Potpuno se slazem sa tobom,medjutim ja sam to sipao u isti kombajn,razlika u uslovima je bio jedan dan.Temperatura ulja se menja u zavisnosti od temp.vode.A po mojoj proceni od viskoziteta u nekom smislu zavisi koliko ulja potrosi motor (koliko propustaju karike u delu komore sagorevanja)Tom sto sam ja zapazio to su cinjenice .Sto se tice podmazivanja obrtnih delova potpuno se slazem sa tvojim zapazanjima.Ja sam samo konstatovao da za te pare smo vec mogli uzeti i malo bolji kvalitet (naravno ne mislim na FAM ov program)
Izvninite, nije da "popujem" ali ono što sam ja rekao NISU zapažanja - već ČINJENICE. A ono što ste vi zapazili su zapažanja a NE činjenice! (prosto je tako, nemojte se ljutiti). Ono što sam napisao nisam zapazio već to kažu ljudi stručniji od mene (cela industrija mašina i maziva i to udružena, pa mora da je tako, ne samo u teoriji i u laboratoriji već i posle miliona motora sa više hiljada rh, znači milijarde rh u raznim uslovima).
Problem i jeste što je ISTOG DANA. To bi značilo da je prethodno ulje bilo ZGUSNUTO (od čađi i ko zna čega još, možda čak i oksidaciono) pa je bilo viskoznije od novog ulja.
I kad smo već do toga došli:
Comma NE može, neće (i nikada neće) biti bolje ulje od Mobil-a (makar i turskog). Comma je blisko povezana sa Mobil-om na način da prodaje Mobil ulja kao kvalitetnija i skuplja, od njih kupuje bazna ulja, koristi njihove (ekonomične) formulacije itd. Comma je jednostavno rečeno: korektno ulje i ništa više od toga. Osim toga engleske rafinerije su jedne od lošijih tako da pod Mobil kapom to može biti u donjem delu kvaliteta.
FAM je isto tako korektan ali uz problem da ganjaju jeftinu ponudu pa su ograničili sebe (ne za sva ulja ali za dobar deo) na standardni kvalitet, ispunjenje zahteva i gađanjem "zlatne sredine" branše uz poštovanje svih industrijskih obaveza ali ne mnogo više od toga. I pored toga nabavljaju deo baznih ulja od Mobil-a i Petronasa za svoja skuplja ulja (za ona sa višim standardima i zbog ispunjenja approval-a).
Zbog toga mi Comma ne izgleda posebno bolja od njih (možda negde jeste ali uglavnom nije i čak je suprotno).
No za to bi nam trebala laboratorija i "džak" para što se ne isplati.
Mobil je takav kakav je, uvek u vrhu a naš je problem što smo na repu događaja te nas tretiraju kao "paradajz" republiku (pa ili turski ili italijanski Mobil ali verovatno "probrane" šarže; ali to nikada nije ispod kvaliteta prethodna dva).
Turski stručnjaci su izuzetni (imao sam prilike da se uverim, makar za sliču industriju, hemijsku) a pogotovu oni koji rade za strance (pa i kod nas nije mnogo drugačije, plate 50% više pa biruckaju).
Još ovo i na ovu (i slične) temu neću davati komentare (kao i na bjbikers forumu):
"Ne krivi ogledalo ako ti se ne sviđa odraz" - ne treba izvlačiti zaključak da je neko ulje (inače bolje) lošije na starim mašinama koje možda i nisu u fabričkim tolerancijama.
Kao i tamo: mercedes (bmw, audi) može da nam se ne sviđa ali činjenica je da su to natprosečni automobili. E sad, oni koštaju a ulje ne mora da košta (a može da bude kvalitetno, pa makar bio i Mobil), e nije nego!
Dobro ulje MORA da košta, a loše može i da bude jeftino ili skupo (dok god ima naivnih da to kupuju), isto kao i kod automobila (traktora), nema tu ama baš nikakve razlike.
I mora da se menja na vreme. Posle 300, 400 ili više sati može da bude i od čistog zlata, ne valja po motor a mi možemo da zapažamo šta god nam je volja. Prirodni zakoni su takvi kakvi su oko njih nema pregovora (vraćam se ovim na početak, i na moja "zapažanja", čime zaokružujem celinu i više ne pričam da li je mleko belo ili je malo žućkasto ili plavo ako se neke tako čini). Ko neće da prihvati činjenice to je loše po njega a ja sve manje vremena imam da potanko objašnjavam.
Ja nisam ljut i ovo iz najbolje namere. Ako me bude sve manje (baš zato i pričam po 99. put) nije zbog toga što sam se smorio nego što sam preuzeo obaveze koje mi to neće dozvoliti (radno vreme od 12h x 6 u nedelji).
Pozdrav!
- - - - - - - - - -
Nema potrebe da čitaju bilo koju temu na forumu.Samo je potrebno postaviti pitanje o kome je pisano više puta samo na žalost nije nacrtano i slikovno objašnjeno da bi se uvažilo.
Baš tako. Eno gore pokušaja da se i to uradi (verovatno poslednjeg tog tipa).