Ulja i maziva!

Favorit "bez dodataka" je jedino Favorit Nisotec ulje u 15W-40.
Naravno, već prema zahtevima. Za starije mašine (npr. do Euro 3, uključujući i njih) Favorit prokriva većinu (i veliki broj "Euro 4" motora), a često je i Super Long više nego dovoljan (i preko).
Npr. za još starije mašine (iz prošlog veka) više od Super Long je bacanje para (uglavnom), dok je to isto ulje isplatljivije od "S3" (API CD) ulja (naročito na pomenutoj akciji, gde onako mala razlika praktično stavlja Super Long u "best buy" kategoriju).
Ako kombajn nema veće zahteve od API CH-4, onda je i Super Long dovoljan, za CF-4 ili još manje ne treba ni ići na Favorit.
Pogledajte šta su zahtevi (u uputstvu mašine), API CI-4 (Favorit) pokriva sve na niže (CH-4, CG-4, CF-4 ...), kao i ACEA E5, E3 i E2 (stare specifikacije koje više ne važe, pokriva ih E7).

Hajde da i ja pitam,koje je po vama kvalitetnije ulje za imt nisotec super long 15w40 ili modricina Maxima 15w40,dosad sam koristio maximu ali kako vidim ovde clan Stalker tvrdi da Maxima stoji u mestu po kvalitetu a kako kaze cak sta vise ide i unazad a njegovo misljenje postujem.Ako je ovaj Nisotec i kvalitetniji da li ga mozda i kopiraju gde kupiti original i kako mozda prepoznati eventualnu kopiju istog

Nisotecovo ulje je kvalitetnije od Modričine Maxime Super MG, a sada na akciji je i jeftinije. Ne vidim razlog zašto bi na NIS-ovim pumpama prodavali drugo ulje sem originala.

Više sam mislio na asortiman, a što se tiče kvaliteta ... "tapkanje u mestu" nije baš tako strašno, i dalje su to dobra ulja.
Osim toga imaju i HC osnovu ali ako ne porade na ozvaničenju odobrenja i oslone se samo na (sopstvena) HC ulja, ostaju gde su bili pre mnogo godina a drugi napreduju.
Ne znam na koje Maxima ulje ste mislili ali Modriča ima Super MG koje je nižih specifikacija od Super Long Nisoteca i da je jeftinije (ali nije) bilo bi (verovatno) za IMT bolja kupovina (već je ApI CF-4 više od min. zahteva). Favorit (NIS) i Turbo (Modriča) su ista kategorija. Imaju (praktično) identična odobrenja. Teško je reći koje je bolje ali Nisotec ima više zvaničnih odobrenja (trenutno važećih) i predstavlja sigurniju kupovinu. Osim toga je i jeftiniji. Ništa "lično i persolično".
U ovoj kategoriji je i FAM Superior 15W-40. Sve je to sličan (i vrlo dobar) kvalitet, pa bi cena mogla da presudi.
Trenutno je za IMT, Super Long ulje koje se najviše isplati (API CI-4 su kategoriju višeg kvaliteta ali kod starijih mašina nije od značaja), bar dok je onaj (navedeni) popust aktuelan. Dakle, treba iskoristiti. Možda će i drugi dati veliki popust, mada je 40% zaista impozantno i to mogu da sebi dozvole samo velike kompanije (da smanje zaradu ili čak i ne zarade na prodaji u nekom periodu ... u ovom slučaju kad se ulje najviše kupuje).

Nekako mi se slabo spomijnu INA ulja. Ja koristim INA SUPER 5 po meni odlicno ulje za svoju cijenu.

INA ulja su svakako kvalitetna. Poslednja 2-3 ekrana su posvećena uglavnom NIS-u zbog konkretnog povoda (-40% na neka ulja).
Bez tog popusta isplativnost je i dalje o.k. ali su onda i drugi uporedivi ili čak i bolji.
INA Super 5 sa ACEA E2-96 issue 5API CG-4/CF/SL, je prosto idealno za starije mašine (sa API CD zahtevima) a može se koristiti za sve (konstrukciono) do sredine devedesetih. Naravno INA ima i ulja viših specifikacija, ali ovo ulje je zaista optimalan izbor za npr. IMT i slične mašine (nije "overkill").
Što se tiče stanja u Srbiji, INA ulja (bar u provinciji) u poslednjih par godina je teže naći (čini mi se) nego ranije.
To što su pod MOL-om im ne ide posebno na ruku, čini se da su malo manje u fokusu vlasnika. Dodatno nepovoljno deluju i političke prilike (malo i medijski prenaduvane).

NIS sad povoljan a ja kad sam kpovao na vecu kolicinu imao dosta vecu cenu.

Nego opet za Stalkera pitanje :osmeh:. Uzeo sam za putnicke aute Eni I Base professional. Zbog velike kilometraze nisam uzeo polusintetiku vec klasicno mineralno ulje. Cena nije bila jaka pa ajde da pobam i njega. Mozete li reci nesto vise o tom ulju kao i koji bi bio interval zamene ulja s obzirom da se auti koriste u malo tezim uslovima eksploatacije.

ENI ulje koje pominjete je jedno sasvim o.k. ulje ALI niskih specifikacija i kao takvo pogodno pre svega za starija vozila (dizel motori zaključno sa 1990. a benzinski sa 1993. (prvi put motor na tržištu).
Preporučujem da ne pređete interval zamene od 6 meseci ili 7500km.

Motori su konstruisani sredinom 80-ii godina, pre svih euro normi i kojekakvih dodataka za poboljsanje sagorevanja, tako da nije problem. Videcemo kako ce se pokazati. Iznenadila me njihova ambalaza. Najcudnije kantice koje sam do sada video.

Danasnji pazar, kao prva pomoc.

IMG_7838_zpsg4w5hb0g.jpg

Imaju svoju prodavnicu u Ča. Kvalitet dobar, cene pristupacne.
Sta te Zanima od cena?

Često zaboravljamo da domaći proizvodi (ili makar 1/3 domaći (NIS)) mogu biti na nivou svetskih.
FAM Univerzal je idealno ulje za IMT, Rakovicu i uopšte traktore (konstrukciono) iz osamdesetih (ili ranije). Preciznije rečeno, za API CD (S3) zahteve, API CF-4 ulje je optimalno (uzevši i cenu u obzir).
Naravno ima i boljih (i skupljih) ulja ... Truck, Turbo, Superior.
I naravno, sve zavisi (i od) cene. Mislim da FAM ima konkurentne (ne treba biti "ekonomski patriota" na svoju štetu, ili bar ne preveliku).

Nazad
Vrh