Ulja i maziva!

Juče bili iz Platnera i nude ulja po povoljnim cenama Mobil Agri super 15w40 oko 315din/lit na bure a proletos bio 355din/lit. A nisam pitao za ostala ulja jedino sam zapamtio da je rekao da su Agip ulja skoro 20% jeftinija od Mobila pa dosta njih je prešo na to.

To i nije puno. otprilike toliko kostaju i Delvac MX i Delvac Super 1400E koje i ja koristim. Mogu reci da od kako ga sipam u kamion motor manje trosi manje ulja nego dok je bila Modrica. To je cana za pravna lica. Za fizicka lica je cena nesto veca.

Ja sipam NIS Sae 30 u sve IMT masine. U Astru H sipam 5w30GM. Za Astru tako je sipano dok je bila u garanciji, ja sam samo nastavio. Ne trosi ni malo ulja i meni to sve deluje ok. U IMT traktorima kada im je tesko (oranje, vuca prikolica po blatu) hoce da mi potrose ulja sva tri traktora. Koliko vidim treba da predjem na 15w40 i da menjam na 100 sati ili nesto da promenim?
Bojceticu ja sam primetio na imt traktorima u koje sipam ulje 15w40 da se bas osetno smanjila potrosnja ulja.A sto neznam ,nisam nikakav ekspert.Ranije sam sipao kao i ti sae 30,razlika je bas ocigledna.Neznam sto bih ga menjao na 100 sati kad proizvodjac preporucuje izmedju 300 i 400.Ovo je moj neki laicki odgovor,verovatno neko zna bolje.

Ja isto menjam na 100sati eventualno 150sati.Razlog zašto tako radim je da vec posle 150rs ulje postaje nekako ređe razbije se i počne mašina da ga troškari.Sipao sam do sada svašta ,a traktore koje imam su sa solidnim motorima i inače ne troše ulje do određenih sati. Kada primetim da nivo opada vreme je za zamenu.Uglavnom mislim da sva ta ulja koja se mogu naći na našem tržištu do 200sati mogu izdržati sve posle toga je već kocka po motor.

Posledice od loseg ulja i neredovne zamene.
79463212105218762899.jpg

- - - - - - - - - -

52967861569712115065.jpg

To su u radilici cepovi za skupljanje opiljaka i sagorelog ulja i td. nikad nije otvarano i cisceno pa je skoroo zatvorilo nacisto ali zato je dosta toga zavrsilo i u lezajevima i isparalo radilicu. Sad je obradjena i sve oprano i izduvano i u radilici i bloku i svim segmentima kud ulje cirkulise.

Mejdžorsi (multinacionalne kompanije) su u ovom segmentu (i šire: industrijska ulja i ulja za teretni transport, kao i poljo i građ. mašine (većim delom se preklapa sa ter. trans.)) imaju cene koje su često iste ili čak niže od manjih kompanija, naročito ako transport ulja čini deo cene (ovi imaju distributivne centre po regionima i skoro savršenu logistiku).
Naravno da cca. 3€ za Mobil jeste bolja kupovina nego 3,5€ za Bison, ali ako se kupuje 10-20 lit. a za Mobil (Shell, Total, Texaco ...) treba ići van mesta, onda je o.k.
Na bure je cena mejdžorsa uvek o.k. i uvek treba razmisliti o tome (primer Agip vs. Mobil je takođe dobar, i Agip je o.k. za 20% manje, pa će svako odlučiti prema svojim poterebama i iskustvima).
Kod IMT-a je zamena predviđena na 200 rh. To je (doduše) za "S3" ulja (API CD). Može se ići (sasvim opušteno) i na 250 rh sa kvalitetnijim uljima, ali ne i preko toga (testovi sa SHPD uljima na 350 rh jesu bili o.k. u par istraživanja i stručnih radova, ali mislim da je to previše kao opšta preporuka).
Kvalitetno 15W-40 (API CG-4, CH-4 ili CI-4) može biti izbor koji isto košta, ako se ulje menja na 250 rh, u odnosu na SAE 30 API CD koje se menja na 125 rh (100-150 rh).
Doduše, posle dugogodišnjeg korišćenja SAE 30, prvi put ulje (višeg kvaliteta) treba promeniti na oko 100 (do 150) rh, pa tek sledeći put ići na 200 do 250.
Zbog više (i boljih) detergenata, kvalitetnije ulje će sprati naslage (taloge, lakove) koji su neminovnost kod primene API CD ulja (ne mora biti jako izraženo ali uvek je prisutno, ako se menja na 100 rh onda je verovatno minimalno, ali ipak su API CD ulja sa cca. duplo manje aditiva).

Ja namjeravam inu super max držat najduže do 200 sati ako bude pokazala znakove umora i prije.

Treba da menjam ulje u menjaču, preporuka je da se sipa 10w30. Imate neku preporuku koje ulje konkretno da kupim da bude neki ok odnos cena/kvalitet.

Stvarno ne znam cene, pa ne mogu da dam konkretnu preporuku.
Uglavnom, UTTO ulja su jefinija (STOU češća u 10W-30 viskoznoj gracaciji).
Ako je samo za menjač (i hidrauliku), probajte naći takvo, inače STOU u 10W-30 imaju "svi" (od Texaco-a i Total-a do NiS-a i FAM-a) od kojih vredi kupiti.

Gospoine Stalker, imam jednu dilemu u vezi potecncijalno moguceg mesanja ulja. Situaciaj je sledeca:
radna masina koristi dva dvosmerna hid. klipa cija zapremina nije manja od 5l svaki.Masinom bi se trebala sluziti dva traktora, i tu mi nastaje problem.Jedan u hid sistemu koristi sae30 a drugi 10w30.
Da li je uopste pametno kaciti tu masinu za oba. Otprilike slutim odgovor ali...

Nije posebno strašno ali svakako nije idealno.
Razmotrite da koristite SAE 15W-30 u traktoru gde ide SAE 30, ili da u oba koristite 15W-30 koje može pokriti oba zahteva.
Koliko je neophodno da bude SAE 30 u drugom traktoru. Možda čak i 10W-30 može da posluži kao hidraulično (npr. ako je Belarus, gde je preporuka SAE 20 ili SAE 30), dok 15W-30 može još i bolje.

P.S.
Manje-više, Vi već pravite nešto približno SAE 15W-30 ulju pri naizmeničnom korišćenju.
Svakako je onda bolje da bude to od početka.
Takođe, nije loše razmotriti da se koristi uglavnom na jednom (npr. gde je 10W-30, pa da tako ostane, a kod drugog 15W-30 pa uz povremenu upotrebu neće mnogo ni uticati (ulja, jedno na drugo)).

Dali prema ovome znaci da ne treba davati svoje masine drugima i uzimati od njih iz razloga da se nebi mesalo ulje?

Pre nekako smo u temi mtz divanili o nisotec uljima..kupio danas bure 60l 15w40 14230 din na agro karticu..meni je to bas povoljno..

Nazad
Vrh