Fali mi ulja u menjacu i diferencijalu, skoro sam uzeo traktor MF 4215 '98god, i neznam koje ulje da dospem dok ne dospem da ga zamenim celog?
Ako se radi o sistemu menjač/hidraulika, onda bilo koje 15W-40 STOU ulje (sa API GL-4, te MF 113x, 114x, na primer:1135, 1139, 1144, 1145).
Kod nekih serija MF-a (1200, 6000 i 8000) ovo nije dovoljno jer se traži API GL-5. Kod vas jeste.
- - - - - - - - - -
Kako znaš da je Mabanol 15W40 sipan?
g. Stalker takođe posedujem 1221.2 ,2010, god D2
Pa me zanima pošto sam hteo da dosipam u hidrauliku ulje nisam znao koje je sipano pa nisam ni dosipao da ne napravim veću štetu od koristi.
Na flajeru iz Agropanonke preporučuju (ne znam napamet nije mi pri ruci) nešto drugo a ne manabol 15W40.
Šta mi možete preporučiti za te stavke? Cena nebitna interesuje me samo da je kvalitetno.
1221.2 je prilično nov model. Nemoguće da nemate uputstvo za njega (bar neko od vas).
Kod novijih Belarus-a je (kao i drugih proizvođača) odvojena hidraulika od menjača te se maziva posebno sipaju.
Koliko sam bar ja našao za transmisiju zaista ide motorno 15W-40 ulje (nije neuobičajeno), i najprostije je da bude ono isto iz motora (može i malo jeftinije, naravno).
Osim pominjanog Mobil-a, možete koristiti i Shell Rimula R3, Castrol Tection ili neko slično ulje visokog kvaliteta (ako već cena nije problem, a ne bi trebalo, jer nije cena maziva samo ono što plaćate na kasi, već skuplje može biti i jeftinije). Tu naravno ne bih potcenio ni Optima, NIS, FAM (API CI-4 ulja).
Za hidrauliku ovo može biti malo "pregusto", jer se tamo preporučuju ISO 32 ili 46 hidraulična ulja.
Pogledajte i flajer uvoznika, ali je UVEK najbolje konsultovati uputstvo za mašinu (zvanično, i prevedeno).
Dakle za hidrauliku proverite i nemojte (napamet) sipati 15W-40. Ako je hidraulika odvojena (a trebalo bi) za dolivanje sipajte hidraulično ulje ISO VG 46 (bilo kod renomiranog proizvođača) a za zamenu proverite da nije možda i VG 32 jer taj podatak nemam za konkretan model.
U novije mašine (JCB na primer) uglavnom ide VG 32 pa mi se čini da je to opšti trend, dok je ranije VG 46-ica bila praktično default (i za svrhu dolivanja neće sigurno škoditi, a dobro se ponaša i na niskim temperaturama, bar do -10°C).
- - - - - - - - - -
Sa svim potrebnim info(rmacijama) je lako:
1) Motorna ulja: Minimum API CF-4 (stariji 1221 iz devedesetih i API CE)
Preporuka proizvođača: API CH-4
Dakle: Može i Mobil Super 1400 15W-40, ali je svakako bolje koristiti MX (ili Shell, Castrol, Texaco i druge u API CH-4 ili CI-4, “drugi” mogu biti i NIS, Modriča, FAM, INA, Prista …).
Za “zimske” uslove preporučuje se 5W-40 (?!). Verovatno za ruske zime.
Ovo bi indirektno vodilo ka HC uljima 10W-40 ukoliko se mašina koristi (i) do –20°C, inače 15W-40 se može koristiti (naravno) do nekih –15°C.
Ulje se menja na 250rh.
2) Gorivo: min. Euro 3 (max. 350ppm sumpora, što je 0,035%. Preporučuje se Euro 4 (EN 590:2004). Može se (ali zimi izbegavati) koristiti i deo bio-dizela. Trebalo bi kao za EN 590 da se ne premašuje 7% ali ovde se ograđujem jer nije direktno dat procenat.
3) Kućište transmisije i mokre kočnice (43 lit. i 2,5l): Isto ulje kao i za motor (da se ne bi pomešala maziva), mada može biti i kategoriju niže. Leto ili zima: 15W-40. Servisni interval – 1000rh.
4) Prednji (PTO) reduktor i slične pozicije: transmisiono ulje po ГОСТ 23652―79; praktično SAE 80W-90, API GL-4 ili GL-5. Menja se na 1000rh.
5) Hidraulika (tank hidraulike: 25l, kao i hidraulične jedinice: cilindar, pumpa … – po 9lit.)
Hidraulična ulja HLP 46 (leto) ili HLP 32 (zima). Promena na 1000rh.
Dakle, DIN 51524-2/HLP što je ISO 6743-HM. Viskoznost ISO VG 32 ili 46.
Dakle mogu biti i Optima, FAM, NIS(otec), INA … po prethodnom-
Šta kod nas?
Uz 15W-40 (ako se koristi ovo za motor) onda VG 46 (pa do –15°C); ukoliko se mašina (traktor) koristi i na nižim temperaturama onda svakako VG 32. Ne koristite ulja sa modifikatorima indeksa viskoznosti (HVLP, HV), bar tako kaže proizvođač.
6) Kočioni fluid (i za kvačilo): DOT 4, min. DOT 3.
7) Antifriz: “klasičan” (ASTM D-3306, BS 6580 …), menja se na dve godine (i treba ga 26,5 lit.).