Ulja i maziva!

Hvala @stalker, imam MF i kod njega je isti ulje zs mjenjac i hidrauliku. Pokusat cu zamjeniti za SAE90 kod prodavca.

Poslano sa mog Picasso koristeći Tapatalk

Pitanje za Stalkera, koje ulje sipati u ove male kompresore od 25-50 litara, ima neki vec par godina, pa sam mislio da mu zamenim ulje... Hvala (inace pitao sam par *majstora* i svi kazu razlicito, od sae 30 do 10-40, 15-40... )

Trebalo bi da postoje kompresorska uljaspecijalne namene. Ja isto imam nov kompresor i jos nisam menjao ulje pa me isto pitanje zanima.

https://bevo.mercedes-benz.com/bevolisten/229.5_en.html

Korisna lista ulja preporucenih od strane proizvodjaca vozila Mercedes-Benz, u padajucem meniju se nalaze standardi MB sa preporucenim uljima i njihovim proizvodjacima.

Dobro primećeno.
Već godinama naglašavam kao primer najbolje prezentovanih zvaničnih odobrenja (redovno ažuriranje, na mesečnom ili čak nedeljnom nivou).
Za njima je GM i Dexos odobrenja (dovoljno je ukucati Dexos official list).
Ostali bi mogli da se stide (svojih zatvorenih listi).

- - - - - - - - - -

Pitanje za Stalkera, koje ulje sipati u ove male kompresore od 25-50 litara, ima neki vec par godina, pa sam mislio da mu zamenim ulje... Hvala (inace pitao sam par *majstora* i svi kazu razlicito, od sae 30 do 10-40, 15-40... )

Pretpostavljam da se radi o klipnim (vazdušno hlađenim) kompresorima male snage (manje od 10 kW).

Za takve se mogu koristiti i motorna monogradna ulja (SAE 30 ili SAE 20W-20), nižih specifikacija (API SF/CC najbolje, eventualno CD/SF).
MULTIGRADNA MOTORNA ULJA NIJE DOBRO UPOTREBLJAVATI!!

Mogu se koristiti i (dobra) hidraulična (što već ne preporučujem) ili turbinska ulja (ovo je već o.k. ali nije baš lako doći do njih u manjim pakovanjima).

I, NARAVNO: najbolje je koristiti specijalna kompresorska ulja (po DIN 51 506, zaboravih koji je ISO). Koriste se ulja viskoznosti ISO VG 46 do 150 ... 46-ica ređe kod malih kompresora, obično je ISO VG 68 minimalna viskoznost.
Ako nemate uputstvo ili niste sigurni šta da sipate, najbolje je koristiti ISO VG 100 kompresorsko ulje (pandan je SAE 30 monogradno).
Kvalitet je (verovatno) dovoljan i VB (VB-L) ali ipak bolje da je bar VC(-L).
U današnje vreme je većina ovih ulja VD-L pa je time obezbeđena i velika "rezerva" kvaliteta.
Mogu se naći i u litarskim pakovanjima (ova ulja) i nisu ni preterano skupa.

P.S.
Takva ulja imaju NIS i FAM i sasvim su dobrog kvaliteta (nema potrebe za uvoznim proizvodima).

Pa g. Stalker, sto se tice odrzavanja vozila, informacija o odrzavanju, rezervnih delova(cak za veoma stare tipove vozila), ceni rez. delova , ceni servisa, garanciji , Mercedes-Benz je ubedljivo najbolja marka na svetu. Na drugo mesto bi stavio (mozda za neke neocekivano visoko mesto) je Fiat i njegove divizije. Ostali su nazalost daleko, daleko ispod.

Hvala na dopuni g. Vlado ... onaj deo o odobrenjima za ulja je samo deo opšte slike ozbiljnosti kompanije. Ne sumnjam da su za sve u vezi održavanja takođe ozbiljni što je bolja reklama od bilo čega drugog.

Поздрав људи да ли неко може да ми објасни специфилацију овог уља и да ли има још неко слично уље. Уље је за хидраулику мф6160
a94f93c889d9b50e1273a6ace0095105.jpg

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

To je praktično SAE 10W-30 UTTO ulje za hidrauliku i transmisiju poljoprivrednih mašina.
Nisotec Traktol Premium SAE 10W-30 je veoma slično ulje.

Koliko sam skapirao,to je ulje izmedju 46 i 68,znam da ljudi sipaju u Claasa i jedno i drugo.
Najsigurnije je da sipas bas to,jer se ta ulja ne menjaju minimum 500 rc. Clasovo H46 je u Almexu 450din/L,sto i nije tako skupo da bi covek experimentisao. Sad sve zavisi koliko tog ulja ide u tvoj kombajn i koja je cena.

Najsličnija ulja ovom su Mobilfluid 424 i 426. Možda (najverovatnije) je neko od njih baš taj Hy-Gard ... tipujem na 426-ticu.
Uostalom, 426-ica ima nešto više odobrenja pa je "sigurnija" po tom pitanju (i nešto je, akademski, veće viskoznosti od 424).
Po 99x put: proizvođači mašina NE prave maziva (bilo je doduše takvih slučajeva, npr. Fiat, pa je taj deo postao Selenia), tj. te "divizije" (ogranci) su vremenom bankrotirali (kod svih koji su tako nešto pokušavali). Sada lepo to rade za njih velike kompanije iz sektora maziva, samo se lepe druge nalepnice (slično kao i kod proizvođača druge opreme, kompresora i industrijskih sklopova).
No, razlika u ceni verovatno nije velika (proveriti u svakom slučaju).
Ovo je UTTO ulje (nije samo hidraulično), a pokriva i ISO 46 i 68 što se hidraulike tiče.
Upola cene ... baš neće (nešto) ići. Relativno dobra zamena je bilo koje UTTO 10W-30 ulje ... npr. Nistotec Traktol premium ili STOU 10W-30 (ali onda se razlika u ceni topi i ostaje na simboličnom nivou).
U principu kvalitetna UTTO 10W-30 ulja mogu sve što i Hy-Gard (Mobilfluid) ALi postoji jedna bitna (nije baš nebitna, da budem precizniji) razlika:
Mobilfluid (Hy-Gard) nisu mineralne osnove, već HC (hidrokrekovana bazna ulja), najverovatnije se radi o Mobil-ovim baznim uljima II+ kategorije (skoro da nema razlike, ili su čak bolja, u odnosu na standardna "sintetička" bazna ulja III grupe (po API)) što je NARAVNO prednost.
Skeptici bi primetili da bi glavna prednost mogla biti samo u trajanju ulja, ali baš je to ono što ih čini jednako isplativim kao mineralne "zamene" (npr. ako mineralno UTTO 10W-30 menjate na 2/3 ili 3/4 predviđenog intervala, dolazite na istu cenu ... čemu onda trud? (i onda ćete imati za nijansu bolji kvalitet kod Hy-gard(a) i/ili Mobilfluida, jer je paket aditiva prilagođen HC uljima (i za nijansu kvalitetniji, verovatno)).

@stalker
Koje Nisotec ulje bi ste preporučili za Zmaj kombajn? Sae 30,super long 30 ili neko drugo njihovo ? Do sad sam sipao Comma 20 50, a sad na Nisu daju jos neki dodatni popust, pa bih mozda iskoristio to. Inače, motor potroši ulja, ali potrošnja nije velika.

Nazad
Vrh