Uljana repica

Danasnje slike

21j7whl.jpg

KWS

dzcpqv.jpg

Pionir

Evo i mera (levo KWS - desno Pionir)

28cn4ft.jpg

2cnfwaw.jpg

2yu0ufm.jpg

Kada je sejana kad je tako niska.Ni kws ni pionir nemaju tako niske sorte.Nesto tu fali.

Nije niska to je 120 i 164, neznam kad je tacno sejana, sem da su sejane istog dana i da su isti pred usev - zito i isto djubrene (pred plug 300 kg 3x15, pa 200 kg urea i malo folijarno sa prskanjem od sjajnika) i prskane jednom od sjajnika u cetvrtak u zadnji cas pred cvetanje.

Prskali smo sa obicnim buretom, samo podignuto skroz uvis. A i u cetvrtak je cini mi se da je bila niza, savijale su se malo sipke, malo stabljike, ali su se i jedne i druge vracale u prvobitan polozaj.

@srdjuanzorz,

Napisao sam vec koliko sam djubrio. Moja je slican onoj od tvog komsije i od @jo-jo. Kad kazes da mislis da je slabo djubrena jel mislis na azotna djubriva, ili nesto drugo? Po meni ispunio sam preporuke. Koje su tvoje kolicine? Ako mozes ukratko i nacin rada. Nekako sam misljenja da je i dalje u pitanju kasna setva.

Pa ja sam sejao 3 i 4 septembra djubrio sa 250 do 300 kg 15-ce zavisno kako na koju njivu i prehranio sa 250 kg ana i prehrana preko lista sa prskanjem protiv sjajnika.Ako si sejao malo kasnije nije bilo kisa odmah i nikla je krajem septembra to je razlog losijeg izgleda.Mozda nadomesti kasnije sa bocnim granama ali ja cisto sumnjam.Sva hraniva se nalaze u lisnoj masi ako to nema tesko moze da visoke prinose.

@marko22

i ja mislim da je kasna setva, i ja sam kasno posejao ove godine, ali zadnjih dana napreduje ko luda..., isao sam svakog dana da je obidjem i svaki put me iznenadi, i porastom i cvetanjem, bas se uocavaju razlike od dana do dana.

Da. @srdjuanzorz je posejao na vreme, a ja sam moju kao sto rece skoro krajem septembra, ali to sam cekao jer je bas sledeci dan trebala da padne kisa, i pala je. Tako da sam to pogodio, ali kisa nije bila bas neka. U te bocne grane se i ja nadam, jer ove repice sto sam gledao bas to imaju razvijenije vise od moje. Sutra idem da obidjem pa cu videti na sta lici. Jos da dodam, da sam pored onih 100 kg/kj ure-e, bacio i UAN 50l/kj. Ako je to malo azota, onda i ne mora da rodi.

U svakom slucaju momci, mnogo vam hvala na ovim konsultacijama i podeljenim vasim iskustvima. Sad mi je nekako lakse, ako nista drugo, barem cu vise znati za sledecu setvu. Jos samo nekako da vidim kako ono sitno seme izmeriti i posejati.

Danas primecena u ataru rutava buba. Otisao sa drugom da gledamo kukuruz, i kod njega slucajno primetimo rutavu. Ajd i kod mene, al srecom je nema, samo pcele zuje. Jel sad uopste ima nacina borbe protiv nje? Koja je uopste kolicina rutave kad treba prskati, i sa cim prskate? Znam da ima neka mera, broj komada po biljci, al ne znam koliko.

Ako mozues najbolje stanje da pogleda nejko "zastitar" iz PSS u tvojoj okolini i on ce ti datzi nabolje saveta.Ja je vise ne radim ni sacim jer je oko 1,5m visine i necu je gaziti sigurno.

@srdjuanzorz,

Gledao sam jutros kod Zaharija, i bila zastitarka koja je objasnila oko rutave. Stvari stoje ovako, kaze da se rutava pojavljuje uglavnom po obodima, i da je ove godine nema puno jer se i voce pojavilo u isto vreme, pa smo je tako ravnopravno podelili sa vocarima. I rece da ne treba nista dirati. Usput je i dodala da repicu treba sejati na vecim povrsinama zbog rutave, jer ona napada samo rubove. Naglasila je i da je sjajnik daleko veca opasnost, i da na njega treba obratiti vecu paznju.

Nazad
Vrh