Ulja i maziva!

Dobrim delom se slazem, procitao sam kompletnu temu (neke postove i izlaganja g. Stalkera vise puta), medjutim mislim da je i on vise puta podvukao da je mineralno 15w-40 (uglavnom mislim na najjace specifikacije proizvodjaca) vise nego dovoljno (cini mi se da je on preferirao izraz overkill) za najcesce koriscene masine.
Мислим да је данас већи проблем наћи уље које НЕ ЗАДОВОЉАВА потребе ових наших машина (мислим, нас смртника, који не купујемо хај-тек). Само, и у школи су биле оцене, па је "двојка" била оцена "ДОВОЉАН", са којом се провлачиш даље, док са реално мало труда можеш да зарадиш и веће оцене. Некакву паралелу могу да направим и у вези уља - за неке тек мало веће новце добијаш уље можеш да кажеш не само да задовољава, већ у дужој експлоатацији доноси друге бенефите.

Elem ulje menjam na 150 rs, posebno u MTZu i to najvise zbog licnog ubedjenja da su MTZ masine poprilicno "cadjave" i da posle tih 150 sati deterdzentna svojstva mnogih ulja vise nisu na visini zadatka da adekvatno isperu to cudo tehnike.
Poenta price je pitanje, da li ste Vi ubedjeni da bi tu neka polusintetika bolje odradila posao? Znaci najvise se radi o tim deterdzentnim svojstvima, jer mislim da svako iole ozbiljnije mineralno 15w-40 bez problema guraju 150rs bez neke bitne degradacije viskoziteta i slicnog.
И сам мењам уље на интервалу као и ти, али обзиром да годишње правим релативно мало моторних часова, пре бих рекао да уље мењам на две године и вероватно бих га мењао у том временском интервалу, па и да нагурам мање м.ч. за то време. Из свега што сам прочитао о уљима, и сам сматрам да савремено минерално уље издржава тих 150 м.ч. нормалне употребе, а да не деградира толико да почне да штети мотору. Као што и сам кажеш, за неки дужи интервал замене, не бих био спреман да експериментишем.

Али опет кажем - за неке тек мало веће новце ја купујем полусинтетичко (конкретно, последњих четири-пет замена сипам модричко "Maxima HC Prestige XLD" 10W40 ) и то из два разлога - први је што су и којекаква испитивања показала да је јако пристојно уље, а други је што је доступно, како ценом, тако и физички (током ових скоро десетак година, лако сам га налазио). То је нешто добро које ја могу да урадим за мотор свог "хранитеља", па то и чиним, да му олакшам колико могу.

Да ли полусинтетика боље ради посао од минералног? Сва испитивања кажу да ради, али ја не могу да из свог личног искуства напишем нешто смислено јер нисам правио никаква поређења - просто константно пељам на полусинтетику, а и да сам испробао и минерално у истом трактору, тешко да бих могао да дам неку другачију осим субјективну оцену.

А и сасвим сам сигуран да бих јако тешко приметио неку разлику тек тако. Морао бих да поредим којекакве параметре за обе врсте уља у истим условима рада, што баш и није лако потрефити. Да имам два иста трактора и радим исте послова њима, али да их појим различитим уљима, можда бих после пет 'иљада м.ч. могао да кажем нешто конкретно. А овако - кића!

Додуше, чуо сам приче да су људи осетили разлику у раду мотора чим су променили уље, чак сам и ја имао таква искуства, али са својим моторином и то не толико са радом мотора, колико са квачилом и мењачем (код њих је то обично једно уље и мокро квачило и обично то што је у уљу добро за мотор није добро за квачило и обрнуто) али ту има толико фактора да ни Бог отац не може тек тако да извуче прави закључак шта је у питању.

Али зато када сам у старом тракторчету испустио 15W40 и сипао 20W50, такође минерално уље - да л' је само плацебо ефекат у питању, допало ми се како мотор ради.

И да не заборавим - немо' да ми персираш. Ако ти се још неки пут омакне, постаће ми непријатно и почећу да избегавам комуникацију са тобом. ;)
 
Ma realno razliku uociti ne mozemo. Za neka prava merenja i analize niti imamo dovoljno opreme niti znanja.
Ali nije iskljuceno da cu i ja pokusati usuti polusintetiku.

Jer sam misljenja da kolicina novca ulozena u kvalitetno podmazivanje mora negde da se isplati.
 
Тераш ме да лопатам по ћитабу, ал' ево....

Крајем октобра прошле године наручио сам два канистера од 10 литара, а сваки је коштао 3.557 динара. Наручивао сам уље он-лајн са сајта optimaulja.com, неке фирме из Новог Сада, али видим да већ неко не раде, тј. сајт им није активан.
 
Ja sam uzeo jednu kantu ali nisam bio zadovoljan. Kod mene ce od sada samo Fam da ide u sve masine.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Eto, sta reci... da mi ne bi vise prigovarao ovaj clan @Zorge ja danas usuo 10w-40 Modricu u Belorusa, pa da vidimo kako ce da se slazu ;):LOL::LOL::LOL:
 
Eto, sta reci... da mi ne bi vise prigovarao ovaj clan @Zorge ja danas usuo 10w-40 Modricu u Belorusa, pa da vidimo kako ce da se slazu ;):LOL::LOL::LOL:

Modriča ima više ulja 10w-40 s različitim specifikacijama.
Navedena ulja su različite kvalitete (vidi specifikacije), zato je dobro uvijek napisati puni naziv ulja, a i cijena bi dobro došla.
 
Ja sam uzeo Mabanol 15w40 acea e7 ulje za 533 i Armu. Uskoro menjam pa cu uprediti. Uzeo sam vise iz razloga sto modrica iste sepcifikacije je skuplja nego sto imam nesto protiv Modrice.
 
Salim se @Zorge, ne zameri. Sipao ono isto kao i ti hc prestige

Bojane, bas javi kako ti se cini MAbanol. Meni je rusic od prvog dana dosta trosio mabanol. Sa Prostom se mnogo bolje slagao, mada istini za volju sa pristom nije orao.
 
To znaci da nije precizno izmereno ali opet mnogo vise nego sto biste ocekivali od novog traktora. Svaki dan posle oranja dosipas, e sada da li sam dosuo pola litre ili lutru nisam bas merio.
A potrosnje je bilo i u laksim radovima, manje ali je bilo.
Dok sa Pristom koja je sipana odmah po izlasku iz garancije potrosnja je mnogo manja. Opet ponavljam nisam orao sa Pristom ali ispustio sam je juce posle 175rs i u tom periodu sam dosuo mozda 1l ulja(mozda i manje opet nije tacno izmereno).
 
Да ли је неко користио ово уље?
198dc6976c48c4a616ba02f86c8b941a.jpg


Послато са SM-A510F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh