Sad opet imam jedno pitanja za gospodina Stalkera,znam da nije bas po PSu i da se moze dugo polemisati na temu da li je bolje kupiti ulje uslovno receno losijeg brenda kao npr FAM,Optima sa boljim specifikacijama(ne znam strucne oznake) ili kupiti neko poznatije da kazem brendirano ulje npr Valvolin,Bison,Mobile...nebitna je marka ali losijih specifikacija.
- - - - - - - - - -
Danas sam kupio Maximu 20W50 od ovog coveka
http://www.optimaulja.com/ i imam samo reci hvale za izuzetnu saradnju posto je prodavnica u jednom selu pored NSa i dogovorili smo se za licno preuzimanje,ulje mi je doneseno ispred zgrade besplatno u roku manjem od 2 sata.
Još bolje je upoređivati "slabiji" brend i "jači" brend ISTIH specifikacija (za gore postavljeno pitanje nema šta da se polemiše bolje je kupiti ulje jeftinijeg brenda sa većim specifikacijama (višim standardima), sasvim sigurno; naravno ako brendirano ulje zadovoljava zahteve motora treba kupiti jeftinije ulje (može biti i brendirano) ... ali u principu pri istoj ceni je bolje kupiti "slabiji" brend viših specifikacija).
Ako uporedimo "slabiji" brend i "jači" istih specifikacija (nivo zahteva proizvođača ili nešto veći) bolje je kupiti "slabiji" brend AKO je (osetno) jeftiniji (recimo više od 10% što i nije uvek slučaj) ALI ako (i SAMO AKO) je lošiji brend još uvek proizvod RENOMIRANOG proizvođača.
E tu počinje dilema a šta je to
renomiran (ugledni) proizvođač?
Da uprostim, NIS, FAM, Optima ... to jesu (INA svakako) ... kod stranaca je to već teže reći (za male i srednje kompanije).
U slučaju nedoumice pogledajte koja odobrenja su zvanična (najbolje za vaše vozilo). Tih lista nema baš za svako odobrenje i tu (svakako) prednjači Mercedes-Benz koji ima to javno objavljeno na
http://bevo.mercedes-benz.com/ i to za sva svoja odobrenja (sva vozila, kako automobili tako i komercijalna vozila).
Neki proizvođači (npr. Wolf, FAM ... NIS i Optima (doduše oba proizvođača imaju đuture dato a ne po svakom proizvodu ako nije promenjeno u skorije vreme)) daju i linkove na zvanična (i važeća) odobrenja (i/ili standarde) uz konkretan proizvod.
Što više odobrenja (važećih i zvaničnih) to renomiraniji proizvođač (nije baš 100% pravilo ali uglavnom jeste dobra orijentacija).
"Renomiranost" nije data jednom za sva vremena pa neki R postaju loši a neki neR postaju R.
Npr. Viskol (neki će reći, čak i V) je pošao dobrim putem (mislim da imaju par odobrenja za neka ulja za teretni program) ALI to (još) uvek nije dovoljno da bi bili pravi ("full") R proizvođač ... možda i postanu ... možda su blizu, možda su i prešli granicu ali nisu uverili druge (recimo ni mene, čak sam svoje mišljenje o npr. FAM-u učvrstio tek pri ličnoj poseti, doduše pre par godina). Osim toga nije bitno samo dostići neki nivo, da bi bili UGLEDNI morate taj nivo držati dugi niz godina (decenija).
Treba voditi računa da čuveni brendovi mogu biti slične cene kao manje poznati, naročito kod ulja za teretni program!
Onda je izbor više stvar ukusa ili je za većinu izbor jednostavan (brend je više od samog nivoa kvaliteta).
- - - - - - - - - -
Kao što Fiat preporučuje Selenia (Akcela) ulja za svoje motore, tako i Cummins preporučuje Valvoline, pre svega zbog komercijalnih razloga (ugovor koji je povoljan za oba a često ima i politike, patriotizma i ko zna već čega).
Nema bitnije razlike ako ulja ispunjavaju iste standarde (imaju ista, npr. Cummins, odobrenja). Naravno, uvek će postojati neka nijansa na ovu ili onu stranu.
Naravno, kupovati jefinije ili ako je mala razlika onda fabričko punjenje (Valvoline Blue u slučaju Cummins-a).
(Lično mi se Blue (Premium) serija izuzetno sviđa ali objektivno nije jedina (i ubedljivo najbolja, ako uopšte, a ako i jeste onda je u nijansama) koja je idealna za Cummins motore).