Ulja i maziva!

Koje bi famovo ulje preporucio za motor MB OM352A ?

Odradilo
Posao bi odradilo i Univerzal (15W-40, leti može i 20W-50), ali moja preporuka je da to bude Superior 15W-40 (zbog cene Truck ili Turbo, takođe).
U principu bi za period od sredine maja do sredine septembra moglo i Superior 20W-50 a za ispod -20 cel. Superior Plus (SAE 10W-40).

Gospodine Stalker imam pitanje,naime,moj komšija je po maloj ceni kupio ulje FAMPOL KS 150 i hoće da ga sipa u hidraulik za Rakovicu 65,ja sam ga savetovao,onako laički po tom pitanju,da to nije za hidraulik al izgleda da neće da me posluša,pa me zanima vaše mišljenje i namena te vrste ulja.Unapred zahvalan.

Komšija rešio da kupi "bolje a jeftinije" ...
FAMOIL KS 150 spada u ulja za klizne staze koja su zapravo posebna kategorija hidrauličnih ulja.
To su ulja klasifikovana kao ISO 11158 HG (kao i ostala hidraulična ulja (na bazi mineralnih ulja) su "pod" ISO 6743/4).
Ta kategorija su praktično ISO L-HM sa dodatnim aditivima koji sprečavaju trzanje pri kretanju (osim kliznih staza, koriste se kod preciznih kranova, ali još više kod preciznih mašina, baš zbog te osobine). U principu su odlična hidraulična ulja (no malo skuplja od "običnih").
Ono što ne valja u planu Vašeg komšije je viskoznost ulja koja je jako visoka (ISO VG 150, što odgovara mnogradnom SAE 40 motornom ulju).
Uz sve ostalo ovo ulje ima i visoku tačku tečenja (svega -12 cel.) i potpuno je neupotrebljivo kada je hladnije vreme (zimi će se pretvoriti u gel).
Namena mu i jeste za pogone koji su zatvoreni (gde nije temp. ispod nule).
No, ta vrsta ulja u ISO 68 verziji (viskoznosti) bi itekako mogla da se koristi.
Kod rakovice (traktora) leti bi moglo da se koristi i ISO 100 hidraulično ulje, ali je 68-ica daleko bolja (na niskim temperaturama neće biti dobro za pumpu).

Danas sam uzeo Nisotec SAE 30 sa onim popustom od 40 %.
Steta sto ne daju i SAE 90 sa ovim lepim popustom...

Jel samo u Ljubicu kod kruznog ili ima jos negde?
Treba da dodjem u SAM da kupim filter ulja za UTB i da kupim ulje,ali mislim Modricu 20W50 da uzmem.

Selak ima sve delove, samo nema za rusku tehniku. :osmeh:
Na kruznom toku I uzimam, a imas i u Konjevicima, odmah posle kolove Škode. Bila je i u Dragise Misovica pa je zatvorena.

Stalkeru,mozes li mi reci nesto vise o ovom ulju?

- - - - - - - - - -

334kw9c.jpg

Da li je ulje NISOTEC TRAKTOL PREMIUM SAE 10W-30 odgovarajuće za menjač/diferencijal za Rakovicu 65?

Prvo o "Duglas Oil"-u.
Osim što se čudom ne mogu načuditi čega sve ima na našem tržištu (zapravo mi nije jasno zašto nema i Indijskih i Kineskih ulja, kad već svi ostalih ima, uključivši i ulja iz Irana), nemam šta drugo da zamerim ovom ulju.
Proizvođač je RA.M Oil (šta god to značilo) i to je manje poznata i srednje velika kompanija iz Italije (takvih ima tušta i tma, doduše).
Konkretno, ulje je ono što na njemu piše a da je dobro potvrđuje i zvanično MB 228.3 odobrenje. Dakle prosek ove klase (trenutno najzastupljenije na tržištu, API CI-4 i ACEA E7). Dakle, ulje je solidno, original je sigurno (ko bi još kopirao nepoznat (manje poznat) brend?), tako da ako cena odgovara može biti dobar izbor.

Za menjač/diferencijal Rakovice (65) nije odgovarajuće pomenuto NIsotec ulje (uopšte 10W-30 ulja).
Preporuka (originalna) je "leti SAE 90" a "zimi SAE 140" što se lepo može rešiti (oba) korišćenem SAE 85W-140.
GL-4 ili GL-5? Deluje da GL-5 nije neophodno ali je zbog diferencijala ipak poželjno, idealno GL-4/5 ako se takvo može naći.

Verovatno je gospodin "Uhoda" obrnuo periode leto zima. Ko radi taj i gresi :ppozdrav:
Za Duglas ulje gradacije 75W 80 cena je 600 dinara za litar. Sad da li je mnogo za sinteticko transmisiono ulje nisam siguran.

"uhoda" je više zamišljen kao "vodič kroz zonu" (istoimenog filma).
Da, izvinjavam se, permutovao sam leto i zimu ... upravo je obratno.

P.S.
Verovatno može i SAE 90 cele godine* ... ovakva preporuka je inače (prosto) idealna za novu gradaciju SAE 110 ali takvih ulja baš i nema (80W-110 je najbliže tome, Total ima takvo i, naravno, dolazi u obzir).

*Ili čak SAE 140 cele godine ako se zimi ne koristi (jedino što mi se to čini "pregustim" pa bi maksimalno koristio mineralno 85W-140 koje je ipak "ređe" (manje viskoznosti) naročito na temperaturama ispod 40 cel.).

P.P.S.
Hvala Tomo, lepo ste rekli ko radi (pa još dva-tri posla odjednom, može i da pogreši ... ).
Hvala i g "Kris"-u što je ukazao na (ovu) grešku.

- - - - - - - - - -

Na slici je ulje iste gradacije 15w40 jedno je ina drugo shell u čemu je kvaka zašto je takva razlika u boji.

Oba su 15W-40 ali to je samo jedna strana medalje (i to manje bitna).
Pravo pitanje je da li su istih specifikacija?
Verovatno NE.
U principu, ulja sa više aditiva (posebno detergenata ... i disperzanata, ali i modifikatora viskoznosti) imaju tamniju boju.
Ulja sa istim paketom aditiva (ili makar sličnim) imaju i sličnu boju (sama bazna ulja su jako svetle (jedva žute) boje, sintetička praktično bezbojna).
Svakako NE znači da je bazno ulje reciklirano ili slično (daleko od toga).
Boja je samo posledica a ne cilj.
Dakle, ulja viših specifikacija (sa većom konc. aditiva) su obično tamnija, ali nije to neka linearna relacija i važi samo pri velikim razlikama u boji (ako su nijanse, ovde ne liči da je samo toliko, onda ne mora da znači, zavisi od proizvođača aditiva).
Dakle, NE znači ništa (posebno), ovde je samo objašnjenje zašto uopšte ima razlike.

• Like
Reagovanja: KTM
Ovo tamno je shell rimula extreme 15w40 pa me malo to brce a cijena mu je bila ista kad sam kupovao njega i inu sad otkud ista cijena shella i ine , nekako mi vuce na kakvu kopiju.

Doduše (samo) po boji se ne može znati da li je original ulje, jedino da tamnija boja NE mora da znači da jeste.
Shell Rimula je obično skuplja od INA ulja, e to je već veliko pitanje kako je postignuto (nadam se samo da je akcija ... eventuano ulje od pre par god. ... doduše do 5 god. nije od značaja).

Nazad
Vrh