Poštovani g. Elixir,
U principu možete istoristiti smešu kao gorivo, najbolje da razblažite 2x (pola nafta-pola nafta sa uljem). Zamenite posle toga (bar) filter goriva.
60 lit. GU nije mali trošak i lako je "izigravati sveca" (i tvrditi da to nije dobro ni za motor a još manje za okolinu).
Ipak, dobro je znati da sa ovakvim "gorivom" od svoje mašine pravite pokrenu "mikro ekološku katastrofu" pa (bar) izbegavajte da to trošite u dvorištu što je više moguće.
Čak ni spaljivanje u peći (naftarici) nije mnogo bolje (ali za nijansu jeste, zbog više temp. sagorevanja, mada nedovoljne za ekološku prihvatljivost, potrebno je više od 1400°C, što može samo u termoelektranama, toplanama i (zapravo prvi izbor) cementarama, mada je EU izričito protiv spaljivanja korišćenog ulja, u USA je to tako rešeno većim delom, a nešto reciklažom).
Kad smo već kod ekologije u Kladovu (baš) postoji (ili bar je postojala) firma koja prerađuje korišćeno ulje. Nije loše znati za (na) dalje. Naravno, ne plaćaju (nisu ni dužni po zakonu) ili eventualno na veće količine (grčki cyclon otkupljuje veće količine ali je cena oko 100$ po toni). Naravno sa većim delom nafte Vam se ne isplati ali da znate za kasnije (šta raditi sa uljem ispuštenim iz kartera).
Na žalost, kod nas ovo nije dovoljno rešeno pa se mora raditi ovako kako se radi.
Ne bih trebao da (javno) kažem ništa što je jako ekološki nepovoljno ali budimo realni i racionalni, bolje u naftaru (ili eventualno motor, kao što sam i rekao) nego izliti negde, zar ne? Standard nam dozvoljava da možemo pokloniti samo korišćeno ulje ali teško i (uz par litara) 60 lit. nafte preko.
Strogo zakonski (zar ne treba dopuniti isti, evo tipičnog primera) bi mogli jedino da predate na preradu bez naknade (ponavljam, za korišćeno ulje je o.k. rešavate problem šta sa istim, ionako se čak i u EU prospe oko 20% po nekim procenama, u USA oko 30%; za gorivo (sa malo ulja) bi mogla da se propiše i neka naknada, makar deo vrednosti istog).
Nije mi popustila profesionalna obaveza i savest ali činjenica je da ekološke probleme možemo rešavati u potpunosti tek kada nam poraste standard.
(eventualno bi bilo za TV ako predate svo to gorivo na preradu, jer je identično onome kada ljudi vrate nađeni novčanik, samo se plašim da novinari ne bi shvatili da je to čak i više od prethodnog, i možda bi prošlo i bez TV-a).
Lično bih Vas na mestu države ili lokalne samouprve obeštetio (makar delom vrednosti goriva*) za takav (plemenit) gest, ali plašim se da "to june neće da vas mune".
Izvinite ako sam Vas opteretio ovom pričom ali smatram da mi je obaveza da se sagleda i iz tog ugla.
*doduše lako mi je da pričam (lako je tuđe pare trošiti, a i znamo u kakvoj su situaciji javne finansije)