Ulja i maziva!

FAM je renomirani proizvođač. Naročito što se mazivih masti tiče. Mislim da i nisu preterane cene.
Sa (malim) privatnicima je "mačka u džaku" (ima ih, naravno, i dobrih, ali samo zbog cene ... uglavnom se ne isplati).
Dobro, ovde se radi o manje zahtevnim primenama*, ali i tu je sa FAM garantovana konzinstencija (tvrdoća i mogućnost razmazivanja) i antikoroziona svojstva.

*pa i nekako.

A ova Kristal mast-ruska u juselu,litijumska 0,8kg oko 240 dinara.Tamno zuta boja i nekeko zrncava.Koliko to obecava mazivost.

Stalker, na koliko sati mi preporučuješ zamenu ulja na Zetoru 7011 iz 81. godine? Sipam Pristu sae 30, a traktor radi oranje, pripremu zemljišta i transport. Motor ne troškari ulje. Hvala unapred.

Gospodine Stalker ako moze pomoc oko jedne dileme. Lukoil avangard extra 15-40
Ili Modrica maxima turbo 15-40. Cena nije presudan faktor, traktor je yto 90 KS bez turbo punjaca sa motorom u solidnom stanju.
Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Najbolje kupiti kanticu pa probati. Jos jedna mast cenovno slicna famu je turska PG. Ima je u rumi po vaserima a meni se bas dobro pokazala.

Da, jedino tako. Rusi i Turci imaju dobra maziva (mogu biti i veće fabrike). Više sam mislio na "domaću radinost".
Ipak, sa nepoznatim brendovima (i niskim cenama) uvek treba biti oprezan. Zato je najbolje probati, na manje zahtevnim sklopovima pa po potrebi ići dalje.

- - - - - - - - - -

Stalker, na koliko sati mi preporučuješ zamenu ulja na Zetoru 7011 iz 81. godine? Sipam Pristu sae 30, a traktor radi oranje, pripremu zemljišta i transport. Motor ne troškari ulje. Hvala unapred.

Poštovani,
Prista monogradno SAE 30 ulje je sasvim o.k. (ne morate i ne trebate da menjate).
Jedino vodite računa da (kao i svako drugo) monogradno ulje NIJE za niske temperature (mraz), već je za hladnijih 6-7 meseci bolje koristiti SAE 15W-40 ulja npr. Super HD 15W-40 koje je idealno ulje za Vaš motor (iznad minimalnih zahteva). Ispunjava API CF-4/CF/SF/SG i ACEA E2.
Može se koristiti i preko cele godine.
(za stare motore koji malo i troškare ulje, kao zimsko (ili celugodišnje) može se koristiti i Prista Super 15W-50, koje ispunjava API CF/CD/SF)
Uopšte, 15W-50 kod takvih motora može biti zimsko a SAE 40 ili 20W-50 letnje.
Kako je Vaš motor u dobrom stanju, SAE 30 i/ili 15W-40 će biti više nego dobro (HD 15W-40 jednu kategoriju višeg kvaliteta).

- - - - - - - - - -

Gospodine Stalker ako moze pomoc oko jedne dileme. Lukoil avangard extra 15-40
Ili Modrica maxima turbo 15-40. Cena nije presudan faktor, traktor je yto 90 KS bez turbo punjaca sa motorom u solidnom stanju.
Unapred hvala.

Što se proizvođača tiče, oba su o.k.
Ako se porede konkretna ulja, Modrica Maxima je (jednu-dve) kategorije bolje (viših standarda) tako da tu nema nikakve dileme.
Ulju Maxima Turbo odgovara Avangard Ultra (ista su kategorija) onda je svejedno. Lukoil ima par više odobrenja (koja su navedena) ali je Modriča na bazi HC ulja pa mu dođe "pata karta".
Ako bi u "sitna crevca" onda je Lukoil nešto bolji na niskim temperaturama (ispod nule) a modriča pri letnjim temperaturama (zbog viskozniteta unutar granica propisanih standardom (SAE J300)).

Stalker, hvala Vam. Niste mi rekli na koliko sati da menjam s obzirom na ulje, starost masine i poslove koje radi. Da li je u redu na 150 rs zameniti ulje?

Pitanje za gosp. Stalkera:

Dobio sam neku kolicinu ulja OMV city 2T, pa me interesuje u kom je nivou kvaliteta to ulje.
Navodno je namenjeno za skutere u gradskim podrucjima-pretpostavljam da ima malo dima.
Ima sinteticku osnovu.
Koliko je pogodno za trimere i motorne testere?

Stalker, hvala Vam. Niste mi rekli na koliko sati da menjam s obzirom na ulje, starost masine i poslove koje radi. Da li je u redu na 150 rs zameniti ulje?

DA.
Mislim da je to optimalno. Za nov motor (ili repariran) može i svih 200 (pa i 250 rh sa API CG-4 ili više, naročito CI-4; mada je i onda bolje držati se "propisanih" 200), ali sve uzevši u obzir, 150 rh je najbolje (125-175).
Čista "S3" ulja treba menjati i na manje (cca. 125rh, 100-150rh).

- - - - - - - - - -

Pitanje za gosp. Stalkera:

Dobio sam neku kolicinu ulja OMV city 2T, pa me interesuje u kom je nivou kvaliteta to ulje.
Navodno je namenjeno za skutere u gradskim podrucjima-pretpostavljam da ima malo dima.
Ima sinteticku osnovu.
Koliko je pogodno za trimere i motorne testere?

Nemam pojma.
Nisam našao detalje za ovo ulje. Jer može neki link?
Ovako, samo da nagađam.
Jest' renomirana je firma i trebalo bi da je o.k. (verovatno delimično sintetičko i solidno).
Verovatno je o.k. za većinu trimera i testera ali bi moralo da je ISO-L-EGD (što NE znam) da bi to bilo i izvesno.
Ako ispunjava pomenuti standard, onda je o.k. za normalnu primenu kod većine motornih testera i skutera.

Obično su ulja sa "sintetičkom osnovom" zapravo (samo) kvalitetna PS ("polu-sintetička") ulja, što opet nije loše. I obično ispunjavaju pomenuti ISO standard kvaliteta. Ponavljam, nisam mogao to i da izguglam (možda mi samo nije išlo od ruke, mada mi je čudno). Stare OmV kataloge (pdf) kao za baksuz takođe ne mogu (brzo) naći na disku (i to nisam očekivao).

Pozz

Nama su u novog kineza 454 sipali sell r 4 x na prvom i drugom servisu sad za sledece menjanje sam opet uzeo isto ulje, e sad neko mi spominje neko totalovo ulje ili comma ulje

Shell Rimula R4 X je odlično ulje ali je u klasi Modriča Turbo ili Lukoil Avangard Ultra (razlike su u nijansama). Recimo da je to (po kvalitetu) idealno.
Ipak, optimum može biti i nešto niža kategorija (API CH-4) a tu je Shell Rimula R3 X i (u istoj klasi) Lukoil Avangard Extra.
Comma ... može, Total takođe ALI bitne su SPECIFIKACIJE ULJA a brend je stvar ličnih afiniteta i cene.
(često je i predmet poslovnih ugovora servisa (ovlašćenih ili ne) sa nekim proizvođačem maziva).
Ozbiljni proizvođači opreme (mašina) NE daju jednog proizvođača maziva nego ili daju standard ili navode više njih (izuzetak su oni koji imaju dugogodišnje ugovore, no to ne znači da je konkretan brend superioran nego je više dat kao primer (iako je sugestivno)).
Prvo specifikacije, a posle brend.
Naravno, što je brend "jači" (skuplji) ubedljiviji je ALI to mora da ima razumnu granicu (cena brenda).
Neki se kunu u ovog a neki u onog proizvođača ALI najčešće je jer ih prodaju ili neko njihov to prodaje (ili jednostavno vole takav brend ili su "pali na reklamu").

Mišljenje?
Lepe slike (fotografije).
Baš ste se potrudili ALI ništa (apsolutno) NE znače jer nema nijedne specifikacije (ispunjenaj standarda) na osnovu čega bih mogao da dam (nekakvo) mišljenje ... osim "sitnih slova" koja ukazuju da nije sintetičko (motor bike 2T-S bixxol, kao što bi moglo biti) nego tek neka vrsta PS-a (sa HC komponentama).
NO, i dalje bi trebalo da je o.k.
Reklo bi se da je motor bike 2T (bez onog "S" što bi trebalo da znači sintetika), što je o.k.
Uz pretpostavku da je to gore navedeno ulje, trebalo bi da
ispunjava API TC, ISO-L-EGD, JASO FC (trebalo bi) što je o.k. za praktinčo sve primene.
2T-S je bilo potpuno sintetičko (i po nezavisnim analizama) i spadalo je u bolja 2T ulja. No, i bike 2T ("city") je nekakva gornja srednja klasa.
OMV je renomirani proizvođač, imao je jak deo maziva (no ne baš visoko profitabilan, prodat je Lukoil-u pre par godina), tako da ne može biti loše.
Dobro je ulje a da li je i odlično, ne mogu da tvrdim (u katalogu iz 2011, našao sam ga, se ne spominje).
U svakom slučaju, pakovanje ga poskupljuje na nivo neisplativnosti, ali ako se ima, onda ga valja potrošiti, može u praktično bilo koji skuter (osim ako u uputstvu nije naglašeno da (isključivo) zahteva JASO FD, što nije čest slučaj, osim kod nekih modernih "japanaca").

Poštovani,

koje ulje ili mast preporučujete za punjenje rotodrljače Falc HD2500 (Maschio HD2500) sa 12 rotora, 2.5m širina? Ljetos sam je remontovao i ispraznio staru mješavinu ulja i masti koja je bila unutra, dobila je nove ležajeve i semeringe. Jedan komšija svoju je napunio prerađenim motornim uljem, drugi je nabavio korišteno hidraulično ulje od bagera sa obližnjeg rudnika, treći je punio sa tovatnom litijumskom mašću, niko se ne žali i svi kažu da dobro rade sa tim uljima i mastima. Ja ne znam šta da radim, prerađeno motorno ulje mi se nikako ne sviđa jer znam koliko je ono zagađeno i agresivno i to ne planiram koristiti.

Što se hidraulično ulja tiče, ne poznajem njegove osobine, znam da su zupčanici u rotodrljači cilindrični sa ravnim zubima, jako široki (80mm) i vrte se relativno sporo. U gornjem reduktoru je SAE 90 koliko sam mogao da ocijenim, njega sam pregledao i djeluje jako dobro te ga nisam dirao.

Što se tovatne masti tiče, bojim se da nije previše gusta i da se neće jednostavno zalijepiti za kućište i ostaviti zupčanike suve.

Koji bi vaš prijedlog bio za navedeni problem i uslove rada a da cijena nije prevelika, radi se većoj količini, znam da se kućište puni toliko da je otprilike polovina zupčanika u masti ili ulju a za to mi treba oko 40-50l?

Poštovani "Zombi",
Ne mogu reći da ću dati najbolji mogući savet ALI na osnovu onoga što ste napisali (opisali, bolje rečeno) rekao bih da:
1) uslovi nisu teški, no ipak se radi o prenosu putem zupčanika, tako da čak ni hidraulično ulje ne deluje kao idealno (najbolje od navedenog), iako bi moglo da posluži, naročito kao jeftino rešenje (ipak, antihabajuće karakteristike ove vrste ulja su skromne).
2) otpadno ulje NE koristiti!! (OMG)
3) Mazive masti mi se čine lošim rešenjem, naročito one "opšte upotrebe" (ako ikako, onda bar one pogodne za zupčaničke prenose; po DIN 51502/90 oznaka G označava pogodnost upotrebe za zatvorene zupčaničke prenose, dok je OG za otvorene).

Šta je najbolje koristiti?
Meni se čini da su to reduktorska ulja. Ona jesu skuplja od hidrauličnih ali ne u toj meri da bi bila preskupa. Neki od "reduktola" (NIS, MOdriča, FAM i drugi), npr. 150-ica (ISO VG 150, približno SAE 40, tj. SAE 80W-90 kod menjačkih ulja). MOže (verovatno) i 220-ica (ISO VG 220) što je najkorišćeniji tip reduktorskih ulja (odgovara, približno, monogradnom SAE 90 ili SAE 50 motornom).
Industrijska ulja se, doduše, najčešće, prodaju na bure, ali verovatno ima i "burića" od 60 lit. ili pakovanja od 20 lit.
Odlična ali nešto skuplja varijanta je koristiti menjačko ulje (GL-4) SAE 90 ili (možda i bolje) SAE 80W-90.
Nešto između ta dva (po ceni, a prihvatljivo kvalitetom) je da se koristi neko UTTO ulje, naročito malo viskoznije (15W-40 ili 85-ica).

- - - - - - - - - -

Poštovani "INTERNATIONAL",

Okvirno postoji paralela sa onim što navodite za putničke automobile.
Onih 0,5 lit. na 1000km je zapravo ("onih") 0,6% od potrošenog goriva (0,2-0,6% je normalna potrošnja ulja).

Kod teretnog saobraćaja to je 0,4 do 0,8% a kod teških mašina (građevinskih i poljo) od 0,5 do 1,0%.
(može biti i nešto niže, ali ne i više od postavljenih granica; kod stacionarnih motora ide i preko 1,0% kao dozvoljeno, ali samo kod "teških" oni standardni takođe imaju granicu od 1%).

Dakle, ako motor troši više od 1% ulja u odnosu na gorivo, to je (svakako) previše (postaje "2T" motor).

Ovo se može preračunati na 100 rh, ali to zaista zavisi od snage motora.

Btw, ACEA za E kategorije definiše maskimalnu (specifičnu) potrošnju ulja za test motor (dato u g (kg) po rh i kW), ali ne znači mnogo kao opšta preporuka (svojevremeno sam nešto preračunavao pa je tu negde oko 0,3% u odnosu na gorivo, što je tek za NOV (razrađen) motor, tj. uz uslov da je motor u idealnom stanju, a svakako nije ni prosečna a još manje maksimalna potrošnja ulja)

Nazad
Vrh