Uljana repica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
koje Raifazen imas hibride na ogledu ?

Da li na centralnom stablu imate puno mahuna ili retko? Kod mene je mraz,hladnoca i sad besna Kosava ostavila jako malo. Na bocnim je jos cvetanje pa ce da vidimo kako ce biti posle ovog novog kisnog talasa.
2lduofc.jpg

Zato što kod mene u selu praktikuju da poseju i preko medje,do prvog reda kukuruza, (da u proleće ne raste trava ili da slučajno ne budu u šteti zbog manje posejanog) a repica zaguši dva-tri reda (novo posejanog) kukuruza ako poseju do medje,a kamoli preko... S obzirom da imamo dugačkih njiva šteta nije mala ali se svi prave blentavi. Probaćemo dijalogom ako ne-radiće total....

Postoji neko nepisano pravilo da se uvek ostavi od međe 35 cm. bilo šta da se seje na bilo koji međuredni razmak ali mnogi to krše...:ppozdrav:

Ja se već radujem ako nisu posejali u moje njive dva reda pored jasno vidljivog kamena...:osmeh:

Ako se seje žito sa obe strane onda ni u ludilu ne treba ostavljati razmak,za ostale kulture-da. Tako bi trebalo ustvari,ali naravno ništa od toga pogotovo kad je repica u pitanju.

Kad sam sejao slačicu,koja je slična repici,odmako sam 50cm od međe,kao i šećernu repu,maknem 50cm od međe,ali na žalost,ne retko nađem komšijski red 20-30cm od moje repe,a tako je bilo i sa slačicom...al to špartač seče samo prššštiii

Kod mene to izgleda isto,mozda cak i bolje nego prosle godine,oranje je zakon...Jedino sto je prosle god u ovo vreme vise precvetala,skoro da i nije bilo cveta.

Ovde kod nas nema razlike izmedju oranja i razrivanja gde je radjeno gryberom,imam jednu njivu gde sam orao i jednu sa gruberom gde sam radio nema nikakvve razlike.

Moja najvise 2 metra ima,cveta vec danima nikako da precveta i samo brazda,na redukovanoj obradi dosta vise korova.

Pa sta znam,bilo je dosta slame prosle godine i to gruber nije mogao da resi,a u slami nista nenice i ima vise trave.

Mi smo sve orali,pa 2 puta tanjirali,pa kultivirali. Kod nas je covek sejao na tanjiranje, 2 puta je presao sa tarom,to je izgledalo kao oranje,slame gotovo da nije bilo,lepo je nikla,sve bez greske,ali sad se vidi razlika. Ova na oranje je mnogo jaca.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh