Ulja i maziva!

Šta reći ... nije navedena cela preporuka (makar iz doba proizvodnje), pa je teško reći.
I API GL-4 ima EP aditive samo oko 2x manje nego GL-5. Možda je zahtev GL-3 (ili motorno ulje?).
Od navedenog bolje GL-4.
Kod automobila stradaju sinhroni, ovde ne znam šta je (već) od obojenih metala (neki ležaj?).
Dakle GL-4 je "EP light". Kao što je naveo Toma, GL-5 je često neophodno za diferencijale. Često se za GL-4 ili GL-3 zahteve zato oni posebno podmazuju.
Ako je podmazivanje "iz menjača" onda je najverovatnije GL-4 osnovni zahtev (dovoljno i za većinu diferencijala, osim hipoidnih (zato se GL-5 ulja često nazivaju "hipoidnim").
Pozz

Postovani Stalker ako moze i od mene jedno pitanje...
Dobio sam povoljno izvesnu kolicinu hidrol ulja HD 46 I HD 22 pa me interesuje da li bih mogao
malo da sipam u evrodizel koji koristim za IMT traktore. Ako uopste to sme koliko bih procentualno
mogao da sipam i da li bi bilo nekih negativnih posledica
Unapred zahvalan na odgovoru....

Poštovani,
Ne bih Vam savetovao da dodajete hidraulično ulje u dizel gorivo. U principu je loša ideja.
(zapravo ništa osim specijalizovanih aditiva* ne treba dodavati u gorivo; *koji se dodaju u jako maloj koncentraciji, koji nisu štetni ali pitanje da li su (uopšte) korisni; onaj koji je sigurno o.k. (ali isto sve manje potreban, u ED-u praktično ne) je onaj za zimu koji snižava tačku izdvajanja parafina).
"Nezvanično" - dosta se zloupotrebljavalo (nadam se sad manje) dodavanje baznih ulja u dizel, što se radilo i do 20% (što je već mnogo ali 10-tak u starijim motorima nije bilo čak ni mnogo primetno). Hidraulična ulja su "skoro pa" bazna ulja (svega par % aditiva, mnogo manje od motornih) te sledi da je to (bar) slična stvar. NIKAKO (ni "zvanično" ni "nezvanično") ovo NE preporučujem, NAROČITO kod IOLE NOVIJIH MOTORA (Euro 3 ili novijih).
Samo kažem da je posle baznih ulja od "babskih dodataka" uz 2T ulja ovo još jedino (koliko-toliko) moguće. Ovo čak i u većoj konc. od 2T.
Mislim da je maksimum (više leti nego zimi) nekih 10% (5% ako se ne pravi pauza, tj. koristi duže vreme) a ŠTO MANJE to BOLJE.
Činjenica je da hidraulična ulja imaju malo sulf. pepela (oko ili ispod 0,2%) ali to je i dalje mnogo više nego u gorivu.
Stari motori će ovo nekako progutati, ALI (ponavljam) čak i kod njih nije neka sjajna ideja.
Korist od ovoga (ušteda) je VEOMA sumnjiva (čak i sa 10% a sa više već rizikujete kvarove na duži rok) pa još jednom razmislite šta će vam to (u životu).
HD 46 se može iskoristiti i za druge namene (ako vam ne treba možda nekom drugom treba, makar upola cene ili tako nešto) a i veoma je viskozno za ovu namenu (10x viskoznije od nafte ... za par % nije od značaja ali veće konc. su loše i po ovom pitanju). HD 22 se manje koristi, manjeg je viskoziteta i uopšte ako se odlučite za ovako nešto koristite isključivo ovu viskoznost.
Nemojte se povoditi za onim ("ma već godinama sipam i nema problema") jer će sreća i tog pre ili kasnije izdati, možda ne govori istinu a možda i koristi godinama ALI povremeno pa je više moguće (uostalom "sreća" možda prvo izda Vas).
Sa treće (drugu smo pretresli) strane, IMT se često "napaja" i zejtinom (povremeno, mešavina ili čak čistim) pa radi relativno dugo bez posledica (koje su ipak neminovne na duži rok, naročito u hladnijem periodu). U odnosu na to ovo je "dečija igra" i "sto puta bolje" pa eto, crno-belo je crno (vaša ideja) a u nijansama sive ipak "svetlo siva" (bela nije) u manjim konc. ili "tamno siva" u većim (svakako ne prelazite 10-tak%).

P.S.
Šta sve može stradati? (bolje da navedemo šta sve neće, kraći je spisak; hoću reći, to bi bolje mogli da objasne maš. inž. ili serviseri)

Preporuke brenda motornog ulja, molicu. Danas usao u trgovinu i zatrazio Castrol, trgovac ide sa nekom pricom kao ''nema potrebe uzimati najskuplje, nije ni castrol sto je bio, imali smo prituzbi.'' Boze sacuvaj, sta se sve moze dozivjeti, da trgovac kudi svoju robu.:haha: Tako da sada ne znam sta uzeti, Elf,Mobil...?

Lovačke priče.

Castrol se izbegava jer semnogo falsifikuje, zato su trgovci i počeli da ga izbegavaju, a ima i ono drugo bolja zarada na drugom brendu pa daj da guram samo njega, a mnogi ni vodu u pustinji ne bi prodali, a tek ulje.

Modriča ima ozbiljnu poslovnu politiku od kad je vode ruje, jedan distributer u državi i tako za ceo region. Kakvo crno pakovanje Modriče kao Castrol.

Nema kopija zadnjih godina na našem terenu , sve je to bilo prije 15-20 godina , možeš slobodno Castrol edge i svako ulje koje ima oznaku vw 505 01

Castrol ima kopija kolilo ti volja,ja sam radio jedno vreme sa castrolom i jednom mi izleti jedan ozbiljan kupac i ozbiljnija kolicina bila u pitanju,a meni to na lageru stajalo neke 2 godine sve super upate nesto avansno ode faktura ja posaljem robu kad zove kupac i kaze nece to castrol promenio ambalazu :sjasi: Onda kroz pricu ispadne da im je to zastita od kopiha cesta promena ambalaze,prepravlaj fakturu pravi cenu samo da se rasproda.

Pa ? To neznači ništa u vezi kopija . Tvoje bilo staro pakovanje i kupac nije htjeo . Nekažem da nije bilo kopija ranije , ali nema u zadnje vrijeme , bar kod nas. Prestalo je kada je pala cijena originalnog ulja, uvedena nova ambalaža dosta komplikovanija i nestalo keš kupaca.

Momo zna se ko distribuira castrol kod nas, a zna se i ko od koga nabavlja ::namigivanje:: kopija ima uveliko.

Aco samo kupuj kod ozbiljnih prodavaca, a ne u radnjama na cosku koje na lageru imaju par litara, a daju cenu bolju od Kit komerca recimo :haha:

Meni su licno dolazili u radnju da nude fals FAM ovo ulje.

Da li ima kopija SELENIA u one limenke? Nesto ne verujem da to neko kopira.
Seleniu u tim limenkama a i Petronasa kao brend uopste ne falsiraju kao ostale brendove jer na nasim prostorima nije toliko zastupljen.
U Loznici u jednom magacinu ima ogromna kolicina zaplenjenog ulja, naravno fals. Niti ne dira to ulje. Em stoji godinama em je kvalitet upitan, ali dobro bi doslo pojedincima za lance testera i slicne namene.

A niko ne brine sto je na 80% bačvi prelepljena deklaracija :haha: 15t Korsantina se nudilo za siću, a deklaracije sve po ps-u i naravno prodaja regularna.Ili ovi što prodaju iz kombića,negde skupljaju ambalazu sipaju ko zna koje ulje pa nude po eistra ceni :haha:

Tako sam se zlopatio sa INA uljima, svaka flasa pipnes cep o a se otvori pa sam mislio da mi pod aljuju, dok nisam prisustvovao istovaru plombirsnog slepra svaku flasu koju uznes jedva da je zatvorena.

Pisem sa telefona pa mi promakne po neko slovo :osmeh:

To sto Modrica radi kolicine i za Catstrol ne znaci da je Castrol isto sto i Modrica.Mnogi proizvodjaci tako posluju jer ne mogu da postignu proizvodnju.Ali imaju svoje standatde koje zahtevaju.

Bio sam prisutan na sastanku kad se trazio distributer za Modricu za Srbiju i njihova politika je jasna samo jedan distributer i kraj,pa je biljeraznih udruzivanja al ipak na kraju dodjose iz jedne firme i molim lepo povuku 15 slepera i ostali ostadose praznih ruku.

Ceo zivot sam u ovom poslu i obisao sam fabrika i fabrika dok sam bio komercijalista.Dok ulje stigne na policu promeni tri ruke,a nekad i vise.Na prste mogu da se nabroje oni koji prodaju iz prve ruke.

Sta mislite o kvalitetu tovatnih masti na trzistu.Koristim FAM KLM2 a vidim imaju neke Kristal u juselu za male pare.Neke su tvrde,pogotovo ove sto rade privatnici.Sta je bolje?

Nazad
Vrh