Ulja i maziva!

Ne znam za Filtron-verujem ti,ako kes nije problem moja tabela bi mogla ovako da izgleda,1#Mann\Mahle(malo manje 1 mesto),2#Hengst,-nebih Donaldsona rangirao jer nisam nikad koristio i svakako nas Frad(nisam nikad imao probleme).Inace video sam na jedan hengst made in eu...pomislih `gresne duse...` mozda nije lose uopste ali ipak..., - pomolicu se za njihovo iskupljenje-kazu bog sve oprasta...jos jedan razlog za 2 mesto hengsta je jer mi se cini da malo sa filterima vazduha i sl gde se vidi materijal kaskaju,to su sve neke nijanse-svi su oni i vise neko dobri ali kako dati bolju ocenu losijem djaku? ako dajes pare za premium kvalitet-ocekujes premium kvalitet.

Mahle,Mann,Ufi.

Od ovih jeftinijih Unico (ima ga jos na trzistu) i Champion je zadovoljavajuci isto kao i Frad za te pare ok.

Filtron je obicno smece najvise reklamacija na njega,pogotovo za nepovratni svi se zale na isto dugo mu treba da ugasi lampicu.

Mi smo te filtere preporucivali ovima sto prelaze bas male kilometraze tipa par hiljada godisnje i tu vrse posao.

Treba mi savet za ulje za auto.
Do sada sam koristio Motul 8100 x—cess 5w—40, razmišljam da predjem na Liqui Moly Top Tec 4100 5w—40.
U pitanju je bmw m54 motor benzin—plin.

U principu je o.k.
Mogu se koristiti ulja sa BMW LL-01 i LL-04 odobrenjima.
Mala prednost za ACEA C3 ulja (i LL-04) kada je TNG u pitanju.
U tom smislu je odluka na mestu.
Takođe i Motul X-clean 5W-40, Total MC3 5W-40 i mnoga druga.
Sam LM 4100 je nešto nižeg (opšteg) nivoa kvaliteta od gore navedena dva (u smislu da ispunjava nešto niže norme/odobrenja) ali nije od većeg značaja jer ispunjava iste BMW norme.

Sa kojim mastom se mazu lanci na stub od viljuskara?
Imam polutekucu Famovu EP00 kuci dali sme ta ili da trazim sprej za podmazivanje lanaca? Kao na motorima npr.

@Stalker dali se MAN M3275 i 3277 specifikacije poklapaju?,moze li 3275 gde je trazeno 3277 i sta mislis o Petronas Urania turbo LD 15w40 ulju.

Cim prosdje praznik podmazujem

Da, sasvim je o.k.

- - - - - - - - - -

Stalker, da li je ovo ulje adekvatno za motornu testeru i za skuter ciji se motor vrti do 8000 obrtaja i ima vodeno hladjenje?https://modricaoil.com/Product/Read/DVOTAKTOL-SINT-producttype-6

DA, naravno (može, u oba slučaja; praktično za sve 2T motore, osim što se za manje zahtevne motore ne isplati).

- - - - - - - - - -

@Stalker dali se MAN M3275 i 3277 specifikacije poklapaju?,moze li 3275 gde je trazeno 3277 i sta mislis o Petronas Urania turbo LD 15w40 ulju.

NE, NE i nikako NE.
Obratno može (i preporučujem).
M3277 ispunjava više zahteve nego M3275.
Razlika (čak) i nije tako mala, nego je baš ogromna. 3277 su obično ACEA E4 ulja, koja su najkvalitetnija "neekološka", tj. najvišeg nivoa kvaliteta (zajedno sa E6) za transportni program uopšte.

Urania turbo LD 15W-40 se može koristiti kod M3275 zahteva, ali ga i tu NE preporučujem (nešto posebno). Jednostavno, to je min. ispunjenih zahteva.
Ulje je skromnih karakteristika (samo ACEA E3, bolje da je E7). Ima i Petronas bolja (na tu temu), a naravno i drugi proizvođači.
Za M3277 zahteve, obavezno tražiti ulja sa tim odobrenjem

Svakako odlicno objasnjenje...moze li 3477 onda gde je 3277 trazeno-da iskoristim tvoju strucnost.

To (već) može. I te kako. 3477 pokriva sve što i 3277 uz dodatne ekološke zahteve.
Dakle, 3277 ne treba sipati u motor koji zahteva 3477 a obratno MOŽE.

@Stalker kako prepoznati original ulje-radi se o EDGE td 5w40,da pitam prodavca nesto sumljam i da zna da ce reci istinu.

Upravo to-sve to deluje na pogled verodostojno.Pitanje koliko ako uopste je krajnji potrosac zasticen,kupis neko ulje a ono nije ni za b--- i ode motor.

Kopije su odavno postale savršene pa je na osnovu izgleda teško proceniti da li je original ili ne (ima saveta npr. na Total Srbija sajtu za Total ulja).
Zbog toga je bolje uzdati se u lanac prodaje. Castrol bih zato kupovao na benz. stanicama NIS-a.
Kod nas je jedino Total prisutan direktno (Total Srbija) d.o.o. i on je jedini uvoznik. Doduše radi samo na veliko ali ima pouzdane distributere (npr. Technolub).
Zato ima prednost i moj glas (dodatno što nas ostali nisu udostojili toga, što znači da smo im tržište "trećeg sveta" što mi se nimalo ne sviđa).
Dodatno, možete kod njih dobiti informaciju koga iz vašeg kraja direktno snabdevaju.
Naravno, Texaco i Mobil imaju svoje dugogodišnje distributere u koje se možete uzdati.
Ashland (Valvoline) i drugi imaju zvanične distributere na kontinentalnom sajtu (evropskom) pa se to dobar način da se nađe pouzdan prodavac istih.
Sve ostalo je klimavo.

Meni je u ovalcenom servisu menjano ulje, i ostala 1l viška, Castrol 5w40 Edge. I tako mi je stojala do sledeće zamene, gde odlučim da sam zamenik ulje i filtere, i kupim ulje u prodavnici auto kozmetike gde kupujem tako neke sitnice. Prilikom zamene ni ne gledam u staru ambalažu, vec sipam, i višak stavim pored one litre. I šta sam posle dolivao, i uzmem da uporedim flaše, kad na ovo što sam kupio nema holograma na etiketi, dok na onoj iz servisa ima. Tako da verujem da je kopija, pa se može na taj način uočiti. Mada, i taj hologram se odradi danas vrlo lako.

Pitanje za kolegu stalker u ovl. servisu sipali Shell Ultra 5w-40 a tablica u priručniku kaže drugačije.Interesuje me koja je razlika između 5-20,30 i 5-40.
WP_20180413_11_26_41_Pro.jpg

Pitanje za kolegu stalker u ovl. servisu sipali Shell Ultra 5w-40 a tablica u priručniku kaže drugačije.Interesuje me koja je razlika između 5-20,30 i 5-40.
WP_20180413_11_26_41_Pro.jpg

Ovo je čest slučaj kod japanskih vozila ili Hyndai/Kia.
5W-20 su sigurno Low HTHS ulja (sa manje od 2,9 mm/s), 5W-30 mogu biti i takva ali i High hTHS (više od 3,5).
5W-40 su sigurno sa više od 3,5.
Duga je priča o razlikama, manji HTHS štedi gorivo i uopšte je namenjen modernim konstrukcijama motora (uz praktično istu zaštitu).
Bolje da su sipali 5W-30 ali nije ni katastrofa 5W-40 iako se ne pominje u priručniku.
Više objašnjenja sutra.

Nazad
Vrh