Uljana repica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odmah posle skidanja psenice plitko gruberom na max 15 cm. Onda sledi rqzbacivanje osnovnog npk neposredno pred duboku obradu gruberom sa dodatnim krilcima. Duboka obrada ide na 30+ cm. Posle toga u zavisnosti od vremenskih prilika ide razbacivanje dodatne ureje pa najmanje dva prohoda kultivatorom i nakon toga setva. Po potrebi ide i kembridz ako se ne najavljuju padavine.

A sta cemo mi koji ne oremo vise godine?
Po meni obrada nije presudna vec vremenske prilike i kondicija zemlje. Ima sljudi na zapadu koji rade direktnu setvu na neorano a prinosi mnogo veci nego nasi.

I onaj nas strucnjak za repicu dr. Jeromela,kaze da se oranje najbolje pokazalo. E sad,po meni bi bilo dobro da moze da se upali slama i da se ispodriva.

Samo ako se temperature povecaju preko 15 stepeni.

- - - - - - - - - -

Ne moze se nista raditi pa mali obilazili. I ako je dosta retka ipak polako zatvara redove. Ako otopli bice prskanja sutra prekosutra.
5beer6.jpg
28aoqo4.jpg

Ako tvoje licne slike nemogu da ti objasne da je oranje zakon ondak neznam sta bi ti dalje dodao.....i tekako je oranje pod broj jedan najbitniji detalj u repici

Odmah posle skidanja psenice plitko gruberom na max 15 cm. Onda sledi rqzbacivanje osnovnog npk neposredno pred duboku obradu gruberom sa dodatnim krilcima. Duboka obrada ide na 30+ cm. Posle toga u zavisnosti od vremenskih prilika ide razbacivanje dodatne ureje pa najmanje dva prohoda kultivatorom i nakon toga setva. Po potrebi ide i kembridz ako se ne najavljuju padavine.
30+cm sa krilcima?

Evo kako to izgledalo pre oko 2 nedelju dana i nista joj ne bi falilo samo da nije bilo jakog mraza i kise u punom cvetanju.
6jluet.jpg
24kxqic.jpg

Negde sam vec pisao da u austriji koja ima vrhunske prinose za 20ak posto vise dobijaju prinos na strip til setvi u odnosu na oranje. A redovi su im na 45 ili 50cm i sa 20 biljaka po m2.

Poslednja izmena:
A sto u austriji stigne zetva repica kad kod nas uveliko zito bude gotovo to nema veze,severniji su imaju umereniju klimu kao mi pre 50 god e zato imaju prinose letnjih kultura bolji od nas a ne zbog medjurednog razmaka ili agrotehnike,niko me nece ubeditu da gruber moze da zameni plug iako imam i jedno i drugo.

Daleko od toga da gruber moze zameniti plug,ipak plug je plug.Ja radim sa gruberom od kad sam poceo malo vecu kolicinu da sejem,jer pre kad sam sejao do 50lanaca sam radio sa plugom,nocu smo orali a ujutru odmah istanjirali to sto smo orali nocu i sve tako negde smo i po 2 prohoda presli sa tanjiracom gde je bila dosta grudvast teren.Ali kad sve saberem i stavim na papir dosta smo potroslili goriva na ovo i vreme naravno,pa smo se odlucili onda za gruber tako da odmah posle zetve idemo nekih 10cm ili mozda vise pa onda drugi prohoD dublje se ide (ako se upali strnjike onda ide samo jedan prohod sa gruber i drugi sa setvospremac i setva) i posle toga setva pa valjanje kembridz valjkom.

@Srdjan zorz,bez ljutnje al na ovoj prvoj slici se vidi iz aviona da tu nije sklop kako treba bez obzira sto se to zuti......
koliko vidim to je ista parcela......nemoze ona koliko god da se razgrana da popuni ono sto fali i sto nije niklo,nemo se ljutis......

A sto u austriji stigne zetva repica kad kod nas uveliko zito bude gotovo to nema veze,severniji su imaju umereniju klimu kao mi pre 50 god e zato imaju prinose letnjih kultura bolji od nas a ne zbog medjurednog razmaka ili agrotehnike,niko me nece ubeditu da gruber moze da zameni plug iako imam i jedno i drugo.

kada je skidanje repice u Austriji pa ces videti da je to isto kad i kod nas jer njihov najbolji rejon za poljoprivredu je deo panonskog basena koji se razlikuje u vremenu samo po tome sto nekada oni imaju vise padavina od nas.
A sto se tice grubera i pluga to je vec ispricana prica,jer nekada kada smo orali i sejali najaci gazda je imao 20ak he, a sada po nekoliko stotina i hiljada a tko i mehanizacija prati.
Postavicu ti sliku

- - - - - - - - - -

@Srdjan zorz,bez ljutnje al na ovoj prvoj slici se vidi iz aviona da tu nije sklop kako treba bez obzira sto se to zuti......
koliko vidim to je ista parcela......nemoze ona koliko god da se razgrana da popuni ono sto fali i sto nije niklo,nemo se ljutis......

Ne ljutim se zasto bi samo komentarisemo ali za prinos nije bitno da ima sklop kao lucerka vec mnogo drugih faktora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh