Ulja i maziva!

Sipana je nafta i benzin u cilindre pokrenut sa velikom sipkom posto je bio zapeko a mozda i zardjo na stublinama novo ulje naravno . Motor brzo potrosi rapave delove i kasnije radi ok ukoliko nije nesto puklo .

Sve to stoji ali sada su tolerancije prilikom mašinske obrade takve da motor nema potrebe za razrađivanjem.

Da, ali ...
stariji motor se remontuje po originalnim fabričkim tolerancijama, pa na dalje.
Neke od tolerancija su uslovljene livenim delovima (blok).
Na kraju krajeva, i livenje i mašinska obrada (osim high-end mašina, dakle "fabrički") i nisu baš toliko napredovali koliko su promenjeni materijali i sama konstrukcija motora (uz male pomake u tehnološkim operacijama) što rezultuje time da kod modernih motora ne treba neka specijalna razrada.
Ipak, makar par desetina sati (kod automobila 500 do 1000 km) je potrebno štedeti motor, čak i kod Euro 4, 5 ili 6 motora.
Recimo 50 rh.
U svakom slučaju (nove konstrukcije, stare, "ređe" ili originalno ulje) manje treba opterećivati motor posle remonta, uz bržu izmenu ulja (pa koje god).
(kako je već rečeno u jednom komentaru)

Dakle, razradiće se, svakako, ovako ili onako. Ipak, mislim da ima smisla u tome da se prvih 50 ili (max.) 100 rh koristi ulje manje viskoznosti, ionako u tom periodu ne treba jako opterećivati motor.

- - - - - - - - - -

Sipana je nafta i benzin u cilindre pokrenut sa velikom sipkom posto je bio zapeko a mozda i zardjo na stublinama novo ulje naravno . Motor brzo potrosi rapave delove i kasnije radi ok ukoliko nije nesto puklo .

Ne da je možda zarđao (na stublinama) nego je 100% korodirao (i ne samo na stublinama). Garantovano.
Nafta i benzin (bolje samo nafta, najbolje ED (ili smeša sa kerozinom), ali može i 10-tak% benzina).
Još bolje ispustiti talog, sipati novo ulje uz dodatak aditiva za čišćenje motora (najbolje "ispirol ulje" ali takvih sada skoro i da nema ili ih je teško naći) pustiti da radi 20 min. pa ispustiti pa tek onda novo ulje (u obično ulje umesto aditiva može da se doda 20-tak % "sumporisanog" dizela umesto aditiva).

"Nakon duzeg stajanja vozila potrebno je promeniti ulje u motoru. Gledao sam na snimcima ameri posle 20-30 godina kada pokrecu motore ispuste nekakav talog iz kartera.
To na ulje ne lici. Vise je kao blato. Naspu novo ulje i pokrenu motore."

Nije samo posle 20-30 god. nego i kada se kupi auto sa placa!
Ako je u motoru ostalo staro ulje (90% slučajeva) onda je i 2 god. dovoljno za "blato i mulj" (već nekoliko pitanja na tu temu sam imao na blogu i (raznim) forumima).
Ako je u motor sipano novo ulje (kao što treba po propisu, opšta preporuka za traktore, čamce, brodove ili motocikle ako se ne koriste zimi) onda se rok produžava (na nekih 5-6 god.) ali opet posle tog perioda treba ispustiti ulje. Ako je prošlo manje (do 3 god.) i ulje izgleda (relativno) normalno, onda je dobro doliti koliko fali pa promeniti posle par desetina sati rada motora.
Ako ulje bude crno, gusto i više liči na blato (muljag) obavezno isprati motor!

Stalker-kakva su iskustva sa koriscenjem motornog ulja 20-50 kod traktorskih turbo motora?kad pitam da i naglasim da u jednom traktoru koristim to ulje(doduse atmosferski motor),a proizvodjac je Bison?i koliko je uopste ta marka renomirana,posto cujem razne price,pa i da tog ulja i nema u samoj UK...pozdrav

I mene zanima misljenje?

Imao bi još pitanje: kakvo je Vaše mišljenje za pakelo ulje pogotovo za neko 20w50 (mislim da je HD super 4)? Naime ove jeseni sam ga nasuo u kombaj (zmaj 142) i pokazao mi je bolji pritisak za odprilike 1 bar (hladan - vruć) u odnosu na SAE 40 koje sam do sada sipao. Napominjem da kombaj netroši ulje.

Ako može i meni odgovor na ovo pitanje bio bih veoma zahvalan...

I mene zanima bison posto ga sipam,a kupujem od ovlasceni uvoznika,neka garancija da nije prepakivano al pise za hipervolf 15/40 mineralno,da se menja na 300 do 400 sati puno mi to izleda,pa aj da pitam,.

Tako je i meni bilo dok nisam promjenio ulje pritisak slabiji.
U težim radovima i slučajno na inu max naletimo 15 w 40 i od sada sve super.
Tako da sam se iznenadio s tim uljem prema super 5 koje ništa ne valja usporedbi s ovim a razlika mala u cijeni.
Proizvođač je jasno napisao koje ulje ide i probali smo i mi 20 w 50 u 577 bila katasatrofa blago rečeno i to ljeti.

Već smo o ovome pričali, ali nije loše ponoviti.
Uljna pumpa nije pumpa koja stvara (toliki) pritisak već je više cirkulacionog tipa, pritisak je posledica otpora i direktno je proporcionalan viskoznosti.
Tako da će 20W-50 na toplo uvek dati veći pritisak nego SAE 40 (doduše na hladno bi trebalo da je obratno, a na temp. 20 do 50 cel. viskoznosti su približno jednake za SAE 40 i SAE 20W-50).
Monogradna ulja su ISKLJUČIVO sezonska, i ne treba ih koristiti na mrazu, a najbolji ni ispod +5 cel. (što uzevši u obzir jutarnje temp. nije duže od 4 mes. u toku godine).
Multigradna su u većini slučajeva (čak i tokom leta) bolja (čak i kada su istih specifikacija).
Tačno da je osnova (bazno ulje) nešto "tanje" (manje viskozno) kod 15W-40 u odnosu na SAE 40 ali to nema značaj osim kod veće potrošnje ulja.
SAE 20W-50 u principu treba IZBEGAVATI.
Za razliku od monogradnih, ovo se može upotrebljavati i do -10 cel. ALI radnih SAE 50 nije dobro (ili makar nije idealno) ni za jedan motor u dobrom stanju (fabričkim tolerancijama). Ipak, nije to neka razlika koja bi posebno "gušila" motor, naročito leti. Ali, obzirom da većina traktorskih motora ima 15W-40 kao default, ili (IMT, Belarus) SAE 30 za leto a SAE 20 za zimu, SAE 20W-50 je zaista previše, nepotrebno i kontraproduktivno.
Ne znači da je podmazivanje uvek bolje sa većim (radnim) pritiskom ulja, NAROČITO kada je hladno (na niskim temp.).
MOže biti pritisak veliki a podmazivanje loše (zimi - sigurno).
15W-40 je dakle bolje za sve temp.
Treba samo naći odgovarajuće (boljeg kvaliteta).
(naravno postoji prednost mnogradnih ili ulja kao što su 20W-40 ili 20W-50 u smislu da imaju manje polimera i teže se "razbijaju" ali nije od nekog značaja u praksi, makar kod motora u dobrom stanju).
Idealno bi (za mašine srednje generacije i starije, koje još ne troškare ulje) koristiti 20W-40 ali takvih ulja je sve manje i nije ih lako naći.
Moram da naglasim da posle 2000 rh ili više, 20W-50 može biti solidan izbor, čak i ako motor ne troši ulje (normalno troši), ali čak i onda bih ga koristio "sezonski" (pri čemu bi sezona mogla da se produži sa 4 na 6 ili čak 8 meseci (naročito kada su zime tople, kao poslednjih par godina).
Bison?
To je brend (engleskog) Exol-a.
Nije to sigurno loše, solidno je, ali nisam posebno oduševljen. Uz umerenu cenu je o.k. ali svakako nije posebno bolji izbor od npr. NIS-a (INA-e, Optime).
Firma "Braća Tomić" od 2000. zastupaju brend Bison, tako da su ulja originalna, solidna i tu nema šta da se doda.
20W-50 nema samo Bison, ima takvih ulja i kod drugih proizvođača (NIS, FAM i ostali).
Ali da ponovim:
15W-40 je izbor pod 1, a 20W-50 tek sekundarni (alternativni) i to pre svega za starije mašine (koje troškare ili troše ulje i/ili imaju u sebi 5000rh ili blizu toga, naročito ako je više) i pre svega na višim temp. Slično i za monogradna, uz još veću pažnju prilikom odabira sezone korišćenja.

Hvala imenjace,ostajem onda na Bisonu bar mi je sigurica da nije prepakivan,cena mu je 420 din,za litar sto je podnosljivo,vidim ovde na forumu da ima i kvalitetnijih ulja po slicnoj ceni ,al da li cu i ja nabaviti orginal,pitanje je.Puno traktora je nastradalo zbog prepakivanog,.Hvala jos jednom.

Poslednja izmena:
I meni se čini da je cena prihvatljiva.
Naravno, slažem se da je (naj)bitnije da ulje bude originalno. Skuplji brendovi su često bolji samo u nijansama. Naravno, svako će izabrati prema svojim planovima i mogućnostima. Maziva (skoro) nikad nisu skupa, u ukupom održavanju su ispod 10% u ukupnim troškovima ispod 1%.
20W-50 se više treba izbegavati kod turbo motora, uopšteno rečeno, turbinama više odgovaraju ulja sa nižim "W" oznakama. Naravno 20W-40 ili 20W-50 je opet bolje nego SAE 30 ili 40, ali bi 15W-40 bilo još od veće koristi nego kod motora bez turbo punjača.

Ja sipam NIS Sae 30 u sve IMT masine. U Astru H sipam 5w30GM. Za Astru tako je sipano dok je bila u garanciji, ja sam samo nastavio. Ne trosi ni malo ulja i meni to sve deluje ok. U IMT traktorima kada im je tesko (oranje, vuca prikolica po blatu) hoce da mi potrose ulja sva tri traktora. Koliko vidim treba da predjem na 15w40 i da menjam na 100 sati ili nesto da promenim?

Nazad
Vrh