Ulja i maziva!

Valvoline%201_zps3xd03qo5.png

valvoline%202_zpshrhajy9b.png

Shale evo pa uporedi.

- - - - - - - - - -

Shale,
Pomogo bih, ali ne znam kako. Mož' bit' da su ulja ista, a ko bi ga znao (gledajte pre svega specifikacije).
Ili je neko od njih nova serija, ili su pravljena u drugim pogonima (mada je Valvoline za Evropu centralizovao proizvodnju), državama ... kontinentima.
Dobrodošli u svet velikih (i totalnog zahebavanja malih). Jedini razlog što ne kupiti ulje od mejdžorsa po default-u (kod teretnog programa i nisu tako skupi, kao inače).
Najbolje da se obratite uvozniku (trebalo bi da piše na kanti, na deklaraciji) ... ako nema deklaracije, već ste u problemu ...

Hvala vam na odgovoru. Kolega matić je postavio product information za premium blue7800, a evo ovde ima za premium blue sae 15e40 :http://cyclon.bg/ValvolineBulgaria/uploadedFiles/PI_PremiumBlue-15W-40_104-13.pdf , pa ako možete da bacit pogled, i čisto da mi kažete stručno mišljenje. Inače parametri su veoma slični.

I jel znate ko je uvoznik Valvolina za Srbiju?

Gosn Shale,
Bio sam na pauzi za kafu i nisam imao vremena, a napamet nisam znao (da je tako lako izguglati).
Kao što sam i mislio 7800 je novija verzija (istog) ulja. Tehnički list koji ste mi poslali je (verovatno) poslednji od ulja bez brojne oznake (ne znam šta znače), i uglavnom su osobine bolje nego u starijim (što znači da se iz godine u godinu (ili bar svake druge) istoimeno ulje poboljšavalo).
Dakle, 7800 je novija i BOLJA (u svemu) verzija ISTOG ulja. Doduše razlika nije velika, ali ako možete kupujte 7800 (i sigurno je "taze" ili bar manje stajalo po (raznim) stovarištima). Praktično ispunjavaju iste standarde (po novijim ACEA ne postoje više E3, E5 i zato nisu navedene kod novije verzije ulja (i teh. dokum.)).
Verovatno je Valvoline postupio krajnje racionalno ne navodeći ni stare API standarde koji se takođe podrazumevaju (mada je moglo da se naglasi u teh. dok.).
Osnovne osobine (karakteristike) oba ulja su praktično identične, 7800 ima nižu tačku stinjavanja (bolje ponašanje na niskim temperaturama) i omogućava rad i na veoma niskim temp. (ne baš -40 ali možda i svih -30 cel. (ili makar -25)), kao i nižu tačku paljenja (što doduše ništa konkretno ne znači ali ukazuje i na manju isparljivost (po Noack; koja je bila uvek niska, pre više godina 12,0% sada verovatno i samo 10%, na nivou sintetičkih ulja).
Liči da se radi o HC bazi, ali Valvolne to ne navodi, trebalo bi pogledati bezbedonosni list, a to ne mogu da (po)stingem.
Naravno ni ona ne omogućavaju tako nisku tačku tečenja ali uz PPD aditive svakako je to lakše nego sa mineralnim uljima.

Uvoznik (distributer) za Srbiju je:

• West Beocar d.o.o
    Autoput Beograd Novi Sad 150 D
    11080 Belgrade, Serbia
  • (od ranije je Prista Oil imala (kao kompanija) regionalnu distributersku poziciji, ali koliko vidim sada je za Bugarsku (čak) distribuciju preuzeo tamošnji ogranak Cyclon Oil-a (holandsko-grčka kompanija), pa ne znam koliko su oni u današnje vreme relevantni sagovornici u vezi Valvoline-a (jedno vreme i proizvodili neka od ulja, pre par godina Valvoline je centralizovao proizvodnju i distrubuciju za celu Evropu, kao i Chevron (Texaco, Caltex).

P.S.
Inače, ulje "boli glava" (ali to smo već konstatovali).

HVALA Vam još jednom gospodine Stalker, što ste mi rasvetlili situaciju. Inače vać 3 godine koristim Valvolin ulje u svojim poljoprovrednim mašinama i za njih ima samo reči hvale, a mislim i da je cena koju plaća veoma pristojan za ovaj kvalitet...

Imam još jedno pitanje za Vas gospodine Stalker, kad bi se dvoumio izmešu Texaco Ursa Premium TD 15w40 i Valvolin Premium Blue 7800 15w40, koje je po vama kvalitetnije ulje?

Poslednja izmena:
Kolega sipaj mono 50,nemoj da se igras. Drugar je pre neki dan radio menjac na 1221 kostao ga 1000 eura. Njemu je otisao jesenas semening na kardanu i dolivao je 10-30w. Mozda nije do ulja,ali da crkne taj menjac na 1500 sati?

Kod nas ima ovog ulja na dve pumpe. Na jednoj je bilo dve kante (ja kupio jednu) a drugoj 6. Kažu da će dobijati.

- - - - - - - - - -

Mislim na Nisotek

Preporuka za Super Long 15w40. Sipao sam do sada u 533 Sae 30 i malko je troskario ulja. Ovog ne trosi ni malo, a jos je znacajnije sto bolje drzi pritisak ulja, koji i na leru ne pada ispod 3.5 i kada je traktor jako ugrejan. Juce i danas je bas radio i forsirao sam ga da vidim kako ce se ponasati sa novim uljem.

@Stalker
Na koliko sati mi preporucijete da menjam nisotek 15w40 super long u 533, 539 i 558?

Danas sam uzeo optima maxima 15-40.Iskreno nikad nisam menjao proizvodjaca sto se motornog ulja tice,menjam na 100 sati i tako vec to ide bez problema.Sigurno ima dosta boljih-skupljih ali ja sam skroz zadovoljan Optima uljima.

"Traktol preminum (nisotec)10w30 za čega je namenjen, dali bi mogau u menjač od mtz 1025"

To je kvalitetno UTTO ulje (za transmisiju, hidrauliku i slično). Viskoznost je SAE 10W-30 i dobro je svuda gde se takva preporučuje. MTZ 1025 nije među njima.

Kolega sipaj mono 50,nemoj da se igras. Drugar je pre neki dan radio menjac na 1221 kostao ga 1000 eura. Njemu je otisao jesenas semening na kardanu i dolivao je 10-30w. Mozda nije do ulja,ali da crkne taj menjac na 1500 sati?

Ne verujem da je baš zbog dolivanja, a i onih SAE 50 liči na promašenu seriju proizvođača (obično takve neuravnotežene preporuke u odnosu na default, upravo to znače, bilo je i kod BMW i Alfa Romeo automobila, kao i kod nekih Toyota vozila). U svakom slučaju, neće da smeta (možda je 20W-50 još bolje), naročito ako je hidraulika odvojena (često jeste, ne znam napamet modele, ali se lako može proveriti).
Po fabričkom uputstvu je SAE 15W-40 pa bi takvo UTTO ulje moglo da se preporuči (a isto ide i u hidrauliku).
U svakom slučaju se slažem da je 10W-30 previše mala viskozna gradacija za transmisiju (možda tek za Rusku zimu).
Izbegavajte sve ispod 15W-40 a da li treba više, kontaktirajte uvoznika (ovlašćeni servis) ili čak proizvođača (iznenadićete se da većina odgovara i to brzo).

- - - - - - - - - -

Imam još jedno pitanje za Vas gospodine Stalker, kad bi se dvoumio izmešu Texaco Ursa Premium TD 15w40 i Valvolin Premium Blue 7800 15w40, koje je po vama kvalitetnije ulje?

Da bacate novčić?
Ista kategorija i jako slične osobine ali nijansa na strani Valvoline ulja (samo što se kvaliteta tiče, pogledajte i cene).

- - - - - - - - - -

@Stalker
Na koliko sati mi preporucijete da menjam nisotek 15w40 super long u 533, 539 i 558?

250 rh. Nije nemoguće da može i više (bilo je testiranja sličnih ulja i do 400 rh, uz zaključak da je 350 rh neka gornja granica, ako se dobro sećam, no ne treba baš ići na maksimalno moguće, uvek je bolje ostaviti neku rezervu). Inače je 200 rh maksimum (za "S3" ulja, uz teške radove još bolje manje).

- - - - - - - - - -

Danas sam uzeo optima maxima 15-40.Iskreno nikad nisam menjao proizvodjaca sto se motornog ulja tice,menjam na 100 sati i tako vec to ide bez problema.Sigurno ima dosta boljih-skupljih ali ja sam skroz zadovoljan Optima uljima.

Nemam mnogo šta da dodam, citirao sam jer se slažem sa zaključkom, nađeš dobro ulje, pa sad .. uvek ima bolje i skuplje (nekad i jeftinije).
Modriča je (skroz) o.k. iako ne napreduju već mi se čini da sve više nazaduju (i samo stajanje u mestu je dovoljno loše).
Naravno, važi i za druge proizvođače.
I naravno, nije jedina strategija, "vernost" košta, pa često može da se prođe i bolje i jeftinije ili bar jedno od toga (bez gubitka drugog).
100 rh je preoprezno, zavisno od mašine slobodno idite na 125, 150 ili 200 rh. Čak i za teške radove. (ako je originalna preporuka 100rh to važi samo za S3 (API CD) ulja, pa ako koristite kvalitetnije, bar 150 rh je realno moguće, bez ugrožavanja zaštite motora.

Ja nedavno sipao JD50 (sipaju u MF i ostale zapadne valjda moze i MTZ da prezivi na njemu) , da li dobro ili nije, ali evo nekih prvih utisaka. U odnosu na staro je rjetko kao voda , bolje reci rjetko kao dizel. Traktor hladan kad startam i dodam gas kazaljka na mjenjacu skace na granicu zelenog i crvenog skoro 18 bara na leru 8-9bara , cini mi se da sa starim nije tako diza tlak hladnom ulju. U radu ulje leti svuda po mjenjacu kad skines poklopac za sipanje na mjenjacu dok traktor stoji u leru , ulje sprica van kroz mrezicu , sa starim si vidio nivo na staklu na leru na ovom je preko citavog stakla. Ne mjesa se sa starim uljem nikako , staro sto ostalo u mjenjacu uvijek pliva na povrsini , vrlo zanimljivo , cim se ugasi momentalna separacija ulja , staro na vrhu i to se vidi na stakalcu.

Pa u uputstvu pise motorno ulje u mjenjac pa nije valjda JD50 losije od motornog?

Svakako nije lošije (za transmisiju) od motornog, ali je "ređe" (manje viskoznosti).

U uputstvu se kaže:

Motor oil is the same as in engine crankcase
Motor oil
SAE 15W-40
(summer)
SAE 5W-40
(winter)

Ovo zimsko (winter) podrazumeva (baš) jake zime (kao u (Belo)Rusiji ili u zemljama Skandinavije), tako da bih ignorisao za naše krajeve (JI Evropa, Balkan).
Dakle, 15W-40 koje ide i u motor.
Pravo je pitanje čemu mnogradno SAE 50? To zvuči veoma neobično. Nije da sumnjam u ovlašćeni servis, ali kada je ovakva razlika (u odnosu na uputstvo) lično bih se obratio centrali (valjda najbolje znaju) i razjasnio ovu (potencijalnu) ujdurmu.
SAE 50 je zimi (već od prvih mrazeva) viskozno kao med (pravi) na sobnoj temp. pa i više, na -10 je u obliku pihtija (gela), zvanično je tačka tečenja -21 ali to može da se obesi prvom mačoru o rep (u smislu upotrebe), sve ispod -5 je vrlo upitno (koliko je dobro podmazivanje, naročito u prvom satu upotrebe). To odgovara menjačkim SAE 110 uljima, što je prilično velika viskoznost (doduše starinska SAE 90 monogradna su blizu tome).

Ne bih da presuđujem (bez dovoljno informacija) ali jeste nešto što treba razjasniti. I mene lično interesuje u čemu je vic (caka).

U principu da. Skoro uvek. Zapravo, obrnuto nije 100% a ovako jeste (što se zaštite tiče).
Međutim treba voditi računa da iako su ovo veoma slična ulja (iste grupe) nisu baš identična.
Reduktorska ulja (Reduktol) obilčno imaju manji procenat polisulfida (EP aditiva), čak i od GL-4 (kojima su sličnija) a od GL-5 je to manje od pola (obično trećina ili tako nešto). Dakle, još će bolje GL-5 ulje štititi od udarnih opterećenja (pa i habanja, ali razlika nije velika) ali će sa druge strane reduktorska ulja biti bolja po pitanju (zaštite od) korozije. Zapravo ako ima bakarnih (mesinganih) delova, reduktorska ulja su bolja i od GL-4 uz slični nivo EP osobina.
Koristi se isti tip aditiva, ista bazna ulja ... (68-ica i 80W su praktično ista visk. gradacija, čak i tačka tečenja im je slična, 80W ima nešto nižu, mogu se upotrebljavati do nekih -15 cel.).

Kod nas ima ovog ulja na dve pumpe. Na jednoj je bilo dve kante (ja kupio jednu) a drugoj 6. Kažu da će dobijati.

- - - - - - - - - -

Mislim na Nisotek

Ja sam uzeo tri kante 15-40 super long u Zitistu na pumpi.Litar izadao 205 dinara.Za MTZ i IMT vise nego odlicno ulje.E dali je dobro za nove i sofisticirane traktore to?????

Juče sam u Pazovi uzeo dve kante super sae 30 168,60/lit. Nek se nađe za dosipanje u hidraulik mtz i torpedo, a poručio sam favorit.

Ja sam uzeo tri kante 15-40 super long u Zitistu na pumpi.Litar izadao 205 dinara.Za MTZ i IMT vise nego odlicno ulje.E dali je dobro za nove i sofisticirane traktore to?????

Za neke od novijih, naravno jeste.
Nisotec Favorit je i za softificirane motore kojima odgovaraju odobrenja koje zvanično ovo ulje ima.
Za iste (slične) zahteve i najsofticiranije motore onda ide Favorit Plus (polu-sintetičko 10W-40).
Za više zahteve (ACEA E6, MB 228.5) ide Favorit UHPD a za nešto novije (euro 5, po specifikacijama ne obuhvata sve) Favorit Euro.

Kad smo već kod NIS(otec) proizvodnog programa (ako dobro vidim) i novih mašina da rasčistim do kraja.
Treba obratiti pažnju da čak ni Euro (Favorit) nema ispunjeno API CI-4+ ili CJ-4 (što je čudno zbog ACEA E6 i E9*) pa na to treba obratiti pažnju (koristiti samo ako su zahtevi navedeni na etiketi, tj. ispunjeni zahtevi po uputstvu).
* ACEA E9 se obično uparuje sa API CJ-4, jer su zahtevi skoro identični.
Još jedna manjkavost proizvodnog programa je nedostatak ACEA E9 ulja u 15W-40, što npr. ima (čak) i Modriča.

Toliko o softificiranim mašinama ... za većinu postoji rešenje (naravno cena nije baš toliko niska a nema i popusta ... utešno je što kod većine može da se ulje menja na 500 rh pa u odnosu na 250 rh finansijski dođe skoro isto).

Nazad
Vrh