Uljana repica

Odg: Uljana repica

kada i cime prihranjujete uljanu.meni preporucili ureu 150kg/ ha.

10nw9xl.jpg

sq2s6g.jpg

scw6sz.jpg

Eo i moje uljane repice, 5 jutara njiva :) slikano juce.

Koja ti je dinamika borbe sa sjajnikom? Danas sam prskao drugi put. Prvi put prskano 4.4. sa Pintom.

Sjajnik prskas dok ne pocne da cveta a posle je koristna svaka buba zbog oprasivanja.Jedino rutava nanosi stetu ali ovaj vetar nam pomaze za sada.

@srdjaunzorz,

Hoces da kazes da sada kada je procvetala, a jeste, ne treba prskati protiv sjajnika?
Zar sjajnik ne napada mahune. koje su se tek pojavile?

Menisu rekli da se sjajnik prska dok ne procveta, ja sam oprskao pre neki dan i sad valjda nista vise sem ako se ne pojavi rutava buba...

@srdjaunzorz,

Hoces da kazes da sada kada je procvetala, a jeste, ne treba prskati protiv sjajnika?

@srdjaunzorz,

Necu ja da kazem,to kazu iz pss Pozarevca a oni vode nasih 300 hektara pod repicom. A i kad prskati repicu, pise u literaturi da ako ima 3-5 na svakom pupoljku.To vise nema kad pocne masovno cvetanje i precvetavanje.

Sjajnik napada u cvetu moze se videti jer ostecuje cvet nakon cega se nece moci plod zametnuti sto ce se videti u skorije vreme ko nije radio zastitu na vreme.

Kojom prskalicom mozes ovo isprskati.Slika je od pre 2 godine.Sada je malo manja,slikacu sutra pa cu pokazati.Moras je prskati pre cvetanja,eventualno na samom pocetku.Posle je sve uzaludno.Inace nisam visok 170cm.
1ru83d.jpg

Jesam i pre oranja i zimsko i sad pre nekoliko dana folijarno kada sam prskao od sjajnika, nego je gusta, posejali smo dosta semena (prvi put smo sejali) videcemo kako ce ispasti

Repica je kod mene delom cvetala, tj ovi gornji delovi. Ove nize grane tek treba da procvetaju i u njima imam sjajnika, koji svakako moram da prskam. Moja je malo izgleda neujednacena, jer sam je posejao relativno kasno.

@jo-jo,
Kada si tvoju posejao? Moja izgleda slicno tvojoj, izgleda gusto, a donje grancice jos nisu procvetale.

@srdjuanzorz,
Ova tvoja izgleda fenomenalno. Moracu da pozovem PSS iz Pozarevca da se posavetujem. Moju sam pre oranje nadjubrio sa nekih 300 kg/ha sa 15-com, a u prihranu sam isao sa nekih skoro 200 kg/ha uree, i vec sam dva puta isao sa uan-om, sve u nameri da popravim ono sto sam pokvario u jesen. Koje ste prinose ostvarivali sa ovakvom repicom?

Prinos je bio odlican negde oko4700kg po hektaru.Bio bi veci ali smo se ucili da vrsemo te godine a i bilo je na par mesta polegnuto zbog oluje.Koje jolicine semena izbacite na hektar? ja sejem od 3-3,5kg zavisno od usitnjenosti zemlje.Sto se tice djubrenja ija radim 300kg 15-cu ali ne prehranjujem sa urejom vec kan ili an zavisi sta je bilo predhodne godine.Na ovoj gde je slikano nije djubreno nisacim jer je bio crni luk a tu ostaje dosta hraniva.

Kojim kombajnom vrsete, mi imamo Daniu, ali tesko da cemo sa njim moci da vrsemo, zbog visine, necemo toliko moci da podignemo heder.

@srdjuanzorz,

Pa to je ekstra prinos. Ja sam ove godine sejao neki Decalb, i mislim da sam isao sa nekih 3 kg/KJ. Pratim moju, i mislim da je najveci problem jer je kasno posejana. Imam je na 7kj, i to prvi put sejem, i bicu prezadovoljan ako budem imao vise od 10t. Sledece godine cu verovatno sejati ponovo, pa sam na vreme poceo da pravim planove.

Evo sada dosao sa njiva i obecao slike nema sjajnika a ni rutave bube, barem na 2 koje sam bio.Visina je u proseku 120cm a ima i onih koje su 140cm.Tako i da ima sjajnika nema prskanja.Razmak je oko 10-ak cm u redu.
28u4bqc.jpg
2nvv57s.jpg
15wcjms.jpg
bdseau.jpg
2en0tgw.jpg

Nazad
Vrh