Ulja i maziva!

Ne bih isključio takvu mogućnost.
Zavisi od tržišta ... negde Akcela hy-tran ultra nije ni blizu ALI je verzija iz Italije hy-tran Ultracion (ima i drugi kod (šifru) u odnosu na ultra) nešto što je JAKO (jako) slično Hy-Guard(u). Polusintetičko je i sličnih fizičko-hemijskih karakteristika.
Da li Petronas radi (u Evropi, makar za neka tržišta) za Deere?
To ne bih mogao da tvrdim (makar nemam informacije), ali svakako nije nemoguće.
U principu je slično i može biti "zamena za".

P.S.
Nije isključeno da (npr.) u USA Hy-Guard pravi Mobil a u Evropi neko drugi. U principu EU je jako (ali nenormalno) zatvoreno tržište i (za ovako nešto) podrazumeva se proizvođač iz EU, ali Petronas je kupovinom kompanije Selenia obezbedio sebi mogućnost za takve poslove (btw (uzdred) kupovinom Selenia brenda (tj. šire te kompanije, ne samo Selenia) Petronas se obavezao da će koristiti bazna ulja iz EU a ne svoja (odlična) dok god postoji mogućnost za to, makar za brend Selenia ... za Petronas verovatno može neki manji procenat svojih da progura ... to se zove "slobodna trgovina" ... kako da ne ... doduše mi bolje da učimo od lukavijih i iskusnijih nego da se pravimo pametni ali daleko smo mi od "latina" i njihovih sposobnosti da prevedu žednog preko vode).

@stalker
Koje Nisotec ulje bi ste preporučili za Zmaj kombajn? Sae 30,super long 30 ili neko drugo njihovo ? Do sad sam sipao Comma 20 50, a sad na Nisu daju jos neki dodatni popust, pa bih mozda iskoristio to. Inače, motor potroši ulja, ali potrošnja nije velika.
Najbolje ako ima Nis 20W 50 na toj akciji ili Nisov 15W 40 Super Long koji je po pravilu za motore sa vise radnih casova. A i ako naspes sae 40 (bolje nego sae 30 leti) neces pogresiti.

Što bi se reklo (makar nije baš po gramatici i pravopisu): "Sve se slažem".
SAE 40 je verovatno najjefiniji a solidan izbor. Takođe i 20W-50 Universal.
Zvanično postoje i Favorit te Super Long u 20W-50 ali su ona skuplja, a i teže ih je naći.
Prva dva su sasvim o.k. (druga dva su još bolja ali menje isplativa).

@stalker
Koje Nisotec ulje bi ste preporučili za Zmaj kombajn? Sae 30,super long 30 ili neko drugo njihovo ? Do sad sam sipao Comma 20 50, a sad na Nisu daju jos neki dodatni popust, pa bih mozda iskoristio to. Inače, motor potroši ulja, ali potrošnja nije velika.
Ja ne bih ni jedno, kad probaš videćeš i zašto
Modričino 20-50 za te motore se izuzetno pokazalo

Ja ne bih ni jedno, kad probaš videćeš i zašto
Modričino 20-50 za te motore se izuzetno pokazalo
Sipao sam u A4 19 god star Modricino ulje 10-40 polusintetika neko City life ili tako nesto i moram priznati da mi je auto do sledece zamene najmanje potrosio, na 10000 km cca 2 dcl, a po ceni je povoljno
NIS sae 30 sipam u Rusa i nisam primetio nesto posebno ali ja svake jeseni pred teske radove zamenim ulje

Nisotec će biti o.k.
Naravno, Modriča je duže na tržištu pa ima i više iskustava. Osim toga, njihova mineralna ulja su ili full HC ili makar delimično hidrokrekovana ulja (pa su po modernom bliža "polu-sintetici", kao što su "polutani" zapravo sintetika) što im za tu jeftiniju kategoriju daje dodatni kvalitet.
Doduše, u poslednjih 20 god. malo-malo pa se bazna HC ulja približe ceni mineralnih pa mnogi to iskoriste ... veliki kapaciteti mineralnih baznih ulja u Evropi su ono što još uvek drži "mineralke" kao glavnu osnovu (pre svega kod PS ulja ali i naravno čisto mineralnim).
U svakom slučaju, ako nije velika razlika u ceni, treba razmotriti (i) Modriču. Naravno, ovde je u pitanju (koliko sam ja (bar) shvatio) pre svega želja za uštedom (jer je i Comma bila o.k.). Zahtevi za motor nisu veliki. Ipak, može da se desi (baš zbog kvalitetne osnove) da motor malo manje troši Modriču (manje isparavanje) u istoj viskoznoj gradaciji.
Uostalom, moderna ulja (0/5W-20/30) moraju biti sintetička pre svega zbog dve stvari: manje isparavaju (mineralna su prava katastrofa po tom pitanju za takve "vodice", što nije slučaj sa 15/20W-40/50) i lakše omogućuju duge (produžene) intervale izmena (naravno pre svega u kombinaciji sa modernim aditivima).

Ne bih isključio takvu mogućnost.
Zavisi od tržišta ... negde Akcela hy-tran ultra nije ni blizu ALI je verzija iz Italije hy-tran Ultracion (ima i drugi kod (šifru) u odnosu na ultra) nešto što je JAKO (jako) slično Hy-Guard(u). Polusintetičko je i sličnih fizičko-hemijskih karakteristika.
Da li Petronas radi (u Evropi, makar za neka tržišta) za Deere?
To ne bih mogao da tvrdim (makar nemam informacije), ali svakako nije nemoguće.
U principu je slično i može biti "zamena za".

P.S.
Nije isključeno da (npr.) u USA Hy-Guard pravi Mobil a u Evropi neko drugi. U principu EU je jako (ali nenormalno) zatvoreno tržište i (za ovako nešto) podrazumeva se proizvođač iz EU, ali Petronas je kupovinom kompanije Selenia obezbedio sebi mogućnost za takve poslove (btw (uzdred) kupovinom Selenia brenda (tj. šire te kompanije, ne samo Selenia) Petronas se obavezao da će koristiti bazna ulja iz EU a ne svoja (odlična) dok god postoji mogućnost za to, makar za brend Selenia ... za Petronas verovatno može neki manji procenat svojih da progura ... to se zove "slobodna trgovina" ... kako da ne ... doduše mi bolje da učimo od lukavijih i iskusnijih nego da se pravimo pametni ali daleko smo mi od "latina" i njihovih sposobnosti da prevedu žednog preko vode).

Da,mislio sam na hy-tran ultraction,pošto to ulje ide u transmisiju u Case,pa sam mislio da ne gomilam vrste ulja,ako nije nužno,ali je u međuvremenu kupljen hy-guard

Sad je tako kako je. (i tako je najbolje)
Inače, u principu može se koristiti samo jedno od ova dva (Hy-tran ili Hy-guard).
U principu Hy-guard ima navedena odobrenja koja mu daju prednost (nedostaje mu konkretno baš MAT 3540) ali i obratno bi moralo da bude o.k.
E sad, zavisi i od cene.
Ukoliko se traži baš 3540 kontaktirao bih JD za preporuku (da li je i za CVT Case-a).
Obratno je verovatno lakše (iako se baš ništa od drugih odobrenja ne navodi).
Najverovatnije je samo iz komercijalnih razloga (u oba slučaja).
Ulja su toliko slična da su (kao što smo već razmatrali) možda i identična.
Ipak, nema ni mnogo razloga za unifikaciju (jeste prostije doduše). U krajnjem slučaju, za par litara (ukoliko uopšte bude trebalo, obično ostane pri zameni toliko) nije strašno ni ako se jedno od njih dolije u drugo (čak i da nisu baš identična, čak i da izostanak odobrenja baš mnogo znači, najverovatnije NE).
Jedini razlog je (eventualno) kupovina većeg pakovanja, npr. tek burad od 200 lit. imaju nešto povoljniju cenu. Međutim, to je samo ako menjate u isto vreme. Otvoreno bure bi trebalo u principu da se potroši u 6 meseci (maksimalno 12, za manje količine i u smislu dolivanja), pa ako ostane više desetina litara posle promene (za dve mašine najverovatnije), bolje je kupovati pakovanja od 60 ili 20 lit. (nije baš ni velika razlika u ceni, a može se bolje uklopiti u količine; ako se pri dolivanju i pogreši ili jednog nedostane, može se koristiti drugo, to sigurno).
Pozdrav!

P.S.
Npr. Total Dynatrans CVT bi mogao da se koristi umesto oba ... nešto je viskozniji (iako je 10W-30) pa je to možda dobro rešenje (samo) za nešto starije mašine.
Ipak, mislim da male razlike u ceni nisu od velikog značaja, no o tome će svako odlučiti.

Povela se neka rasprava oko stihl ulja za dvotaktne motore, svi izbacuju argumente koje je bolje za šta, a nikako da se slože u bilo čemu sem da je skupo. Interesuje koje su razlike između HP, HP super i HP ultra ulja, osim mineralno/sintetičko i koje su prednosti i mane? Jedan kolega tvrdi da se bira zavisno od opsega obrtaja mašine i to mi ima logike, ali kao da čista sintetika nije dobra za starije koji se vrte na 6-8 hiljada jer ne sagori potpuno.

Nešto mi pretraga teme ne radi sa telefona, izvinjavam se ako je prije bio odgovor na ovo pitanje (znam da je bilo na mnogim ona rasprava u vezi procenta gdje se nikad ne usaglasimo:) ).

Mislim da je bila raprava (diskusija) i te kakva!
Malo (ipak) treba prelistati.
Za (baš) stare motore koji se vrte na ispod 10k obrtaja u minuti, mineralna ulja su verovatno najbolji izbor (ima tu nekih sitnih prednosti).
U iole noviji motor (testere) sipati PS ili sintetičko (najbolje) ulje.
Stihl (ko god to pravio) je dobro ulje (bilo koje) ALI je stvarno preskupo (čisto dranje). I svakako nije jedino koje se može koristiti.

Mogul ulja su o.k. ali su ekonomska klasa (ne samo po ceni, izvozna je smešna, nego i po koncepciji (većina njih, naravno ima i onih koja su bolja))
Dakle, može da se (možda) na njima (pre svega) uštedi neki dinar.
Pretpostalvjam da se radi o:
MOGUL M 7 ADS III 15W-40 (20W-50) i to su ulja sa (zastarelim) MB 227.1 i (doduše) API CF-4/SF.
Ipak, to bih uzeo uslovno (CF-4) pa bih ih tretirao kao obična CD (zašto? pa jednostavno što i kod skupljih i boljih ulja navode sve i svašta a ništa od toga stvarno nemaju, što za jednu kompaniju sa tradicijom zaista izgleda jadno; sve ukupno imaju odobrenje samo za 5W-30 Ultra ulje (MB 228.5) jer ga inače niko bez toga ne bi ni kupovao a kod automobilskih samo par VW odobrenja (ako nije i samo jedno koliko sam uspeo da nađem (za 5W-40): 502/505/505.01).
Problem je u tome što brend (i Paramo rafinerija) već neko vreme pod Orlen-om iz Poljske, koji i svoj brend gura po niskim cenama (otprilike kao štoje poljska malina mnogo niže cene od naše (kvalitet zaboravimo) pa će sad kod nas (nadam se ne; na žalost naravno) da sledi masovno krčenje zasada).
Zaista nemam ništa protiv Orlen/Mogul ali je činjenica da su ta ulja u izvozu (na Istok) duplo jeftinija nego na (njihovom) domaćem tržitšu što je verovatno damping (a kod nas (naravno) niko ne reaguje, a i nije definisano baš ko bi trebao, verovatno neko ministarstvo ali čim je EU više niko ništa i ne pita (osim što nema carine, na to smo oguglali). Dobro, nije Mogul kriv (možda i dobija podsticaje za izvoz od države i/ili unije) što smo im se namestili, nego eto samo kažem da ista ili bolja ulja odavde tamo ne mogu da se prodaju (ne samo zbog konkurentnosti, naći će 150 razloga da takav izvoz, osim u simboličnim količinama, spreče, a to se u današnje vreme zove "slobodna trgovina").
No da se vratim na najbitnije:
Koliki interval zamene?
Pa najkraći moguć (po savetu proizvođača): IMT i Rakovica (npr.) do 200 rh.
Naravno Mogul ima i:
Diesel DT i DTT koja su viša klasa u odnosu na pominjana te se (kao i druga tog kvaliteta) mogu menjati i na 250 rh.
(DT je ACEA E2 a DTT E3, a za oba se navodi da su API CG-4, što je izvesno samo za DTT).
Šteta što (verovatno) na našem tržištu nema (ne pominje se u pitanju) M 7 ADS III u 20W-40 varijanti jer je ova viskozna gradacija retka i ovo je za SAE 30 (ili 15W-40) default (a malo stariji motor) idealno sve do -7 cel.

Dakle: to su solidna ulja (bez sumnje), sa niskom cenom. Ako je motiv ušteda (a cene jesu osetno niže) onda vredi. Proizvođač je sa tradicijom i renomiran (mada mu renome u poslednjoj deceniji sve više ide ka "najjeftinije" a da nije "no-name").

Ako bi i meni cenjeni clan Stalker mogao odgovoriti :),trazio sam prvo preko napredne pretrage da ne bude da dupliramo pitanje, ali nista.
E sad,ovih dana cu menjati ulje motora u traktoru (Belarus 82-ka),pitanje je mozda smesno ali zanima me samo koje od sledecih ulja su najbolje.Cena-kvalitet me i ne zanima puno,nemam 10 traktora pa da gledam i cenu ulja,znam da postoje skuplji brendovi ,ali me samo Lukoil zanima ,za sad.
Lukoil Avantgarde ultra 10-40 polusintetika ,avantgarde extra 15-40,avantagrde ultra 15-40 ili diesel sae 30 ?.
Citao sam malo komentare preko napredne pretrage sto sam trazio ,izgleda da je ultra bolji od extra,kao i preriod zamene mu je duzi ?.
E sad sta je sa ovim diesel,ako je on bas za diesel motore pravljen ,nije li to bolje da koristimo u traktore ?.Mi smo ga sipali u drugi traktor (imt) pre 3 godine,nismo dolili ni jednu jedinu litru do sledece zamene,ni jedan deci.Ali taj traktor ne radi teske poslove,pa mozda ovo i nije neko merilo...
Uglavnom,kod ovog rusa sto cu sad menjati ulje ,odradio je 250 sati od prosle zamene,motor je potrosio tacno litru ulja do sad.Ulje u njemu je avantagrde ultra,takodje samo euro diesel sipamo,ovo zadnje je verovatno bitno za pitanje zbog perioda zamene,jel 250 sati optimum,maks,minimum ?.

Mislim da je već bilo o ovome (ali verovatno nije lako naći).
Ukratko i uprošćeno:
Belarus je za 82-jku propisao zamenu ulja na 500 rh (?!) ali je kod novijih modela 122x to smanjio na 250 rh.
Pri čemu nije imao visoke zahteve (gost standardi ekvivalentni API CD i/ili CE), uz mogućnost korišćenja SAE 30.
E sad, to (famozno) "dizel (diesel)" u nazivu služi samo za skretanje pažnje i povećanje cene.
Avantgard serija je takođe (pretežno) za dizel motore i to motore kakvi se koriste u teretnom transportu i poljo (rudarskim, građ.) mašinama, pa su kao takvi "diesel ++" i svakako kvalitetnija ulja od SAE 30 (doduše običan Avantgard bez Extra i Ultra tek za nijansu).
Monogradna avantgard SAE 30 su API CF/CD/SF (samim tim mogu se koristiti i za benzinske motore, može diesel 10x da se napiše na etiketi, i na tarabi piše pa nije uvek provereno) i samim tim nešto kvalitetnija od uobičajenih API CD ulja.

Uzevši i preporuku iz 2009. (za 122x seriju) rekao bih da je:
Avantgarde 15W-40 (bez Extra ili Ultra) - optimalno ulje za Vaš traktor. (API CF-4)
Može i SAE 30 ali bi ispod +5 °C moralo da se koristi SAE 20W-20 monogradno ili 15W-40.

Extra 15W-40 (API CH-4, CG-4/SJ) je takođe dobar izbor. Malo i više od minimalnih zahteva uz ne tako veću cenu (ako već cena nije bitna, onda je jednako dobar izbor, tehnički možda za nijansu i bolji ali nije od većeg značaja, za (kako sami kažete) 10 traktora bi verovatno prvo bilo mnogo isplatljivije).
Ultra 15W-40 svakako može da se koristi ali nema mnogo koristi od toga (a viša je cena).

Verovatno da je 250 rh optimalno za zamenu ulja, bez obzira koje se koristi (od svih navedenih).
Maksimalno je 500 rh ali bih (čak i sa Ultra) bio oprezan i gledao da baš ne ispunim svih 500.
Ultra i Extra donekle mogu duže da održe kvalitet pa su za između 250 i 500 rh malo "sigurnija", ALI opšte je pravilo da ni NAJBOLJE (mnogo višeg kvaliteta od zahteva) ulje NE sme da produži interval zamene koji je propisan (bar ne bitno).
Ako u toku sezone imate tek 250 h onda su Extra i Ultra (pomalo) bacanje para.
Ovde svakako 500 rh nije prekoračenje ALI je toliki interval zamene prilično dug (i optimističan). Svakako to je samo unutar (jedne) sezone.
Na manje od 200 rh (osim vremenskog ograničenja) je zamena protpuno neracionalna (čisto bacanje para i nepotrebno zagađenje okoline).

Nadam se da nisam zakomplikovao ... još kraće i uprošćenije:
ako se gleda i cena onda od monogradnog, preko "običnog" pa tek onda Extra i Ultra.
ako se manja razlika u ceni (u odnosu na sve ostalo) zanemari onda Extra pa Ultra (ili obratno ako je BAŠ svejedno kolika je cena) pa "obično" (i tek na kraju monogradno, problem je što nije za celu godinu već samo kad nema mrazova).

Postovani Stalker ako moze i od mene jedno pitanje...
Dobio sam povoljno izvesnu kolicinu hidrol ulja HD 46 I HD 22 pa me interesuje da li bih mogao
malo da sipam u evrodizel koji koristim za IMT traktore. Ako uopste to sme koliko bih procentualno
mogao da sipam i da li bi bilo nekih negativnih posledica
Unapred zahvalan na odgovoru....

Pitanje za iskusne, koje ulje je bolje za menjac Torpedo 7506, dali NISOTEC HIPO GL-4 90W ili NISOTEC EP 90W, posto u uputstvu stoji da nije dozvoljena upotreba ulja koja sadrze EP dodatak (extreme pressure aditive), ovo drugo lici na...zabranjeno...Hvala

Ma sipaj sta oces. Taj menjac je isao bar 10 godina sa jednim istim uljem koje je po potrebi dolivano i nista mu nije falilo. Svako novo ali kvalitetno transmisiono ulje ce mu prijati. GL 4 (ovo prvo) nije bas pogodno za diferencijale dok GL 5 (drugo) ima aditive koji ne pogodiju pojedinim manuelnim menjacima, tj. na duze staze ubrzavaju propadanje sinhrona. U sustini to su veoma slicna ulja i koliko sam shvatio razlika je u paketu aditiva.

Ma sipaj sta oces. Taj menjac je isao bar 10 godina sa jednim istim uljem koje je po potrebi dolivano i nista mu nije falilo. Svako novo ali kvalitetno transmisiono ulje ce mu prijati. GL 4 (ovo prvo) nije bas pogodno za diferencijale dok GL 5 (drugo) ima aditive koji ne pogodiju pojedinim manuelnim menjacima, tj. na duze staze ubrzavaju propadanje sinhrona. U sustini to su veoma slicna ulja i koliko sam shvatio razlika je u paketu aditiva.

Hvala TOMO, video sam ja zajeb je u principu i jedno i drugo, nego sta je bolje tj. manje stetno za menjac, kad vec kupujem novo ulje, zato pitam za iskustvo ako je neko menjao.

Nazad
Vrh