Ulja i maziva!

Tipa kad bih vozio neki Case, John Deere, New Holland ili sta vec isao bih na OEM filtere,ako ne gresim to znaci da bi trebali da budu podjednakog ili pak boljeg kvaliteta nego prva ugradnja...mada kad na primer mann ili hengst proizvedu takav filter za bembaru ili mece i oni na ambalazi stave njihov emblem pitanje dali je to isti kvalitet kao sto oni inace proizvode ili doradili...@Stalker molim te prokomentarisi nam tvoje vidjenje na ovu temu.

Uglavnom se slažem sa napisanim.
Više na (malo outdate ali uglavnom važi i sad, naročito za velike kompanije) blogu.
Ima par tekstova (nijedan nisam pisao, ali sam se složio (dovoljno da bude na blogu) sa napisanim). Drugi deo prvog i drugi tekst su pisali mašinski inženjeri (i to "inženjerčine") tako da možete da imate puno poverenje u napisano (stručno ali uprošćeno da svi mogu da shvate).
Dobro, stanje na tržištu se menja pa neki brendovi budu malo dole a neki malo gore, ali uglavnom su to "ušančene" pozicije.

http://motornaulja.blogspot.rs/2011/11/ulji-filteri-oil-filters.html

http://motornaulja.blogspot.rs/2011/12/oil-filters-by-ragazzoni-uljni-filteri.html

Данас стигло уље Акцела за кесјоњу кантица од 20л, једино што се нећкам дал' да узмем МАНН филтер ил' да узмем Доналдсо?
За који дан треба да ми стигне хи-транс акцела 80л и уљни филтер овај пут орг кејс, да се не нзајебавам са другим произвођачима....

Odluke odluke,ja za auto ulozak ulja uzimam bosch(na oko se vidi kvalitet i na dodir i kosta 500d a video sam od drugog proizvodjaca sve je losije),filter goriva hengst(malo je jeftiniji od mahle\knecht-A i cini mi se da je na bosch zaptivna gumica tanja i ne uliva mi poverenje kao onaj za ulje koji je bas kvalitetan a i skuplji je od hengsta a malo jeftiniji od mahle),kad budem menjao filter vazduha mahle\knecht(taj je na autu i vidi se da je dobar).

Stalker kakvo je ulje Mobil Nuto H 32 ?
Zanima me da li ga mogu koristiti tamo gde sam do sada koristio 46? Tj da li ima velike neke velike razlike da bi uticalo na rad hidrauličnog sistema? Traktor se koristi u vremenski lepšem delu godine,zimi se ne koristi.

Mobil Nuto H32 ... kvalitetno ali "obično" (ISO HM) hidraulično (mineralno) ulje.
A zašto ne Nuto H46?
Zavisi šta proizvođač preporučuje 32 ili 46.
Inače veće razlike ne bi trebalo da bude ... možda malo bolja efikasnost sistema (manji gubici), možda i malo precizniji rad ... tako nešto.
Ipak, neki proizvođači hidrauličnih pumpi zahtevaju baš ISO VG 46 pa tako neka odobrenja, npr. Five Cincinnati P-69 i P-70 imaju taj zahtev a ISO VG 32 to (zbog toga) ne može da ispuni.
ISO VG 32 je sve popularnije u modernim mašinama ali ipak treba konsultovati uputstvo.
Dakle, ne preporučujem (nešto posebno) NAROČITO zbog upotrebe koja ne pokriva zimske uslove.
Možda neko ISO HV ulje (sa velikim indeksom viskozosti) bi kao 32 moglo da se koristi (Mobil DTE Excel serija), ali pošto Vam zimi NE treba, onda je nepotrebno povećanje troškova (tako mi se čini).

- - - - - - - - - -

Odluke odluke,ja za auto ulozak ulja uzimam bosch(na oko se vidi kvalitet i na dodir i kosta 500d a video sam od drugog proizvodjaca sve je losije),filter goriva hengst(malo je jeftiniji od mahle\knecht-A i cini mi se da je na bosch zaptivna gumica tanja i ne uliva mi poverenje kao onaj za ulje koji je bas kvalitetan a i skuplji je od hengsta a malo jeftiniji od mahle),kad budem menjao filter vazduha mahle\knecht(taj je na autu i vidi se da je dobar).

Slažem se. Treba zagledati proizvod. Nije da se uvek može tako dobro proceniti u smislu šta je bolje, ali lošiji kvalitet (makar izrada i materijali) se može izbeći.

Svast. Sad cujem za Frad da samo pakuje filtere. Mogu reci samo da malo sparaju na gumicama za pojedine uljne filtere, tj. nece da isporuce O-ring zaptivke. na kvalitet nemam zamerki. Na teskoj masineriji su mi sve Frad filteri (ulje, vazduh, gorivo) i nisam primetio da nesto fali vozilima. Za auto uzimam sa imaju, a to je vecinom Unico ili Meyle. daj sve samo ne No Name brend :ppozdrav:.

Postoji na trzistu SAE 140 i 240 koje sam i ja nabavljao za neke primene.
Takodje postoji i komercijano dostupna polutekuca mast za reduktore, nekada se zvala 'Redma'

Sto se tice mesanja ulja i masti, koliko su meni strucnjaci za maziva rekli, nije osigurano mesanje, pa se ne preporucuje.
Verovatno u nekom kombinaciji masti i ulja ta smesa funkcionise, ali nije zagarantovano.

Nije dobro mešati masti i ulja.
SAE 140 (menjačka) ulja su obično negde između ISO VG 320 i VG 460 (znači jako viskozna ulja); relativno se lako mogu naći.
Npr. FAM navodi da ima ovakve proizvode u litarskom i petolitarskom pakovanju.

SAE 250 (menjačka) ulja odgovaraju ISO VG 680 (reduktorskim), malo ih je teže naći (naročito mala pakovanja) ali ima ih.

U poslednje vreme postoje i SAE 190 ulja koja su između gore navedenih.

Ako nije dovoljno, još samo ISO VG 1000 mogu da pomognu. (i VG 1500 ali takva nije lako naći)

Polutečne masti za reduktore ... kao što Philby reče FAM ima Fornal 00 EP, koja bi baš trebala da je odgovarajuća za namenu (na sajtu se navodi i pakovanje od 0,8kg ali da li ga ima u prodaji, ne bih znao).
Redma je Modričin proizvod, mislim da je NLGI 0 (malo "čvršća").
Trebalo bi da NIS i INA imaju slične.
Malo proguglajte.
Ako nema striktne klasifikacije za reduktore (od strane proizvođača), onda su DIN oznake dobar vodič. Za zupčaničke prenosnike (bez obzira na NLGI: 0, 00 ili 000) bi po DIN-u trebalo da se nalazi oznaka GP (P za EP osobine, G da je za zupčaste prenosnike).

Ima li ko iskustva sa ovim uljem, samo sto je Sae 40 u pitanju a ne sae 50 kao na slici ?
3c870db9a88d315f9725fe56f5b7407e.jpg

Послато са 5023F уз помоћ Тапатока

Svast. Sad cujem za Frad da samo pakuje filtere. Mogu reci samo da malo sparaju na gumicama za pojedine uljne filtere, tj. nece da isporuce O-ring zaptivke. na kvalitet nemam zamerki. Na teskoj masineriji su mi sve Frad filteri (ulje, vazduh, gorivo) i nisam primetio da nesto fali vozilima. Za auto uzimam sa imaju, a to je vecinom Unico ili Meyle. daj sve samo ne No Name brend :ppozdrav:.

Frad je za tu cenu vise nego odlican,a i za uslove u kojima im rade radnici,a prodaje se kao lud bar je tako bilo pre par godina.

Ima li ko iskustva sa ovim uljem, samo sto je Sae 40 u pitanju a ne sae 50 kao na slici ?
3c870db9a88d315f9725fe56f5b7407e.jpg

Послато са 5023F уз помоћ Тапатока

Ovo je posebna vrsta ulja, sa bezpepelnim aditivima. NIJE za upotrebu u motorima putničkih vozila, još manje za dizel motore. Ne preporučujem!

P.S.
Iako se koriste jako kvalitetna bazna ulja (mineralna), aditivi su potpuno neadekvatni.
Lepo je što ulje ne ostavlja depozite ali dugoročno može biti problema sa raznim sklopovima klasičnog motora.

Ја тако на свом "возном парку", нисам имао проблеме....најмлађе возило '09.
Мада то не препоручивам, није филтер прескуп.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Dali se teze nalazi taj filter ulja? svakako ga stavi u kuciste...,ima dosta filtera sa bypass sistemom koji izmedju ostalog ako se zaprljaju dosta pustaju nefiltrirano ulje da cirkulise sistemom tj otvori se ventil(Ako ne gresim).Opet je najsigurnije zameniti ga kad se menja i ulje-@stalker objasni nam sve funkcije tog sistema i razlike naspram full flow filtera.

Svaki filter ima bajpas ventil inace bi pri visokoj turazi doslo do defekta zbog pritiska,a i kad se zaprlja tj kad nema filtracije ulje samo prolazi kroz kuciste upravo jer se stvara veliki pritisak.

Bajpas filtracija zahteva dva filtera jedan punog protoka i jedan bajpas,cela filozofija je da baj pas "povuce" deo ulja iz magistrale pre nego sto dodje do bregaste.I samim ti se ulje manje "prlja",a pomaze i kod visoko turaznih masina gde nema problema zbog pritiska vec bajpas uvek odrzava odgovarajuci pritisak,dakle poenta je da se deo ulja direktno iz magistrale "odvlaci" filtrira i vraca nazad u karter,pa u filter punog protoka dolazi vec filtrirano ulje.

A da i kod niskih temperatura kad je ulje gusto bajpas ventil otvara inace se razleti filter desavla se sa nekom krs filterima da ventil ne odreaguje pa se rascveta ili ga izbije,imao sam par reklamacija za Filtron.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh