Tačno, mogu oba.
Mala prednost za Optima (zapravo Maxima) ulje.
Evo i zašto:
Zahtevi kvaliteta (minimum potreban) je API CD (S-3). I to je O.K. da se koristi. Naravno, viši standardi dolaze u obzir.
Ipak ne bih preporučio više od API CF-4 (drvlje i kamenje, vile i baklje, neka sačekaju kraj rečenice), NAROČITO ako je dugi niz godina (po pravilu) korišćeno ulje S3 kvaliteta. Morao bi dosta da eleboriram stav ali "verujte mi na reč".
Tako da je Modričino ulje Maxima Supre MG 15W-40 pravo rešenje. Nisotec ulja su odlična te ih preporučujem. Ovde je samo nijansa da nemaju "samo" API CF-4 ulje, već tek ona sa višim standardima ili S3.
Kako god, ova mineralna ulja treba menjati na 200 radnih sati ili 4 meseca (dakle bar dve zamene u sezoni).
Ukoliko upotrebljavate mašinu više od 500 radnih sati, od kojih dobar deo u teškim uslovima treba ulje menjati i tri puta. Dobro, znam da retko ko to radi ali bar dve zamene (na max. 5 meseci) su praktično obavezne.
Upotreba SAE 30 ulja je takođe O.K. ali samo za temperature iznad nule. 15W-40 je svakako praktičnije. Eventualno da se monogradno ulje koristi od sredine maja do sredine septembra a ostali deo godine 15W-40, ali je pitanje da li bi se onda uklopili radni sati.
Eventualno je mogu koristiti i STOU ulja (10W-30 ili 15W-30), pa da se koriste i za menjač/hidrauliku. Ipak, praktičnije je tamo koristiti UTTO ulja (10W-30 ili SAE 80W, što mu je skoro pa isto, mada je mala prednost za prvo navedeno) a u motor klasično motorno ulje.
Kao zaključak (da ponovim): Maxima (bela kanta) Super MG je odličan izbor. Ispunjava:
- ACEA E2/B4-02/A3-02
- API CF-4/SG
- MB 228.1
- MAN 271
- VOLVO VDS
Nisotec turbodizel (API CG-4/CF-4) i S-3 (15W-40 ili SAE 30) takođe nisu loš izbor (eventualno i multifleet).
P.S.
Ne treba CF-4 shvatiti kao neku barijeru (zato sam i naveo i CG-4 ulja) već kao neki OPTIMALNI nivo kvaliteta (ili najisplatljivije, uzevši u obzir i cenu) za IMT 539 i slične mašine.
Takođe, S3 ulja obavezno treba menjati na 200rh a poželjno je i na manje (150), naročito multigradna S3 ulja, monogradna može i neki sat preko, dok CE, CF-4 ili CG-4/CF-4 (oba treba da su navedena) mogu i do 250h ali je svakako bolje da se i ona menjaju na 200h.