milovan vrsac
Član
Meni je trosio 15-40 0.5-1 l dnevno,a 20-50 jedva litru za 10 dana. Mada kad bi sipao premium favorit mozda bi potrosnja bila manja. Da li je moguce da temperatura bude veca za 5 stepeni zbog gusceg ulja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja sipam u moj 558 sae 40. Nisam primetio da dize temperaturu. Samo sam primetio da je pritisak ulja po ovakvom hladnom vremenu veci nego obicno dok se malo ne zagreje. Verovatno se ulje stegne od hladnoce.Da li je pametno sipati u motor traktora 558ulje sae 40 umesto sae 30.Posto kolega kaže da mu je majstor rekao da motor diže temperaturu jer je ulje gusto.Kao trpe ležajevi radilice...
Послато са C6903 уз помоћ Тапатока
A kakva je sitacija leti...?Ja sipam u moj 558 sae 40. Nisam primetio da dize temperaturu. Samo sam primetio da je pritisak ulja po ovakvom hladnom vremenu veci nego obicno dok se malo ne zagreje. Verovatno se ulje stegne od hladnoce.
Meni je trosio 15-40 0.5-1 l dnevno,a 20-50 jedva litru za 10 dana. Mada kad bi sipao premium favorit mozda bi potrosnja bila manja. Da li je moguce da temperatura bude veca za 5 stepeni zbog gusceg ulja.
@stalker, sta je bolje po vama, ko ima bolji kvalitet Nis ulja ili Fam? Onako ugrubo receno da ne izdvajam sad neko ulje od ovih proizvodjaca.
Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
Da li je pametno sipati u motor traktora 558ulje sae 40 umesto sae 30.Posto kolega kaže da mu je majstor rekao da motor diže temperaturu jer je ulje gusto.Kao trpe ležajevi radilice...
Послато са C6903 уз помоћ Тапатока
Mislim da je najpametnije sipati 15w-40.
Sae 30-40 su sezonska letnja ulja i nevalja koristiti po hladnom vremenu. Mnogo bolje je sipati za dobre motore 15w40 a za malo losije 20w50 ili 20w60 jer se koriste celom sezonom. Opet zimi bi trebalo bar 15w40 jer lakse je startovati i bolje po motor ali to retko iko radi. Ja uvek koristim 15w40 i nikad problema ni sa cime a ako nesto treba izremontovanti onda se remontuje a neizmislja topla voda. Uz to multigradna ulja su kvalitetnija
Da. Dobro ste skužili.
U principu je "ulje za uhodavanje" (kod starijih konstrukcija) dobro da bude malo manje viskoznosti od default-a, takođe i stepen nižeg kvaliteta (i da bude mineralno).
Takože prvih 100 rh treba izbegavati teže radove.
Ipak, ovo je prilično zastarelo shvatanje za (iole) modernije motore.
U principu je dovoljno zameniti ulje (default) na pola intervala zamene (npr. 125 rh) ali ne na više od 200 (ako je dozvoljeno 500).
Takođe izbegavati teže radove ili bar u dužem trajanju. Zameniti ulje i filter ulja, i nastaviti "po propisu".
U svakom slučaju u vremenu uhodavanja potrošnja ulja može biti (i inače) veća, sa uljem niže viskoznosti još i više.