Skoro da je svejedno da li je Galax, FAM ili Nis(otec). Sva su dobra (i imaju dovoljno nisku tačku stinjavanja da bi mogla da se koriste i na malom mrazu ... do -5 ali ne i ispod toga, nikako). Mala prednost Nisotec ulju koje je API CF-4/CF/SG, ACEA E2/A3/B3, MB 228.0, MAN M270, što je viši nivo kvaliteta (više aditiva).
"Bitno da je SAE 30" ... e pa baš i nije.
Kao "javni pravobranilac" ("društveni pravobranilac" ranije), odnosno "advokat" (i to ne drveni) monogradnim uljima (za šta sam bio kritikovan, dok smo rasčistili da je mogućnost a ne prvi izbor) mogu da kažem i da to NIJE moranje nego mogućnost (za IMT).
Dobro je za starije mašine (preko 3000rh, naročito 5000) gde može da smanji potrošnju ulja ALI ako motor ne postiže pritisak ulja sa 15W-40 onda nije do ulja nego do motora. Ulja 15W-40 se mogu koristiti ako je motor u (iole) dobrom stanju (za sve poslove).
Ono, idealno bi bilo 15W-30 ali takvih nema (osim STOU, npr. Texaco SUTO (Super Universal Tractor Oil) 15W-30), a za starije mašine 20W-40 (još "ređi zver", Fuchs ima takvo STOU ako se dobro sećam).
Monogradna ulja su dobar izbor ako se mašina intenzivno koristi pa se ulje menja više puta godišnje (npr. SAE 40 u špic leta, a ostali deo godine 15W-40, ili SAE30 pa SAE 40 pa opet SAE 30 ili SAE 20W-20 zavisno od toga da li se (i koliko) koristi po hladnijem vremenu pa možda i 15W-40 ili čak 10W-30).
U svakom slučaju:
kod starijih mašina može da smanji potrošnju ali kod onih u iole dobrom stanju nije od značaja. Dobro 15W-40 ulje svakako MOŽE da se koristi, i u većini slučajeva je BOLJE (kad se koristi).
Uostalom ima toga u samoj temi (sigurno sam ponovio što-šta) a još sažetije i detaljnije na:
http://www.cbc.rs/threads/19185-MORE-LJUDI-NE-OR-TE-DRUMOVA-NEGO-SRBI-PODMAŽ-TE-TRAKTORA!
Posebno obratiti pažnju (ili ako nedostaje vremena pročitati samo to) na post "Ragazzoni-ja od 16.01.2011.
Mislim da je (više nego) dovoljno. Čovek je mašinski inženjer (i pride veći majstor od većine majstora) sa iskustvom u održavanju poljoprivrednih mašina od više decenija (bar dve) od IMT-a do najsavremenijih mašina (sa Euro 4 i 5 motorima, ne samo traktora). To mu je posao i to obavlja na svetskom nivou! Nismo ni mi za bacanje, i nemojmo se podcenjivati, može na crtu bilo kom inženjeru Fendt-a, Class-a, JD-a, JCB-a, New Holland-a, itd.; u smislu održavanja, naravno ne i projektovanja čime se ne bavi (a i gde bi se kod nas bavio?!).