mirko.ckone,
Uf! Moraću malo preciznije da izražavam misli (ovaj je forum, na moje prijatno iznenađenje, tu čak ispred nekih automobilskih). Nisam samo dodatno rekao da mislim na sadašnju situaciju (2010. i početak 2011. kao i neposredna budućnost) jer kako se i sami potvrdili Oktanoil ne radi (ili barem ne plasira) tako uspešno kao neku godinu ranije.
Činjenica je da ih je ranije bilo i po provinciji a sada ih je teško naći čak i u većim gradovima, te zaista ne znam da li još rade ili ne (kako ste vi rekli). U situaciji kada prodaja (sasvim sigurno ako ništa drugo, ali tu su pare) pada obično je (po pravilu) situacija da ni kvalitet nije više na nivou od ranije ili ako čak i jeste da kupci to treba da uzmu sa rezervnom. Može biti da su pre 5-6 godina zaista i bili malo ispred druge dve firme no i to nije toliko bitno. Sve su u istoj kategoriji. Za male privatne proizvođače uspeli su da prežive duži period i da dokažu da zaista imaju nivo kvaliteta kome teže (ciljne grupe potrošača) kao i da steknu po neko odobrenje proizvođača vozila.
U krajnjem slučaju slagali se vi ili ne iskazao sam samo mišljenje kome otprilike najviše verujem iz grupe manje renomiranih proizvođača maziva sa naših prostora a to ne mora nužno da bude i stanje stvari.
Chemol je zaista najduže na tržištu, Viskol je verovatno najveći "mali" proizvođač. Oktanoil je zaista imao pristojan kvalitet. Ako ništa drugo u SAT testu (2006.) polu-sintetičkih ulja (10W-40) njihovo je ulje sasvim solidno prošlo (iako je bio samo test novih ulja) u veoma jakoj (svetskoj) konkurenciji.
Valjda sam malo pojasnio, ako nisam, to mu je što mu je - bolje ne umem.
P.S.
Da ne bude da nisam pomenuo: Bell se zaista trudi (i koprca) te iako nisu za podcenjivanje (recimo na sajtu lepo objašnjavaju kako se pravi (dobro) ulje, ali ne pružaju jake dokaze da je sve i ispoštovano, a pride treba tu još par sitnica) treba im još dosta do renomiranosti. Exol je zanimljiv. Prilično se proširio "južnom prugom". Ima najbolju ambalažu (uopšte od domaćih brendova zajedno sa NIS, FAM i Galax) recimo. Deluje kao još gora varijanta Bell-a no, za divno čudo, ima par (pravih) approval-a za makar dva ulja, a MB 228.3 deluje zadivljujuće. Ipak i njima treba još da bi bili renomirani. I na kraju ali ne i po značaju (rizikujući da nekog zaboravim) je tu i Altis koji me inače po net-u prati u stopu (google reklamom) te ne mogu a da oćutim i njihovo postojanje. Oni su zaista novi, pa im treba i vremena, treba im i još ljudstva i (najavljeno) proširanje prostorno i asortimansko (za sada imaju jako skroman asortiman). Eto oni nešto obećavaju ali su još uvek (objektivno) čak i iza prethodna dva.
Ovo je samo zato što su "naši". Ne bih posebno preporučivao ova ulja ali bi mogli da ih tu i tamo uzmete u obzir kada su u pitanju stare mašine ili one koje već troškare ulje, ali opet ne kupovati ni njihove najjeftinije (API CD) ako baš ne ciljate da progurate neki period (dolijete litar-dva) do prave zamene. UTTO ulja bi već mogla da se uzmu u obzir i to za striktno poštovanje intervala zamene. U motoru, takođe. Neke specijalne primene su takođe zanimljive (prvih 50h posle obrade motora i slično). Takođe ova ulja sam pominjao kod peglice, fiće, starih jugo i 101 automobila (preko 15 god.).
Naravno razlika u ceni u odnosu na renomiranije brendove je mala pa je ušteda skormna. Zaista nije lako opstati u priči o mazivima uz gigantske igrače koji imaju takođe API CD, CE i CF-4 ulja po zaista niskim cenama.
Znam da bi me predstavnici (svih) firmi dobrano izribali uz tvrdnju da vrede više, no to je njihov stav a koliko je blizu istini (stanju stvari) to trebaju oni da dokazuju a ne ja.
Jako sam uzdržan da bilo šta zapravo kažem o poslednja 3 pomenuta (iako sam se usudio) ali čisto i to da se zna. Ne moramo baš svi da sipamo Castrol, Mobil, Shell no činjenica je da i na ulju (naročito motornom) ne treba štedeti. Uostalom na blogu sam bio veoma nepoverljiv prema nekim stranim brendovima koji su čak i na dobrom glasu. Jednostavno pravila igre su prosta: tehnologija proizvodnje nije komplikovana ali formulacije nisu baš sve iste (iako su standardne sve tu negde za svaki pojedinačni standard) niti su kombinacije baznih ulja u gotovom proizvodu identične. Morate imati i dovoljno kapitala ne samo za automatizovanu proizvodnju već i za approval-e, licence, laboratoriju, desetak stručnjaka, plus jak marketing, ...
Svim domaćim proizvođačima (osim NIS-a) nedostaje od svega po malo (FAM-u i Galax-u makar obrtnog kapitala ako ništa drugo, a i malo im se rasulo ljudi, naročito drugo pomenutom). Čak i NIS-u treba bar još par godina ne bi li se učvrstio kao renomirani i respektabilni proizvođač (iako formalno nastavlja tradiciju Novolina).
Morao sam, ipak su to naše firme od kojih neke praktično ne rade a još nekima se to sprema pa se plašim da bi cela priča mogla da se svede tek na par imena ili u najgorem slučaju (nadam se ne) dođe do potpunog gašenja ove vrste proizvodnje kod nas. Čak i veliki NIS neće duže od 5-6 godina podržavati ovu proizvodnju bez tržišnih rezultata, a u ovoj branši je (uz još neke, ali ova je u samom vrhu) konkurencija neverovatno jaka.
Post je spojen: [time]среда, 23. фебруар 2011. 22:26:01 CST[/time]
Post je spojen: [time]петак, 25. фебруар 2011. 02:28:40 CST[/time]
Meguin je morao da se spasava (i da spasava) Liqui Moly te spajanjem 2006. prelaze u značajniju „silu“ i na internacionalnom terenu. Addinol (meni jedna od omiljenih) je takođe zanimljiv i verovatno i nijansu ispred ostalih iz grupe.
Uslovno (i samo uslovno) situacija liči na Srbiju u smislu da kod nas postoje 2 velika proizvođača i još 5-6 firmi koje su manje i bave se proizvodnjom ulja. Tako i u Nemačkoj imate dve multinacionalke: Castrol (u sastavu BP-ja doduše ali kao konglomerat treći proizvođač maziva sa sve Aral-om) i Fuchs (zapravno nije mutinacionalka ali kao da jeste; najveći nezavisni i u prvih 10 svetskih proizvođača maziva) te možda i desetak manjih firmi.
Razlika je naravno da neke od njih (Liqui Moly) prevazilaze u nekim kategorijama i domenima i svoje veće konkurente i činjenicu da neke od manjih firmi imaju jednako dugu tradiciju ili su čak duže prisutne na tržištu od najvećih domaćih (što kod nas nije slučaj).
Manji nemački (ali i holandski, na primer) proizvođači svu ili bar deo proizvodnje obavljaju u Belgiji u blendarama gigantskih razmera, no to ne mora da negativno utiče na kvalitet (osim toga najbolja ulja ili manje serije svi gledaju da sami proizvode).
Finke za nijansu bolje zvuči ali ni Mabanol nije loš.
Nije mi do kraja (samo) jasno ko preporučuje Mabanol, Belarus ili ovlašćeni uvoznik no nije ni neophodno jer u krajnjem slučaju (kao što ću i reći) ne morate baš da kupujete (koristite) ni jedan od dva pominjana ako traktor nije u garanciji pa vam je izbor nametnut.
Na žalost zvanični servisi (i čak uvoznici) preporučuju (i nameću) ulja kompanija sa kojima imaju ugovor. To se nekad poklapa sa proizvođačem a ponekad ne. Ipak dok je mašina u garanciji bolje je ne svađati se sa njima inače posle je bolje uzdati se u svoj izbor.
Da se vratimo konkretnom odgovoru:
1) Stari Belarus 820:
Finke Aviation Unique D
API CG-4/SL; ACEA: A3, B4, E2 i odobrenja: MB 228.1, MAN 271, Volvo VDS
Ulje za mešovite vozne parkove. Samim tim i ne baš idealan izbor. Ipak može se reći da ovo ulje zadovoljava kvlalitetom i da ispod toga ne treba ići. Za motore iz sredine devedesetih API CG-4 je zapravo potreban kvalitet (iako nekim motorima i CF-4 biva više nego dobar). Najbolje je da uz CG-4 ulje ima i CF-4. Neće škoditi ni CH-4 kao ni CI-4 pogotovu što cena obično nije (mnogo) veća. ACEA E2 je O.K. ali bi E3 bilo idealno. Zanimljivo je da ste prepisali sa kanistra CH-4 dok na sajtu stoji CG-4. Ako je tako onda je to zaista bilo vrlo dobro rešenje a do odličnog ga deli „specijalizacija“ za transportna vozila (a ne kompromis u vidu „mešovite flote“).
Mabanol Xenon Alpha Classic 15W-40 je takođe ulje za mešovite vozne parkove a proizvođač ga čak gura u ulja za automobile što i nije baš ali jeste evidentno da nije čak ni klasično „mixed-fleet“ ulje.
Poseduje: ACEA A3/B4, API SL/CG-4 i MB-Approval 229.1
Iako je ciljano da ulje bude što sličnije Finke ulju mislilm da je cilj promašen. Ovo nije u potpunosti „zamena“ za prethodno iako je ulje u istoj klasi. Zapravo ista klasa je samo po API uz bitan detalj da je navedeno prvo SL pa CG-4 što mu dodatno osporava prilagođenost „teškim“ mašinama. Nedostatak (makar) ACEA E2 je takođe ozbiljan nedostatak u odnosu na prethodno a kao kruna (tačka na i) tu je i odobrenje za putnička vozila umesto za teretni program. Iako MB 228.1 nije posebno rigorozan standard sigurno je (za mašinu o kojoj govorimo) bolji (prilagođeniji motoru) nego MB 229.1, koji takođe nije posebno zahtevan standard (iz današnje perspektive) i namenjen je putničkim vozilima. Tu je i TBN od skromnih 8,9 što je dovoljno za ED ali ne i za D2. Iako nije čvrsto pravilo, za jake dizel motore (traktora ili kamiona) je i dalje (makar poželjno) da ulje ispunjavaju stari (i nevažeći) TP9 standard te da ova vrednost bude iznad 9 što znači bar 10 ili više. I na kraju krajeva, nizak sadržaj sulfatnog pepela (od 1,1%) za jedno ulje koje ne pripada ESP kategoriji.
Šta raditi?
Rešenje problema uz savet za 1025.
2) Novi 1025.
Finke Aviaticon Turbo-Super
API CI-4/SL; ACEA A3/B3, A3/B4 E3/E5/E7
MB 228.3, MAN M 3275, Volvo VDS-3 ( uzeta samo zanimljivija odobrenja)
Za klasu (ili zapravo dve) bolje ulje od Finke Unique. Ovo je već moderno SHPD ulje za teretni program. Sigurno je nivoa koji treba novoj mašini.
Mabanol Argon Fleet 15W-40 (zašto pobogu 20W-50?) je ulje je već klasično ulje za mešovitu flotu koje naginje teretnom programu.
ACEA A3/B4, E3, E5, E7 i API SL/CH-4/CI-4
MB 228.3 i 229.1, MAN M 3275, Volvo VDS-3 ...
Ovde je posao bolje obavljen te je ovo ulje potpuni ekvivalent Finke ulju po standardima (iako Finke ima par odobrenja više). TBN je odličnih 11 što možda nije neophodno ali jeste dobar faktor sigurnosti.
Tražite objašnjenje zašto 20W-50 jer nema (nikakve) logike. Pogotovu što je mašina nova. Verzija 15W-40 će već biti O.K.
Ako ste pri savetu prodavca i servisera vaših mašina možda je najbolje i u starom 820 da koristite ovo ulje. Ako i sami menjate, nema mogućnosti greške a i pravite manje zaliha i imate mogućnost kupovine većih pakovanja (30 ili 60lit. ukoliko takva postoje).
Izbor je na vama. Evo i alternativa za postojeća ulja:
Castrol – Tection i Tection Medium Duty (za 820)
Shell Rimula Super i Rimula X (sve 15W-40 kao i Castrol)
Ova dva proizvođača su nešto skuplja (npr. Shell je nekih 550 i 500 din po lit. za pakovanje od 20lit. negde više negde nešto manje). Ali zato je tu Mobil sa:
Mobil Delvac MX 15W-40 i Delvac Super 1400 15W-40 (za 820).
Cena ne bi trebalo da bude veća od 450 i 400 za gore navedena dva ulja, a tu i tamo možete naći i jeftinije.
Svaka čast Mabanol-u ali Mobil zvuči ubedljivije.
Tu su još i sledeća rešenja (navodim samo po API CI-4 i ACEA E3/E5/E7):
John Deere plus-50II 15W-40 i kad smo već kod Nemaca i relativno povoljnih cena: Fuchs Truck Plus 15W-40 (nešto ispod 400din.) i na kraju Addinol Diesel Longlife MD 1548 kao i Turbo Diesel MD 105 za stariji 820 (kao ekonomično rešenje).
Addinol je na Zemunu što vam je čak i bliže od Novog Sada (ili tu negde).
ZAKLJUČAK:
Ako ostajete pri Mabanol-u (kod novog verovatno morate) bolje bi bilo da to bude (u oba slučaja) Argon Fleet 15W-40.
Razmotrite bar:
Mobil i Fuchs kao alternativna rešenja koja nisu mnogo skuplja od Mabanola a oba su bolja. Delvac Super 1400 15W-40 mi zaista liči na odličnu kupovinu (za 820) i svakako bolju i od Finke i od Mabanol-a.
Na kraju ali ne i po značaju, domaće alternative (makar za stariju mašinu) su:
Nisotec Turbo Diesel (odlično) ili čak jeftiniji Nisotec Multi Fleet 15W-40, Galax Super Long i FAM Fenix Truck SHPD SAE 15W-40.
Nije samo patriotizam (rodoljublje) već su i cene nešto niže a kvalitet uporediv (makar sa Mabanol uljima; možda i ima razlike ali u nijansama jer su „tu negde“ a ista klasa sigurno).