nije imao problema sa papcima, a ono okrugli, pravilni, zato jer ih brusi cigla. I nema klizanja a i sigurno je toplija nego beton, jeftinija od gume.. a zasto nije slobodan vez, smatrao sam da nisam spreman za takvu vrstu investcije, jer to povlaci izmuziste, drugi nacin izdjubravanja...

---------- Poruka napisana u 21:57 ---------- Prethodna poruka je at 21:51 ----------

Djendrag,reci mi,kada si postavljao cigle,jesi li ih zalivao cementom.
kolega, cigle smo utiskali u frisak beton i tako ih dotjerivali, nije bilo lako jer cigla suva pa brzo susi i povlaci beton pa nema popravke, mora se odmah staviti kako treba. A ovaj kolega sto ima ciglu prije mene, je poredao ciglu na osusenu plocu i zalio betonom, islo lakse.

---------- Poruka napisana u 22:02 ---------- Prethodna poruka je at 21:57 ----------

нека је са срећом , лепо нема шта

која је дужина лежишта ?
видим цев за воду, ал не видим појилице :sta:
pojilice su crne boje pa ih je tesko uociti sa slike, postavio sam dr. sliku na kojoj se vidi jasno, a inace i vodu sam radio na nacin da je od rezervara sa vodom, isla cijev od cola pa u hranidbenom hodniku svedena na 3/4, a do pojilice 1/2 cola. i mogu sve krave da piju dovoljno vode.

---------- Poruka napisana u 22:09 ---------- Prethodna poruka je at 22:02 ----------

A bilo je tesko odluciti kako raditi, na koji nacin, jer i otac i ja volimo da se posavjetujemo sa ljudima, sta je bolje a sta ne, i onda svako ima svoju teoriju, neko je posten da kaze gdje je pogrijesio a neko te ubjedjuje u nesto sto veze sa vezom nema, a inace stala je kombinacija te stale kod mog komsije i stale kod covjeka u Kutini (Hr).

Poslednja izmena:
Za ciglu se nismo opredjelili zato sto je "topla" vec zato sto covjek koji je ima u stali nikad nije imao problema sa papcima, a ono okrugli, pravilni, zato jer ih brusi cigla. I nema klizanja a i sigurno je toplija nego beton, jeftinija od gume.. a zasto nije slobodan vez, smatrao sam da nisam spreman za takvu vrstu investcije, jer to povlaci izmuziste, drugi nacin izdjubravanja...
S brušenjem cigle sam mislio na duži rok. A mogao si napravit i na slobodno držanje, pa ih makar privežeš za mužu, dok ne možeš finansijski napravit neko izmuzište. Ili iznad hranidbenog stola povučeš mlekovod. Mi smo 180 krava vezivali i puštali na svaku mužu u izmuzište, a tu im samo malo baciš koncentrata, sve svežeš, pomuzeš i pustiš. Svakako mislim, da si super uradio, a možda bi mogao s istim parama uradit tako, da je kravama bolje i tebi lakše. Staje sa slobodnim držanjem za mali broj stoke mogu bit isto napravljene s vlastitim materijalom i radom. Problem je, pošto svi u tim prilikama pomisle na velike i skupe objekte.

Djendrag i da napravis najsavrseniju stalu na svetu ,opet ces posle mesec dana reci ,ej trebao sam ovo malo dublje ,ovo malo vise levo i tako to.Tako nema da se jadeis .suprer ja stala.

Svaka cast kolega veoma prakticno i funkcionalno i satdo i objekat su odlicni Nek ti je sa srecom sto radi to vajdio.Kao sto neko od kolega rece da je vise ovakvih objekata.:bravo::ppozdrav:i naravno sto bolju cenu mleka ::novac:::ppozdrav:.

Odličan, prozračan, relativno jeftin i funkcionalan objekat. Može služiti za primjer drugima, posebno u brdskim krajevima (nagnut teren). Na nekim prethodnim fotografijama može se vidjeti vanjski dio. Jedina mana koju nije niko spomenuo, je ta što sa druge strane hranidbenog hodnika nije još jedan red vezova. Svakako uz manja sredstva se i to može uraditi pa da objekat bude za 24 muzna grla.
Da je sa srećom useljenje!

Odličan, prozračan, relativno jeftin i funkcionalan objekat. Može služiti za primjer drugima, posebno u brdskim krajevima (nagnut teren). Na nekim prethodnim fotografijama može se vidjeti vanjski dio. Jedina mana koju nije niko spomenuo, je ta što sa druge strane hranidbenog hodnika nije još jedan red vezova. Svakako uz manja sredstva se i to može uraditi pa da objekat bude za 24 muzna grla.
Da je sa srećom useljenje!
Hvala kolega Sancho, hvala. Boze zdravlja pa bice i drugi red vezova. Pozz.

Nazad
Vrh