Ulja i maziva!

Ako neko moze da mi kaze koje ulje sipam u imt 560 u posudu za hidraulicni volan? Hvala,pokusao sam da nadjem na forumu ali bezuspesno.

Još bolje ATF TASA (Suffix A). Nije čak ni tako skupo.
Odradiće posao i "hidrol" (46-ica) ali za hladnije dane je ATF mnogo bolje.
Doduše i (DIN) HVLP (HV) hidraulično ulje 46 je o.k. što se toga tiče (sa tačkom stinjavanja od oko -36 cel.), ali ATF ostaje najbolje rešenje (mislim da je i originalno preporuka). U svakom slučaju (DIN) HLP ("HM") ulja su po ovom pitanju lošija od oba.

Mozda je vec pisano i ako jeste izvinjavam se. Interesuje me ulje za motornu testeru. Konkretno za Stihl HP sam cuo da je mineralno a HP ultra sinteticko.
Za Nisotec 2T Sint proizvodjac kaze da je sinteticko. U dilemi sam koje je najbolje da koristim. Jedino sam primetio da kod Nisoteca manje dimo nego kod Stil HP
Unapred zahvalan.

Poslednja izmena:
Stih HP je mineralno 2T ulje dok je HP Ultra sintetika kao i NiS. Razlika je u boji. Zeleno je sintetika a crveno je mineralno.. Koristio sam HP a trenutno koristim HP Ultra. Dobra su oba a ni NIS nije los. HP Ultra je biorazgradivo i bolje se pokazalo u ekstremnim uslovima. To su reci promotera sa njihovog standa na Oplenackoj berbi. ako je on mene lagao, lazem i ja vas:ppozdrav: .

Baš tako.
NIS mi se čini boljim rešenjem od HP.
HP Ultra je slično NIS-u, ima plus u biorazgradljivosti (na bazi je sintetičkih estara, verovatno ih ima i u NIS-ovom ulju, ali nešto manje (standardno) ... ne mora da znači da je bolji kvalitet ali jeste "zelenije" (ekološko) ... a i takve je boje (kod Stihl-a)).

Baš tako.
NIS mi se čini boljim rešenjem od HP.
HP Ultra je slično NIS-u, ima plus u biorazgradljivosti (na bazi je sintetičkih estara, verovatno ih ima i u NIS-ovom ulju, ali nešto manje (standardno) ... ne mora da znači da je bolji kvalitet ali jeste "zelenije" (ekološko) ... a i takve je boje (kod Stihl-a)).
Tu dilemu ja imam. Da li je bolje koristiti Stihl HP ili Nisotec 2T Sint jer im je cena oko 150 dinara. HP ultra je verovatno najbolje ali mu je cena duplo veca (300 din).
U stilovoj radnji me ubedjuju da mi ne treba Ultra nego HP. Ja sam vise za sintetiku ali je njihova dosta skupa. Ostaje mi Nisovo ali da li je dobro. Mozda preterujem jer nije testera svemirski brod ali ja zelim najbolje za svoje masine.

Složiću se (iako nema jačih argumenata) da je HP ultra najbolje, ali je cena (svakako) preterana.
U Stihl-ovoj radnji sigurno neće da priznaju da je bolje (a bolje je) da se koristi tuđe sintetičko od njihovog mineralnog ulja.
Sigurno je sintetički NIS (ili neko drugog proizvođača), pa i PS (polu-sintetičko) koje ispunjava ISO L-EGD, bolje od bilo kog mineralnog (pa i Stihl-ovog).
Tu nema nikakve diskusije ili "čini mi se" (možda), rekao mi onaj iz Stihl-a i slične gl*p*sti. Crno na belo (kaže i Stihl u svojoj tehničkoj dokumentaciji, iako indirektno, kada poredi svoja mineralna, PS i sintetička ulja).
Ono što stoji je da je HP dovoljno dobro, pa ako je jefitinije (mineralna bi trebala biti) od sintetičkih konkurenata (npr. NiS ali ne i samo oni), onda je možda i isplatljivije.
Po istoj ceni nije i to su činjenice. Ostalo je (prazna) priča.
Odnos treba da bude kao za HP Ultra (zavisno od toga šta piše u upustvu testere), max. 1:50 ali i 1:40 (ako ste u nedoumici).
Sintetička mogu i više da se razrede (konc. manja od 2%, obično 1,5% izuzetno 1% (1:100)) ALI samo ako proizvođač motora to DIREKTNO kaže u uputstvu.
Uglavnom nije tako (takvim motora je mali procenat).

Nis-ovo sinteticko je jeftinije nego Stihl-ovo mineralno. O Stihl HP Ultra da negovorimo jer je duplo skuplje od oba.
Znaci nemoguce je sto kazete da mineralno (pa makar i Stihl-ovo) bude bolje od sintetickog (pa makar i Nis-ovog).
Na moju konstataciju serviseru da HP vise dimi od Nis-ovog isti me ubedjuje da smanjim ucesce HP ulja iako
sam oba ulja stavljao u istom procentu (negde oko 2.2). A HP Ultra posto je skupo nije mi ni potrebno.
I sta covek vise da mu kaze. Po njihovom Stihl je najbolji proizvodjac ulja. Nista druge rafinerije, fabrike itd.....

Normalno je da mineralno ulje više dimi. Uostalom i da nije mineralno, uvek ono sa nižim specifikacijama više dimi.
Postoje tačno definisani nivoi kvaliteta (čak univerzalni i međunarodno ISO) i tu nema rasprave.
Žalosno je da neko smatra Stihl-a za najboljeg proizvođača ulja (možda je testera) jer ta kompanija (sigurno) maziva NE proizvodi (čak ih i ne pakuje, najverovatnije).
Sve se to (sa sve etiketom) pravi kod nekog proizvođača maziva (ne znam kog, ali nije ni bitno).
Naravno, to se zove vezana kupovina (samo naše ulje od bilo kog drugog će motor da zariba i slično), kao i u slučajevima (pokušajima) Elf-Renault i Selenia-Fiat.
To je doduše (bar u EU) zabranjeno zakonom (da se navodi isključivo ulje sa kojim je potpisan ugovor), već se mora (u uputstvu) navesti koji je to (evropski/međunarodni) standard koje mazivo mora ispuni.
Proizvođači, malo, malo pa to pokušavaju da izvrdaju ali kao i sa softverom koji će od dizela na praviti električni automobil, kad-tad, dođe na red (istina).
Stihl ulja su svakako dobrog kvaliteta i pogodna za njihove alate, ali svakako nisu jednina koja treba upotrebljavati.
Ko ne troši mnogo ulja i/ili može da priušti (sebi, alatu) njihovo sintetičko ulje, svakako to treba da uradi (npr. ne troši više par dl ili (jedan) litar godišnje).
Ovo naročito za hobiste.
Ali kome je ovo posao (radi mnogo) svaka ušteda mu dobro dođe.
Naravno, nikad ne treba štedeti na kvalitetu, ali neka (i) Stihl vredi koliko PS ulje nekog proizvođača kao što je NIS, a njihovo PS kao sintetičko (kod nas se isto ne prodaje, verovatno bi oba koja su sad tu morali da povuku sa tržišta) i to je to (ako je) ... maksimalno (po pitanju isplativosti).
Naravno, cena verovatno zavisi i od pakovanja, za veće količine veća pakovanja su sigurno dodatna šansa za uštedu (1dl po definiciji ne može da bude 5x jeftiniji od pakovanja od 5dl, jer ambalaža i etiketa nisu toliko jefinija, pa na dalje).

Ja sam koristio mislim sva moguca ulja za 2T masine i to u vise masina. Ta stihl ulja od pre neke godine definitivno ne koristim i ne mislim da im se vracam. Bezobrazno su skupa. Preso sam na husqvarna ulje za mesavinu, ali sam prosle gidine silom prilika koristio i NIS ulje za mesavinu. Od NIS ulja i ono u bocicama od 100 ml po ceni od 130 RSD i ono od 0,5 l po ceni od 270 RSD, valjda. Prvo je polu ili sintetika, a drugo mineralno. Nisam primetio nikakvu razliku u radu masina. Nisam cak primetio ni da jace dimi sa mineralnim, ali pravim isti odnos. Tako da je sve to dobro i jos jeftinije od stihl ulja.

Stihl kao brend sigurno nece svoju nalepnicu staviti na neko bezvezno ulje ili mazivo. Treba izbegavati ona 2T ulja sto se prodaju po pijacama i buvljacima jer su to uglavnom najjeftinija i niskobudzetna 2T ulja, uglavnom loseg kvaliteta.

Jeste Tomo, stihl je danas samo brend i nista vise. Recimo najjeftinije ulje sa njihovim imenom dolazi u bocicama koje nisu zapecacene i u njima je ko zna sta, a sve to kod ovlascenog prodavca.

Kupite Motul ili Ipon ulje, i nema da mislite.

Slažem se. Dodao bih i Eneos (njihovo PS ulje, odlične karakteristike po umerenoj ceni). Ipone nije preterano skup a čak ni (jeste skup) Motul ako se kupi litarsko pakovanje (ko troši veće količine 2T ulja). Čak i 710 2T (sintetičko) u takvom pakovanju, na 1dl dođe približno koliko je i NIS a znatno jeftinije od Stihl-a.

P.S.
Original Stihl ima tu manu što je skup (inače kao što smo Toma i ja već rekli, Stihl neće lepiti svoju etiketu na bilo koje ulje). Poseban problem su nezapečaćena ulja ovog brenda. U najboljem slučaju to je presipano iz većih pakovanja (i originalno) a u najgorem neko loše ulje sipano u "fabričku" ambalažu, uz paprenu cenu.
Mislim da ima na net-u i upozorenje uvoznika i kako prepoznati kopije (mada se to menja, i falsifikatori (nalepnica i boce) koriste internet).
Svakako da treba izbegavati loša ulja (nepoznate marke ili "na točenje"), jer je NAJSKUPLJE loše ulje!!
Ima dosta dobrih i pouzdanih ulja, raznih cena, da bi se kupovala sumnjiva.
FAM ima odlično PS ulje, Duotakt, koje takođe preporučujem (kao domaće), a i sintetičko. Cene su bile približne NiS-u ili nešto niže, ali to je bilo pre par godina, nisam pratio cene u skorije vreme.

Jedna stvar mi nije jasna. U specifikacijama Fam-ovog i Nis-ovog sintetickog ulja stoji da je tacka paljenja priblizno oko 85 stepeni celzijusa.
Za HP Ultra stoji da je tacka paljenja veca od 216 stepeni celzijusa. Nerazumem zasto postoji tolika razlika i da li ulje treba da izgori ili ne?

Da ... uvek postoji "kec u rukavu" (kvaka/caka). Ako ne možeš drugačije, zbuni onog koga treba da ošišaš (cenom).
Uglavnom (praktično) je bolje da bude niža tačka paljenja (između 80 i 90°C), kao što ima i (npr.) Motul 710 2T.
Visoka tačka paljenja je uglavnom zbog manje rastvarača ili drugog rastvarača (u manjoj meri zavisi i od baznog ulja, dužene lanca uglovodonika).
2T ulja treba da izgore (naravno) a to se postiže bez obzira na visoku tačku paljenja (jer ih ima tek 2% u mešavini).
Zašto je onda potreban rastvarač?
Duga je priča (uz mnogo hemije).
Iglavnom zbog PIB-a (poli-izobutana) koji ide (ako se dobro sećam) oko 30% u formulacijama (modernih) sintetičkih 2T ulja.
Ako njega ima manje (ili ga nema) i koriste se drugačija (zapravo i ne mogu mnogo, opet su to sintetički estri) bazna ulja, onda ne treba mnogo (ili uopšte) rastvarača.
Jednostavno, takve formulacije se dovoljno dobro rastvaraju u gorivu (benzinu).
Strogo gledavši, takva formulacije su obično (čak i) kvalitetnije (npr. Motul 800 off-road) i dozvoljavaju i nešto manju koncentraciju (naravno, u skladu sa preporukom proizvođača motora). Uglavnom se koriste za specifične namene (trke, ekološke formulacije i slično).
Sintetička ulja (sa PIB-om) mogu biti izbor koji nije idealan za neke starije motore (od pre više od 30 god.) pa su za takve PS ulja bolja (ili čisto mineralna), ali to je posebna tema. Za sve moderne motore (bar od 2000. pa na dalje), sintetička ulja sa niskom tačkom paljenja (PIB-om i rastvaračem) su postala standard.

P.S.
U principu, ulja sa kao što je HP Ultra vrede neku paru više od onih kao što su FAM, Nisotec (800 Motul u odnosu na 710), ali svakako ne duplu cenu ili tako nešto.

Mislim da je već bilo o ovome (ili mi se bar tako čini).
Po uputstvu (nešto se razlikuju količine zavisno od modela, 2 ili 3) u transmisiju i hidrauliku ide isto što i u motor (15W-40, API CF-4 pa naviše, svuda gde se spominje uz više standarde još bolje). Za hidrauliku može biti skupo (može i hidrol 46 (32 za veoma niske temperature) u odvojen rezervoar za hidrauliku).
Za prednju osovinu treba 80W-90 API GL5 ili GL4/5. Može i 75W-90 (samo je skuplje, još je bolje).
Zadnja se podmazuje iz sistema za transmisiju.

Da, tako sam i ja razumeo majstora da ide isto ulje i u motor i u menjac, pa i u hidrauliku...:sta:

Mica967 koliko ulja ide u menjac?

Nazad
Vrh