Uljana repica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aca97......extra je repica
Napisi tehnologiju.....ako nije tajna.... :ppozdrav:
Nije druze,
jesen 300kg/ha 3x16
kraj februara 250kg/ha Ana-a,
1x inskiticidom Nurele D, pred kraj marta
A jesen nisam radio, jer je Pionirova repica bila zasticena Lumigenom, nije bilo potrebe dejstvovati.
A ovo jedno prskanje sto sam imao, je verovatno zato sto nas kraj niko ne seje repicu, samo jos jedan drugar pored mene, zato jos nije drasticno sa insektima kod nas.
Kod LG-a, Artoge i Arhitekta sam radio i jesenji tretman, tako da tu 2 prskanja.
I evo vec 5god kako radim nisam radio vise od 2 tretmana, i uvek je bilo oke.
A repicu verovatno ne bih sejao jos da me clan Dragan18 nije uputio prve god, da i nju ubacim u svoj plodored

Ostali.....
pitam iz razloga sto ja sejem kukuruz,moj plodored je psenica repica kukuruz suncokret,i sad prve godine sam posle repice posejao suncokret i to je bilo hocu li ga presejati,kuburio je dugo i zutio kao da ga je neko zvekno malom dozom totala,na preporuku nekih zastitara smo ga tukli aminokiselinama i jedva se izvukao al to nije bio taj prinos,posle toga vec 4 god. sejem na repicu kukuruz ali i on isto tako se muci,nikako da krene i napreduje,na celoj njivi talasast i nejednak i to se muci tokom cele vegetacije al na kraju bude dobar prinos,e sad posto je ova godina specificna i jos uvek hladna,i kod mene je kasna setva kukuruz mi jos uvek se muci i mali je i nikako da mrdne i to me pocinje nervirati,dal jos neko ima slicnih problema ko seje kukuruz na repicu,sta to ima u zetvenim ostatcima uljane repice da utice naredne godine na druge kulture,imam dve njive gde je na jednoj kukuruz na kukuruzu i kukuruz na strnjici i tu su kukuruzi dobri,samo na repici kuburi

Čovek sa kojim radim repicu (u repici je već 11 godina) kaže da najbolje prolazi psenica ili ječam posle repice. On mi je preporucio da izbegavam kukuruz jer ce biti osetnog pada prinosa. Imao sam prosle godine kukuruz na repici i bas je takav bio:talasast, nejednak, nizak... Imao sam nesto nizi prinos nego gde je dosao kukuruz na kukuruz (oko 500kg/kj manje). Ove godine imam kolegu gde je dosla psenica posle repice, jako dobro izgleda, mnogo bolje nego gde je predusev suncokret.Repica kao i suncokret ima ogromne potrebe za vodom, tako da i za njom zemlja ostaje prilicno isušena i iscrpljena. Moje mišljenje:posle skidanja repice ili bilo kog useva odmah iztanjirati/gruberisati/plitko uzorati njivu da se preseče kapilarna vlaga i isušivanje zemljišta. NIKAKO ne sejati "pokrivne useve", ne ostavljati samoniklu repicu posle žetve da raste da bi je posle zaorali kao "zelenišno djubrenje" jer sve to dodatno troši dragocenu nam vlagu koje mi nemamo u toku godine na pretek, vrlo često nam i fali. Baš sam se raspisao...

Ostali.....
pitam iz razloga sto ja sejem kukuruz,moj plodored je psenica repica kukuruz suncokret,i sad prve godine sam posle repice posejao suncokret i to je bilo hocu li ga presejati,kuburio je dugo i zutio kao da ga je neko zvekno malom dozom totala,na preporuku nekih zastitara smo ga tukli aminokiselinama i jedva se izvukao al to nije bio taj prinos,posle toga vec 4 god. sejem na repicu kukuruz ali i on isto tako se muci,nikako da krene i napreduje,na celoj njivi talasast i nejednak i to se muci tokom cele vegetacije al na kraju bude dobar prinos,e sad posto je ova godina specificna i jos uvek hladna,i kod mene je kasna setva kukuruz mi jos uvek se muci i mali je i nikako da mrdne i to me pocinje nervirati,dal jos neko ima slicnih problema ko seje kukuruz na repicu,sta to ima u zetvenim ostatcima uljane repice da utice naredne godine na druge kulture,imam dve njive gde je na jednoj kukuruz na kukuruzu i kukuruz na strnjici i tu su kukuruzi dobri,samo na repici kuburi
Ja imam potpuno istu situaciju. Pad prinosa nemam, ali definitivno se kukuruz jako muči. Inače tretiram Teridoxom repicu, a dok se skine radim dva prašenja i zimsko oranje.

Čovek sa kojim radim repicu (u repici je već 11 godina) kaže da najbolje prolazi psenica ili ječam posle repice. On mi je preporucio da izbegavam kukuruz jer ce biti osetnog pada prinosa. Imao sam prosle godine kukuruz na repici i bas je takav bio:talasast, nejednak, nizak... Imao sam nesto nizi prinos nego gde je dosao kukuruz na kukuruz (oko 500kg/kj manje). Ove godine imam kolegu gde je dosla psenica posle repice, jako dobro izgleda, mnogo bolje nego gde je predusev suncokret.Repica kao i suncokret ima ogromne potrebe za vodom, tako da i za njom zemlja ostaje prilicno isušena i iscrpljena. Moje mišljenje:posle skidanja repice ili bilo kog useva odmah iztanjirati/gruberisati/plitko uzorati njivu da se preseče kapilarna vlaga i isušivanje zemljišta. NIKAKO ne sejati "pokrivne useve", ne ostavljati samoniklu repicu posle žetve da raste da bi je posle zaorali kao "zelenišno djubrenje" jer sve to dodatno troši dragocenu nam vlagu koje mi nemamo u toku godine na pretek, vrlo često nam i fali. Baš sam se raspisao...
Slazem se sa svim napisanim, samo sto bih jos dodao jednu jako bitnu stvar. Uljana repica je dosta veliki potrosac fosfora na koji mi ne obracamo paznju jer ima velike potrebe za kalijumom. Sve preporuke koje sam dobijao za djubrenje repice su se zasnivale na djubrivima sa povecanim sadrzajem kalijuma sto zna biti greska kada kukuruz dolazi sledeci. Moje iskustvo je da repicu treba nadjubriti dodatnim kolicinama fosfora ukoliko je sledeci usev kukuruz. Takodje, kada je hladno prolece uticaj repice kao preduseva je veci na kukuruz bas iz razloga slabe mobilizacije fosfora na manjim temperaturama pa je pozeljno da se prilikom setve dodaje mikrogranulisano djubrivo. Kada je kisna godina, na uljanoj repici se ostvaruju vruhunski prinosi , 2018. sam na tom predusevu oborio licni rekord u proizvodnji kukuruza od 15 tona suvog zrna po ha. Inace prosle godine ko je sejao psenicu na uljanu repicu ostvarivao je preko 7,5 tona po ha prinos, dok je na kukuruzu koji ja praktikujem kao predusev za psenicu rezultat bio znacajno nizi do 6-6,5 t , najlosije su prosle psenice na suncokretu ispod 6 t.

Poslednja izmena:
Upravu si da repica trosi dosta fosfora a preporuka je K,u mom kraju generalno fali uopsteno fosfora pa ja za repicu inace koristim 8 15 15 zaorem pola kolicine koju planiram baciti za repicu a pola unesem predsetveno 3x16,tacnije 100kg po jutru zaorem i 100 predsetveno,a nagodinu za kukuruz bacim 200kg po kj 6 24 12 i to zaorem,Dragane ako mislis na superstartno djubrivo probao sam i to al isto,moooozda malko napredniji ali i dalje talasast i kuburi,mene najvise pati sto sejem oko 70kj psenice i to treba stici pripremiti ako se seje na dzombu,zabranjeno palenje i onda bez oranja nista,u to vreme posla preko glave a radim sve sam i onda nestizem pa mi je najlakse potanjirati suncokret jer tu uhvatim vremena do vrsenja kukuruza pa bude spremno,mada istina i na suncokretistu nebude psenica bas u fulu,i psenica mi zna biti kao u nekim trakama malo losija i svetlija pa malo tamnija i gusca,a nekako mi taj plodored odgovara psenica repica kukuruz suncokret

Plan je uljana repica, psenica, suncokret, psenica i tako u krug na zemljiste koje nije za soju. Takav je plan a dali ce se menjati videcemo u hodu

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Slazem se sto si napisao,al mi nije jasno,bar kod mene je tako,u globalu pati cela njiva,al recimo npr na parceli od 6kj je talasasto i ima delova njive gde je super,pa recimo 8 redi slabo,pa onda jedan red do pola njive super a od pola los,pa recimo sledecis 5 redi lose,pa onda od pola njive na drugi kraj njive dva reda naprednija,pa opet 4 reda losa,pa onda recimo u precniku 6m kao neka oaza napredniji za 4 lista i tako,sareno.....e to mi nije jasno

Ja imam potpuno istu situaciju. Pad prinosa nemam, ali definitivno se kukuruz jako muči. Inače tretiram Teridoxom repicu, a dok se skine radim dva prašenja i zimsko oranje.

s njim sam i ja radio, ljudi se čudili, što prskam repicu prije nicanja, to kao nitko neradi...... a ove godine se njive crvene od divljeg maka, strašno..... bit će zanimljivo za ovršiti takvu njivu.....

Vidim da se treba mjenjati tehnologija kukuruza iza repice. Ove godine sam imao malu rošadu plodoreda i svud je jednak i bolji osim po repici.

Vidim da se treba mjenjati tehnologija kukuruza iza repice. Ove godine sam imao malu rošadu plodoreda i svud je jednak i bolji osim po repici.

mene to jako nervira a i pravi problem pri prskanju jer je cela njiva sarena,ogromna razlika,od 4 do 8 lista,i cim sad prskati,na jednoj njivi sam i fasovao,prskao plamen intermeco i sad tamo gde je kukuruz bio vislji uvrnuo se i smezurao list

Da, a kako uskladit plodored sa kukuruzom, repicom i pšenicom? Ali jadno izgleda u početku da...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh