Ulja i maziva!

Teško pitanje (šalim se).
Promaklo mi na čemu se izvinjavam (što nisam odgovarao redom).
Pa nije baš da nema više takvih ulja, šta više ni imena nisu (mnogo) promenila.
Cirkulaciona ulja su o.k. (razlika je samo što su za manja opterećenja ... što ovde ne mora da bude mana).
Cirkol je ime koje upotrebljava INA ... doduše 80-ice nema (nego ISO 100 i 150, koliko sam video na brzinu).
Ne znam šta je bilo to 80, da li viskoznost ISO 80 ili SAE 80(W) ekvivalentno. Ali to je skoro (pa) isto.
Reduktol je ime za reduktorska ulja Modriče.
Dakle, Reduktol (super) 68 je to što se traži.
Takvih ulja imaju i svi drugi proizvođači (domaći i strani, navešću samo par njih):
FAMREDOL 68, Nisotec Redol 68.
Cirkol imaju svi, čak se tako i zovu (FAMcirkol, Nisotec cirkol, INA cirkol ... Galax cirkol, Modričin naziv je "cirkulaciono ulje", itd.).
Tu takođe 68-ica treba da se koristi, mada i (ISO) 100 dolazi u obzir.
Ne možete da nađete ova (industrijska) ulja u pakovanju od litar?
UTTO 80W (ISO 68 ali pokriva (obično) šire od (skoro) 46 pa do (skoro) 100) GL-4 će dobro da zameni reduktol, a naročito cirkol (što je prilično različito od oba, ali ... ajd' sad da ne idemo u detalje).
Ne znam šta bi još mogao reći ... menjačka 80W GL-4 takođe mogu da se koriste ...
Ponavljam: REDUKTOL 68 bi trebao da bude prvi izbor (idealno za namenu).

Da li je greska ukoliko u diferencijal na automobilu umesto sae 80 (85) W90 ulja naspem klasicno ulje sae 90? Po viskoznosti ulja su slicna ali proizvodjac preporucuje sad da li 85 W90 ili 80 w90.

Nije velika greška, ali je na svoju štetu (zimi će korišćenje biti otežano, do znatno otežano).
Mnogo je bolje obrnuto (SAE 80W-90 ili bar 85W-90 za SAE 90 zahteve), jer radi u 100% slučajeva, čak i kod diferencijala i osovina (iako tu možda treba ići samo jedan korak, ili da se koristi LS (GL-5+) ako 80W-90).

A koje ulje sipati u diferencijal od auta , koji sam stavio na traktorsku kosilicu , okrenuo sam ga kontra , znaci okrece se 4 puta brze. Da li sipati 80,90 ili mozda bolje nesto redje zbog brzine i grejanja ?

Dobro razmišljanje.
Specifikacije kao za automobil sa koga je sklop a viskoznost bi zaista mogla da se malo koriguje ka uljima niže viskoznosti.
Ako je zahtev SAE 80W-90, onda bi SAE 80W (80W-85 ili 75W-85) trebalo da bude idealno.

Kupili smo imt skipa e sad koji hidrol za njega najbolji.
Pošto ima puno vrsta u čemu je razlika uopće
ima hidrol 22, 32, 46 ili 68

Općenito, razlika je u viskoznosti (ISO 22 do 100 je viskozitet na 40 stupljeva celzija).
Koja viskoznost, to zavisi od zahteva ugrađene pumpe. Za svaki (konkretan) tip pumpe proizviđač definiše granice viskoznosti hidrauličnog ulja koje treba koristiti.
Zavisi (donekle) i od temperatura na kojoj mašina radi.
Kod novije opreme najviše se za slične uređaje koristi ISO 32 osim kod velikih bagera (rudarska oprema) gde dominira 46-ica (mada se i tamo često koristi motorno SAE 10W, naročito ako je oprema USA ili Japan).
Ne znam šta je preporuka za IMT Skip ALI bi hidrol 46 (ISO 46) sigurno morao biti o.k. (default kod starije generacije i uopšte je takvo ulje upotrebljvo i za 32 podrazumevanu vrednost, osim kod veoma niskih temperatura, npr. ispod -10 ili -15 cel.).
Nađite uputstvo pa vidite, ili se raspitajte kod onih koji godinama koriste istu mašinu.
Hidraulična ulja ISO 46 su verovatno i dan-danas najviše upotrebljavana kod bagera, rovokopača, kombinovanih mašina i slično, pa se sa tim ne može (mnogo) pogrešiti.

P.S.
Hidraulična ulja visokog indeksa viskoznosti su još bolja za mašine koje rade na otvorenom.
Dakle ISO HV (DIN HVLP). "Obična" (ind. visk. oko 100, bez aditiva za povećanje istog) su ISO HM (DIN HLP).
HVLP skoro da mogu pokriti jednu kategoriju više i niže viskozosti (46-ica je skoro 32 do 6:cool:.
Naravno, cena je nešto viša, pa treba videti da li je to neophodno, može se i uštedeti ukoliko su temp. razlike na kojima se mašina koristi umerene.

Sipao sam u kombajn Clasovo ulje u hidrauliku 46. Trebao bi ove godine da menjam u hidropogonu i hidraulici. Kakav je Nisov hidrol 46? Ili da opet kupim Clasovo

Ma dobar je Nsisotec. Ništa mu ne fali (i FAM-u).
Hidraulična ulja su ulja sa malo aditiva, nema tu mesta da neko bude za klasu bolji (ako je ista kategorija ulja).
Bolja su sintetička i/ili specijalna hidraulična ulja, ali njihova cena je višestruko veća. Za obična mineralna (po istom standardu, DIN i/ili ISO) nema razloga da se juri ulje iz inostranstva, zbog niske cene kod hidrauličnih ulja je transport velika stavka. Naravno, Nisotec bi trebao bar da je (malo) jeftiniji (zbog navedenog).

NEMA (takvog).
Super Tractor Universal je slično (praktično istih specifikacija) ali je SAE 15W-30.

Ja do sad sipao u Same-a Shell Rimula R4 15w40 ali posto sad ima neka akcija na NIS-u pa sam mislio da probam onaj Nisotec Favorit 15w40. E sad dali je to pametno ili ne.

Pametno je, što da ne (uštedećete nešto para).
Shell Rimula R4 i Nisotec Favorit su ulja iste kategorije. Uglavnom ispunjavaju iste standarde i odobrenja.
Možda Shell ima više zvaničnih ali nije od većeg značaja, one najvažnije ima i Nisotec, npr. MB 228.3 (što se lako može proveriti).
Uglavnom, neka je (ako uopšte) i Shell bolji (možda i nije), razlike su u nijansama (i svakako ne opravdavaju cenu, naročito ako se uzme u obzir akcija koju pominjete).

Sutra idem u nabavku, e sad jos jedno pitanje, u Renault traktor treba da ide 10w-30 i ja sam do sad uzimao Comma 10w-30 Multilube, koju zamenu za njega je najbolje uzeti (od Nisotec-a) ili pak od nekog drugog proizvodjaca ili da se drzim Comme. U pitanju je MWM motor kao kod Fendt-a.
Unapred zahvalan...

Pitanje je šta je bolje favorit ili long life nisotec oba su 15 40? Ja sam pazario long life ali se pitam sta je bolje. Da iskoristim da kupim za rezervu za mtz 820 2008 godiste?

I ja sam pazario 15w40 i sipacu u sve imt traktore od 533, 539 i 558. Primetno u 533 u kome je zamenjeno pre 10 sati je da mnogo bolje drzi pritisak ulja, koji je i preko 5 bara, a sa Sae30 nis-om je bilo oko 4-4.5bara. U 558 ce biti pravi test kako ce se pokazati.

Danas uzeo nisotec super long 15w40 i long life 20w60 uz agro karticu.Za super long sam dobio popust a long life ne.Kad sam stigao kući,pogledam račun i vidim da za ovo long life 20w60 nema popust.Da sam znao nebih ga uzeo.

Koliko iznosi popust? Juce mi je stigla poruka da je u toku popust uz Agro karticu od 40% za 4 vrste ulja. A popust od 15% mislim da vazi uvek za sva ulja.

Za ova ulja ide popust 40%

• NISOTEC Super Long SAE 15W-40, od 10 i 20 litara;
  • NISOTEC Favorit SAE 15W-40, od 10 i 20 litara;
  • NISOTEC Super SAE 30, od 10 i 20 litara;
  • [FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT]NISOTEC Traktol Premium SAE 10W-30, od 10 i 20 litara.

Pitanje je šta je bolje favorit ili long life nisotec oba su 15 40? Ja sam pazario long life ali se pitam sta je bolje. Da iskoristim da kupim za rezervu za mtz 820 2008 godiste?

Nisotec Favorit bi po specifikacijama trebalo da bude kvalitetnije ulje. Ali oba su odlična i mislim da nema greške ni sa jednim.

Nazad
Vrh