Ulaskom u EU nasi poljoprivrednici nece moci da peku rakiju,kolju svinje......

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ivanm,sve je to u redu ali nije problem u tome.Problem je u standardima koje mi finansijski ne možemo podržati-primer ti je novi zakon o saobraćaju(registracija traktora,osiguranja...).Ne znam da li se sada ti i ja razumemo :sta:

Zoran0230 je napisao(la):
Ivanm,sve je to u redu ali nije problem u tome.Problem je u standardima koje mi finansijski ne možemo podržati-primer ti je novi zakon o saobraćaju(registracija traktora,osiguranja...).Ne znam da li se sada ti i ja razumemo :sta:
Potpuno se razumemo. Tu je problem druge vrste - prodali su preduzeća, pare proćerdali i mi sada nemamo čime da krenemo napred. Ali razmišljaj i ovako, - ako ne probamo kako-tako da pariramo EU, ugušiće nas potpuno svojom robom. Dakle tvoje mleko mora da bude barem približno onom što mi nudi Danone da bih kao lokal patriota kupio od tebe. Sigurno da neću zaobići siguran kvalitet a kupiti od tebe gov.. (ne mislim da tebe lično, ti si domaćin čovek u koga ne sumljam, nego govorim hipotetički)

Činjenica je da su najglasniji oni koji su protiv EU (4-5 članova), a ostali ćute (5600 članova), pa u ovakvim temama može da se stekne pogrešan utisak o "volji naroda".

zoran sef je napisao(la):
@ Dusan A
Ja kad procitam ovako nesto ja se uvek prekrstim, jer sam veliki vernik, pravoslavac, isti onakav kakav mi je otac i kakvi su bili deda, pradeda, cukundeda... Ja i da hocu da pravim neke zaokrete samo pomislim : Ko sam ja da dam sebi za pravo da tu nesto menjam u svojoj lozi koja vekovima neguje nesto... bilo sta da je to... I ko je taj koji ima pravo da mi nesto namece protiv moje volje a da nije okupator i agresor... OGROMNA je razlika u mentalitetu izmedju nas pravoslavaca i recimo germana ili skandinavaca da bi isto razmisljali... Kao sto je ogromna razlika izmedju NJIH i muslimana... Samo sto muslimani ne daju na svoju veru, a pojedinci u ovoj zemlji bi da je izjednace sa kojekakvim organizacijama, sve u isti kos... I ne znam zasto me napadas, ja samo iznosim SVOJE misljenje... U EU bi imali mozda MNOGO bolji standard, ali se plasim da bi izgubili ono sto JA SMATRAM mnogo vaznijem a to je SOPSTVENI INDENTITET...

Ti se zajebavas, nisam odmah shvatio :cao:

Ali Ivanm,kako da im pariramo.moraš nam onda dati jedno 100 godina fore.Pre 12 godina su nas ti isti vratili u rikverc i hajde da se takmičimo-to neće biti fer igra i mi tu ne možemo da pobedimo

Zoran0230 je napisao(la):
Ali Ivanm,kako da im pariramo.moraš nam onda dati jedno 100 godina fore.Pre 12 godina su nas ti isti vratili u rikverc i hajde da se takmičimo-to neće biti fer igra i mi tu ne možemo da pobedimo
ko te tera da pobedis?
ne takmicis se sa njima nego sa sobom.
ne mogu evropa i amerika da nahrane svet bre.
ljudi se poljoprivredom bave i u zimbabveu i avganistanu i nisu pomrli od gladi...
rusima ode letina, ove u australiji poplave satrle...
mi imali perfektnu godinu i odlicne cene - pa opet kuknjava?!
vidim uzima se arenda, kupuje se zemlja, mehanizacija...
ko ume da radi i nije lenj, napredovace i u evropi i bez evrope...
a ako se nekom se zuri u evropu to smo mi koji se bavimo poljoprivredom.
nama je potrebno terminsko trgovanje na berzi, potrebne su nam vece subvencije na svim nivoima, potreban nam je otkup u skladu s kvalitetom proizvoda i otvoreno trziste, koje podrazumeva mehanizaciju i veštak bez carina, kao i elminaciju bilo kakvih barijera na ono što izvozimo.
kako ću da koljem svinju, me u čitavoj priči interesuje k'o lanjski sneg.
a i to mi niko ne brani.

Zorane 0230,
nisam ni rekao da je fer borba. Niko ni tebi ni meni ne brani da se spakujemo i odemo u EU i radimo tamo kao radnici. Ja sam lično imao, a imam i sada mogućnosti za to, ali znam i drugu stranu medalje - jer kada se podvuče finasijska crta (plata minus troškovi života i stanovanja) ostane mi tamo oko 500EU. Deo tog novca trebam poslati mojima jer niko ne radi i onda se postavlja pitanje šta je cena toga da imaš porodicu samo na slici? Ovako tu smo i barem uživamo u tome da gledamo kako nam deca rastu...
Štos je u tome kako Tar (verujem iz neznanja), a mnogi iz ličnih razloga, imaju potrebu da nam objasne kako se ova poljoprivreda nikako ne isplati i da se
1. zadužimo do guše kreditima kao bi smo se "osavremenili", a zapravo zaglibili u kredite stranih banaka i bili njihovi robovi ili
2. prodali sve što imamo od poljoprivrede kako bi smo njima omogućili da sve to kupe za male pare.Primer za ovo drugo imaš gde hoćeš - pošto je krava (priplodna ovde , a pošto je u EU)-najmanje dva puta razlika na našu štetu, isto tu je sa nazimicama, a sa zemljom je tek neverovatna cifra. Hektar zemlje u Gaju ili okolini Požarevca se kreće oko 4-5-6000Eu, zavisi, a znaš li pošto je zemlja u istoj toj pominjanoj Austriji. Pa sad zamisli koliko će para zaraditi Mišković koji obezvrednjuje na svaki način poljoprivredu i za mizeriju je kupio preko 20.000ha, a po kojoj ceni čeka da je proda :haha:

Branko je napisao(la):
@Stevo

::svaka cast:: Na komentaru.
Branko je napisao(la):
@Ivanm

Konačno neko nešto konkretno i realno da napiše. ::svaka cast::

Baš sam iznenađen ovom opaskom. Molim moderatora da mi skrene pažnju na "konkretno" i "realno",
da vidim koje jake argumente sam prevideo u postovima kojima aplaudira.

Ne mogu da shvatim da ljudi koji se predstavljaju kao zagovornici agrara u EU, negiraju "izveštaj o agraru za 2010. godinu" te iste EU.
Znači oni tvrde da u EU lažu kada kažu da se trend propadanja malih farmi nastavlja
lažu da 63% malih farmi radi u minusu,
lažu da se male farme prodaju većim i da je trend ukrupnjavanja,
lažu kada kažu da opstaju samo malobrojne farme koje osim prihoda iz poljoprivrede imaju objekte za rentiranje, za turizam ili tamo gde postoje dodatni poslovi.
To je sve laž. Ovaj dečko koji se otisnuo do Beča zna bolje od EU komisije za agrar šta je trend u EU.
Pa što je mnogo mnogo je.

Za takve u našem narodu se kaže "veći katolik od Pape" a u ovom konkretnom slučaju veći poznavaoci EU agrara od EU komisije za agrar?

Ma ne kukam ja i ne tvrdim da ne može da se živi od poljoprivrede ako se radi,samo mi je ta naša konkurentnost na tržištu EU dumnjiva jer su nama ulaganja mnogo veća u isti proizvod u odnosu na poljoprivrednike EU (pri tome ne mislim na ex Yu države) i pri tom smo manje ili nikako (više ovo drugo) subvencionisani.

Kako bi njima mi postali konkurentni pod ovakvim uslovuima i bez velike nade u obnovi mehanizacije-to vi meni objasnite ili iznesite ako ima rešenja :ppozdrav:

konkurentni?
šta tebe konkretno plaši?
ni sad nismo konkurentni. i?
misliš da će neko da dotera kukuruz iz pariza, nakon što ga tamo plati 238 evra?
ili pšenicu koju tamo kupi po 270?

tarana je napisao(la):
konkurentni?
šta tebe konkretno plaši?
ni sad nismo konkurentni. i?
misliš da će neko da dotera kukuruz iz pariza, nakon što ga tamo plati 238 evra?
ili pšenicu koju tamo kupi po 270?
Konkurentnost nema veze sa trenutnom cenom nekog artikla. Konkurentnost je odnos između proizvođača istog artikla i svodi se na to ko može više da spusti cenu svom proizvodu a da je i dalje dobar.
Osnovni kriterijumi za to su troškovi i produktivnost.
Na primer Holanđani imaju veće početne troškove od nas u proizvodnji rasada ali su neuporedivo efikasniji i samim tim konkurentniji to jest jeftiniji. Ispativije je uvesti rasad iz Holandije nego ga praviti u Srbiji. To je porazno za nas ali je tako.

E sad moje pitanje je kako naš kukuruz može da bude konkurentan ako je prosečan prinos 1/2 EU prinosa, ako je nas rekord po oblastima 20% manji od EU proseka ako je naš rekord u najboljem ataru za 20% manji od Grčkog proseka ?
Pri tome tvrdite da su inputi kod nas veći. Veći input + 1/2 produktivnosti a konkurentan.
Gde ste vi ljudi učili matematiku. ::svaka cast::

dobro. iiii?
nismo konkuretni.
slažem se.
iiiii?
ponavljam.nismo konkurentni ni danas. pa?

predlažem ti ipak pogledaš ukupne setvene površine u svetu za ratarske kulture.
pa onda da pogledaš svetski prosek prinosa po hektaru i to uporediš s našim.
a onda ćemo opet pričati o konkurentnosti.
to što su evropljani najproduktivniji, ne znači da svi ostali treba da prestanu da proizvode.
tržište je dovoljno veliko, da za sve ima mesta.

Tarana, slažem se sa tobom 100%.

Tar, tebi sam već nekoliko puta napisao da najpre pročitaš šta sam napisao, odeš malo po Srbiji,malo van nje, razmisliš, pa tek onda da komentarišeš. Očigledno nisi prihvatio savet.
Dokle da ti se ponavlja, da izadješ iz tramvaja, odeš do Grocke (dovoljno je) i do Baje (HU) i Graza ( A), da i ti vidiš šta ja stalno vidjam. Koliko puta da ti se ponovi da nije konkurentan Austrijanac sa 50ha zemlje zato što hoće da ima mesečna kućna primanja od 4000EU, a meni je dovoljno i 4 puta manje? Stvarno ne znnam šta ti nije jasno. Ili misliš da svaki seljak i nije za ništa drugo sem za traktor, a da će neko iz kruga dvojke da ga uči kako se seje kukuruz? Pročitao si izveštaj EU komisije i tu se završava tvoja pamet, ali si dovoljno bistar da uvrediš svakog ko je izašao van Srbije da vidi kako se radi u istoj toj EU i da vidim svojim očima da nije bauk !!! Ko te plaća za taj stav?

Ja se slažem sa Tarom,samo bih ja to jednostavnije preveo,nema potrebe za svađom,svako neka iznese svoje mišljenje.
1.Cene ovogodišnjih proizvoda treba zapisati u kalendar-2009 je bila druga priča
2.Mehanizacija nam je u proseku preko 20 godina
3.Subvencije su poprilično manje u odnosu na EU
4.Država ne stoji iza poljoprivrede(mali budžet)-da li ima neko podatak kako je u EU
5.Nismo jedinstveni jer sit gladnom ne veruje
6.Kako da konkurišem EU proizvođaču mleka sa cenom od 28 din (koliko je kod njih) sa cenom kukuruza
-laktofrize veliko ni nemamo
-izmuzišta takođe
-čak ni zglavne objekte za krave i junade

Mislim da ne treba zaboraviti sankcije i bombardovanje-to nas je unazadilon još više,niko bez kredita ne može da se pomeri korak a krtediti se teško vraćaju.

Daleko smo mi od EU-to treba imati u vidu

imaš gugl zemo?
aj' proveri cenu mleka u evropi...
da sam na tvom mestu, ja bi sve udupe nogama udar'o da što pre stignem u evropu.
možda bi onda dobio subvenciju za štalu.
moža i za laktofriz i izmuzište.
a možda bi dobio i veću kintu za subvenciju po litri.
možda bi pala neka lova i za mehanizaciju..
šta ti misliš?

Ne mislim ništa :haha: Ko zna kako će biti i da li će biti.
Kada bih komšo dobio sve kako si ti napisao ja odmah glasam za EU

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh