Postovani,imam jedno pitanje: danas sam kupio aditiv za dizel gorivo onaj za poboljsavanje mazivosti ED, i dozirao sam odredjene kolicine u kante sa gorivom ali medjutim u jednoj kanti je bilo motorno ulje i greskom sam ulio i tu, znaci 30ml aditiva sam greskom ulio u 10lit motornog ulje za traktore, dali ovo ulje sad mogu jos da koristim ili da ga bacim?
Najbolje je da ovo pitanje uputite NIS-u (tehničkoj podršci) jer samo oni tačno znaju šta je njihov aditiv.
Ovakvi aditivi često sadrže aditive koji idu i u motorna ulja ali ne mora da znači (nije izvesno), rastvorene u baznom ulju niske viskoznosti (0W ili 5W).
Sam aditiva je manje viskoznosti i veće isparljivosti, što je u nijansi smanjiti viskoznost ulja. Ipak u konc. od 0,3% ne verujem da može štetno delovati.
Aditivi će ostati u ulju a posle par desetina sati rada motora će osnova diesel lube-a većim delom ispariti (bazno ulje manje viskoznosti) i sve O.K.
Sigurno se može koristiti kao hidraulično ulje ako se već koristi (isto) motorno za to, ali verovantno nije slučaj pa zbog 10 lit. NE vredi mešati sa npr. 30 ili 40 (osim eventualnog dolivanja).
U svakom slučaju najsigurnije je pozvati NIS (valjda imaju neku info liniju, pogledajte na njihovom sajtu).
P.S.
99% da je O.K. (ali je prethodno dobro reći kao opšta preporuka šta raditi u sličnim situacijama).
Pazite, ni 3% goriva (ne valja naravno) ne diskvalifikuje ulje za korišćenje i više razređuje ulje (toliko goriva opominje da se mora servisirati pumpa goriva ili dizne ili šta je već do toga dovelo). Tako da ni 0,3% diesel lube-a neće posebno negativno uticati. Smanjenje viskoznosti se možda može izmeriti ali je to malo (sa 110 na 105 na 40°C ili sa 14,5 na 14 na 100°C) i neće od 15W-40 napraviti 10W-30 (ostaće unutar vrednosti za 15W-40). Ali sigurno je sigurno, pa proverite (ako je moguće) i kod NiS-a.
Uzgred, na PP odgovaram u toku dana (bio sam otsutan 2 dana).