Treba mi savet od člana Stalker a i od ostalih kolega. Planiram uskoro da kupujem ulje, već četiri godine koristim Bizon 20w50 i zadovoljan sam sa njim, ali ipak se trenutno dvoumim između ‚‚Bizon 20w50‚‚ i ‚‚Texsako td 20w50‚‚. Juče sam zvao predstavnike ovih ulja i cena im je maltene ista Bizon je 380din a Texsako 375din , cena je po litri na bačvu (bure). Koje je po vama kvalitetnije ulje .
Razlika nije velika. Naročito u 20W-50 viskoznoj gradaciji. Slične standarde ispunjavaju ali je mala prednost na strani Texaco-a (ACEA E7:04 u odnosu na ACEA E3). I uopšte mala razlika je verovatnije na strani Texaco Ursa-e.
Kod 15W-40 nemam nikakvih dilema Texaco je (jednostavno) za klasu bolje ulje (od Bizon Hyperflow).
Da je Bizon bolji "jer koristi bazu mogula koja je najkvalitetnija podloga", ne bih se složio.
Mogul bazna ulja jesu kvalitetna (od relativno skoro za pojmove industrije, znači proteklu deceniju) ali je Chevron (Texaco) ta (HC) ulja IZMISLIO.
Za II baznu grupu (neka od Mogul su I i I+) Chevron skoro da nema konkurenciju na svetskom nivou (osim što ih je ExxonMobil prevazišao sa II+ ali je opet to skuplje). Doduše za 20W-50 čak HC ulja i nisu u upotrebi (ili tek kao deo). ITD.
Kako god, Chevron(Texaco) mineralna može nabaviti povoljnije (i probiravati) a HC tehnologiju ima vodeću (Chevron-Lumnis).
Doduše dodatno prerađena HC ulja (III bazna grupa) je druga stvar (gde nisu vodeći) ali je to nebitno za ovu diskusiju (15W-40 i 20W-50).
Exol jeste solidan proizvođač ali je daleko od Chevrona. Nemam podatke o Bizol (što može biti dobro) ali za Texaco imam i mogu reći da su se u eksploatacionim (teškim) uslovima (doduše 10W-40 i 15W-40 Ursa ulja) pokazala kao vrhunska.
Kako je razlika u kvalitetu (za 20W-50 mala) cena bi odlučila a pošto je praktično ista, onda (za mene) nema dileme.
P.S.
Individualna iskustva mogu biti različita a navedeno je nešto što važi za većinu slučajeva (ne 100%).
Nije reklama za T niti mi to treba (baš suprotno) ali eto mišljenja. Naravno da ni dinar od T nisam dobio (niti je izvesno). Čak sam (možda) koji dinar i izgubio ali nisu oni (direktno) za to krivi, pa zašto bih se (pa) ljutio. Čisto da se zna, baš ne navijam (posebno) za njih. Ali kad je nešto kako jeste, onda se ne libim tako nešto reći.
(I na kraju, šta li mi je ovo trebalo ... pitam se, pitam)