Uljana repica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
8.5.2017_repica.jpg

Danas je malo obisao cvetanje skoro da je gotovo .

To nema veze ako bude temperatura na 30c dve nedelje situaciju ce promeniti nikad se ne znam moze biti zetva i 10-15juna a moze biti i 25juna, sve zavisi i da'l je zdrava repica ili ako ima neku zakacenu bolest onda ti zetva ide ranije kao i kod drugih kuktura.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kao luda,msm da je ovo Faktor KWS...Ove godine ce bocne grane izvuci prinos,legao im tretman od insekata,oprasila se po suvom i dobila kisu za nalivanje.

Tako se i Excalibur razgranao :) Inace cena uljane repice sa terminskom prodajom na danasnji dan je 326e/t.

Jel uporedjivao nekad neko repice od raznih semenskih kuca i ima nekog iskustva da kaze taj i taj hibrid se pokazao najbolje.
Ja u ove tri godine koliko radim repicu sejem samo pionirove hibride i to uglavnom maximus, polupatuljaste. Ove godine imam i visoki pt231 i za sad deluje fenomenalno.
Mozda bih probao i neku drugu semensku kucu, ali ne znam koju jer ovde kod nas se prodaje samo pionir i syngenta. Otkupljivac uljane repice kod nas ikljucivo trazi pionir jer kaze da ubedljivo ima najvise ulja i da je najkvalitetnija roba.
Prinosi u protekle dve godine su bili dosta dobri, ali cujem da su neki imali i preko 2700 kg/kj sto ja nisam mogao da ostvarim. Do duse nisam bio jako daleko, ali ipak ispod toga 400-500 kg sto nije malo.

Ja imam Raifaizen i Dkc,sad izgledaju podjednako,a u zetvi cemo znati razliku. Mk su prosle godine kosili i 4700kg/ha. Oni seju dosta Singente,mislim da su imali petrol.

Sve zavisi i od terena gde se seje,ali znam da smo prosle godine bili na neku prezentaciju sa direktorom zadruge i tamo smo zakljucili da syngenta sto se tice repice nije se pokazala nesto jako dobro(pricam za teren okoline mog sela) i dosao promoter syngente kod nas da nam nudi par vreca da probamo i nismo hteli.Ali najvise ide Euralis i jako dobro se pokazao i Dkc isto, a za Rwa ne znam ali mislim da su dosta dobri razmisljam da probam ogled njihov da napravim pa bas da uporedim ali videcemo otom potom.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pioner W15 i cl200,KWS Gordon,Factor,Triangle,LG Artoga,DKC Exkalibur...Probano i to jedno na drugo ska god da uzmes nema promasaja,ovo sam probao pa kazem.
Syngenta Petrol onako nista posebno,ostalo nisam probao,drugar ima DKC Iminent pa cemo videti...

Jel uporedjivao nekad neko repice od raznih semenskih kuca i ima nekog iskustva da kaze taj i taj hibrid se pokazao najbolje.
Ja u ove tri godine koliko radim repicu sejem samo pionirove hibride i to uglavnom maximus, polupatuljaste. Ove godine imam i visoki pt231 i za sad deluje fenomenalno.
Mozda bih probao i neku drugu semensku kucu, ali ne znam koju jer ovde kod nas se prodaje samo pionir i syngenta. Otkupljivac uljane repice kod nas ikljucivo trazi pionir jer kaze da ubedljivo ima najvise ulja i da je najkvalitetnija roba.
Prinosi u protekle dve godine su bili dosta dobri, ali cujem da su neki imali i preko 2700 kg/kj sto ja nisam mogao da ostvarim. Do duse nisam bio jako daleko, ali ipak ispod toga 400-500 kg sto nije malo.

Deklab exstorm je curio lane u nasem ataru 3000 kg/jutu na najboljim njivama. Ja ga nisam imao, imao ga je kolega. Mi smo sijali kws turan 2700 kg po jutru i mislim da je to njegov nekakav maksimum (mozda 28 meteri al to je to). Prednost turana naspram drugih - ranije se vrsi koji dan a jos veca prednost je sto ako dodje do oluje on tesko da ce pasti dok svi drugi hibridi leze u zemlji. Ove godine imam kws gordon i na oko izgleda kao bomba i mislim da ce dati oko 27 meteri (vidit cemo sta ce vaga reci). Problem je ove godine bilo sto 35 dana nije dobila vise od 4 litre kise u periodu od kraja 2. Mjeseca pa do pocetka 4. I zbog toga joj skidam nekakvih 10% od moguceg potencijala (iako ne mora biti mozda se varam).
Sy smo imali petrol i cassidy. Petrol oko 25-26 na najboljim njivama to mu je potencijal. Cassidy 27 meteri, problem kod nje je taj sto ona ima potencijal da curi 30 metri po jutru al kome ta uspije sazriti sa zastitom skidam mu kapu. Vrsili smo ju 12 dana nakon svih drugih uljanih i dalje je bilo zelenih mahuna.... a nismo se usudili vise cekati jer su gore mahune bile otvorene.

Velika stvar kod uljane, vlaga od 9% vam nije pokazatelj da ju vrsite. Pokazatelj da ju vrsite je taj ako nema puno zeleni mahuna koje kombajn izbaci. Osobno sam se nagledao gubitka i do 15% kad gazda kaze vrsi a mahune zelene....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh