Ulaskom u EU nasi poljoprivrednici nece moci da peku rakiju,kolju svinje......

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi njima trebamo baš zbog tih 4.600.000ha obradive površine,koje će nam oteti na kulturan način,baš zbog ovoga što je navedeno u tarovom postu,jer ovi naši majmuni (izvinjavam se majmunima) to neće da vide jer im je tako naređeno ali neka-evo sada i policija štrajkuje,uskoro i zgravstvo,polako se narod budi.
Nema se još puno vremena,ako se ništa ne promeni u kratkom roku bićemo sluge na svom terenu i to neće trajati samo 500 godina

Ovo što ću napisati je potpuno :off_topic:. Budite oprezni sa kreditima i hipotekama, ne budu verovatno svake godine dobre cene proizvoda a ima i drugih nedaća. A onda znate šta može uslediti. Ako ti proizvodnja postane ne rentabilna ili izgubiš posao, ako nisi zadužen sve je OK. Ako si zadužen, to je baš veliki problem.
:ppozdrav:

Svaki put kad slušam ove profesionalce uvek počinju sa ono njihovo: pa polako ljudi nemožemo mi to srediti preko noći. Kad će jednom i nama svanuti, dal će mo dočekati tu zoru ili će uvek biti taj mrak. Pitam se dal će nam svanuti u Evropu ili će nam otpasti i mesec koji nam bar malo daje nade?

Tar,
sve je tako dok se samo drži olovka u ruci, a kad se obuju opanci i prošeta po zemlji Srbiji vidi se jedna sasvim druga logika.Kao što je napisao "zoran šef".
Npr imam rakovicu 60 koja tržišno vredi svega 2.5-3000EU, dakle skoro ništa, ali joj tržišna vrednost u poslednjih 5 godina koliko ima od kada sam je kupio nije opala ni za dinar (čudno ali istinito), dakle amortizacija =0DIN. Onaj veliki traktor mnogo više uradi , ali neuporedivo više košta. Obrađujem 10ha sopstvene zemlje, dakle nema rente i meni ostane (kao profit) po ha oko 400EU ( ne računam ovu godinu). Da radim kao veterinar imao bih baš tu platu, kako onda nisam konkurentan?
Nisam ni EU skeptik ni EU zagriženi zagovornik - već čovek koji je realan i čvrsto stoji na svojim nogama i u svojim stavovima. Zato i kažem , naši proizvodi JESU konkurenti jer su jeftiniji od tuđih (zbog jeftine radne snage), jer su kvalitetniji od drugih ( samo treba pogledati na forumu iskustva sa npr Apačem (strani, a strašno reklamirani) i neku domaću pšenicu - gde su po prinosima, a gde po hektalitarskoj vrednosti > ++ za naše) .
EU nam donosi rad, red, zakon i disciplinu To je cela istina. Ko se toga boji, jasno se svrstava u neku od suprotnih grupa, i tu nema uvrede.
Koliko je u EU loše vidim da ni jedna članica nije izašla iz te organizacije. Baš se pitam zašto:haha:

a šta je sa restitucijom? ta zemlja se danas licitira,javljaju se u vršcu potomci proteranih nemaca i traze odgovore.gde im je dedovina(ciglane,stotine hektara zemlje),tu su i naši "kulaci"!!!!!

ivanm je napisao(la):
Tar,
sve je tako dok se samo drži olovka u ruci, a kad se obuju opanci i prošeta po zemlji Srbiji vidi se jedna sasvim druga logika.Kao što je napisao "zoran šef".
Npr imam rakovicu 60 koja tržišno vredi svega 2.5-3000EU, dakle skoro ništa, ali joj tržišna vrednost u poslednjih 5 godina koliko ima od kada sam je kupio nije opala ni za dinar (čudno ali istinito), dakle amortizacija =0DIN. Onaj veliki traktor mnogo više uradi , ali neuporedivo više košta. Obrađujem 10ha sopstvene zemlje, dakle nema rente i meni ostane (kao profit) po ha oko 400EU ( ne računam ovu godinu). Da radim kao veterinar imao bih baš tu platu, kako onda nisam konkurentan?
Nisam ni EU skeptik ni EU zagriženi zagovornik - već čovek koji je realan i čvrsto stoji na svojim nogama i u svojim stavovima. Zato i kažem , naši proizvodi JESU konkurenti jer su jeftiniji od tuđih (zbog jeftine radne snage), jer su kvalitetniji od drugih ( samo treba pogledati na forumu iskustva sa npr Apačem (strani, a strašno reklamirani) i neku domaću pšenicu - gde su po prinosima, a gde po hektalitarskoj vrednosti > ++ za naše) .
EU nam donosi rad, red, zakon i disciplinu To je cela istina. Ko se toga boji, jasno se svrstava u neku od suprotnih grupa, i tu nema uvrede.
Koliko je u EU loše vidim da ni jedna članica nije izašla iz te organizacije. Baš se pitam zašto:haha:
To kako ste ti i zoran pravili matematiku to u Evropi ne može da prođe. Jesi li ti uštedeo sa tom tvojom mašinom za novu koja neće da košta 2500 jer takva ne može u EU, dimi čoveče mora euro4 sutra euro5, euro6. Krediti može ali za novo. Nijednu subvenciju u ratarstvu ne možeš da dobiješ za tako male površine u EU.........Pa i da možeš kako ti misliš da živiš u EU sa 400€. Ti bi tamo bio socijalni slučaj..

Tvoje tvrdnje su upravo protiv EU jer ti ovde možeš da imaš platu od 333€ a ne 400 (10ha X400 = 4000, 4000/12 = 333) i možeš od toga da živiš. Ne možeš ti da imaš ove troškove života a da živiš u EU.

Uzroci trovanja dioksinom u EU
Sve više se smatra da je ovaj slučaj trovanja hrane zapravo posledica dosadašnje orjentacije evropske poljoprivrede na ukrupnjavanje zemljišnih poseda i stočnih farmi uz proizvodnju hrane zasnovanu na korišćenju industrijskih metoda proizvodnje (industrijska poljoprivreda - prim.) – a sve to u cilju dostizanja što viših profita.
http://www.poljoprivreda.info/?oid=26&id=953

U istom članku se pripadnici nekih grupa žale i traže način da opstanu manje porodične farme ali to je glas vapijućeg.....Trendovi koje guraju USA su sada na snazi u EU.

Ivane ti u EU propadaš onaj, ko ima više od tebe otkupljuje tvoju zemlju a ti možeš eventualno da voziš traktor za njega za ranije platu a sada za platicu.

Odosmo diskusijom totalno u off topic !!!

Još samo jednom ću ponoviti - nemojte ljudi da vas plaše evrospkom unijom, najveći broj zakona koji je trebao da se donese zbog EU u poljoprivredi je već donešen i već se primenjuju. Dakle, da li će smeti da se kolje, prodaje vino i rakija - pogledajte naše važeće zakone i to je to !!!

Tar,
ja ti opet kažem obuj opanak i malo prošetaj sa kukuriku hila po Srbiji (bez uvrede naravno). Letos sam bio u Austriji, kroz Mađarsku, (a kuda bih?) i nešto se ne sećam da sam video ogromne komplekse u kojima se razbijaju od posla ganz novi traktori, već površine kao kroz Vojvodinu (ali privatnih njiva) i traktori isti kao i kod nas - belorusi, i sl. I kad kažem da sam konkurentan ja stojim iza toga jer ti očigledno ne znaš za koju platu radi veterinar (koja jeste 4000EU/12 meseci).
Nego da ne govorimo apstraktno molio bih te da nam odgovoriš :
-gde stoji donji limit površina za dobijanje subvencije u EU?
- i ovde sam socijalni slučaj sa 10 ha (već sam samo to naveo kao primer), ali izvini već sa 30-40ha mogu da zaradim isto koliko bih dobijao u EU kao radnik.

-kad smo kod troškova života, moraćeš prilično da se potrudiš da me ubediš da je ovde život jeftiniji nego u EU (hleb i mleko nisu troškovi života, već nešto što se podrazumeva i predstavlja početnu stavnu, a ne osnovnu).

-koja zemlja je uvela da poljoprivredne mašine moraju da budu Euro 3, 4 ...?

Nemam nameru da bilo koga vređam ili da se raspravljam, samo molim da govorimo argumentima i u skladu sa temom, a kod tebe Tar to baš nije slučaj...

Za ratarstvo ne znam ali za povrtarstvo i jagodicasto voce pouzdano znam da se i EU sve svodi na sate i sate rucnog rada... Ukrupljavanje poseda nije neophodno jer se i u EU svaka plantaza od 30-60 ari jagodicastog voca smatra plantazom srednje velicine( malina,kupina,ribizla,borovnica,jagoda). Koriste potpuno istu mehanizaciju STIHL kao i ja za kosenje i prskanje, potpuno iste makaze za orezivanje Fiskars, Felco, Kuker, koristimo ista djubriva, a SPREMNI SMO VISE DA RADIMO. Nema teoriske sanse da budu u bilo cemu ispred nas... Sto se tice povrtarstva u nasem kraju na Ubu su ljudi doktorirali povrtarsku proizvodnju zdrave hrane, a imaju plastenike preslikane onih iz EU.. A hvala bogu i parcele tj. njihove povrsine nisu problem. Sta ste se svi uhvatili price o ratarstvu...
Post je spojen: [time]1296743762[/time]
Nije problem u tome, finansijski momenat bar sto se mog posla tice ne dolazi u pitanje, cak sta vise licno bi mi vise nego odgovaralo. Meni je problem sto ja nisam spreman da se odreknem Kosova i Metohije.. Sto postujem tradiciju i sto postoje stvari koje se ne mogu kupiti novcem, a to je apsolutno suprotno Evropskom razmisljanju gde sve, ali apsolutno sve ima svoju cenu... I onda se opet vracamo na onu pricu veru za veceru i opet pocnemo da mlatimo praznu slamu... Jer recimo ja sam spreman da zivim losije 50% zarad verskih praznika na koje neradim, zarad Srpskog Kosova, zato sto sam jednostavno takav...

Nemojmo da brkamo babe i žabe. Razgovarali smo o konkurentnosti našeg ratarstva. Da ne uplićemo političke ucene koje se odnose na nas. Govorim o čistoj ekonomiji.
Što se opanaka tiče to je neadekvatna obuća za rad u poljoprivredi pa bi te isključili iz saobraćaja. ::namigivanje::

Ivan je prošao pa je gledao. Kakav ti je to argument čoveče.

Da ne bismo više pričali napamet kako mali đokica zamišlja EU evo izveštaja EU:
“Situacija razvoja i prihoda u poljoprivredi EU”, Brisel 2010.
To treba proučiti ali za naš razgovor najvažnija je strana 20, graf. 3.11
Tu je prikazan profit od ratarstva po (uslovno godišnje) zaposlenom radniku u zavisnosti od veličine imanja.
Profit je ono što ostane po odbitku svih troškova. U troskove ulazi plata svih radnika i vlasnika ako radi.
1 - Do 50 ha nema profita. TZV pozitivna 0(nula)
2 - 50-100 ha profit 5000€ po radniku
3 - 100-250 ha profit po radniku 20000€
4 - 250-500 ha profit po radniku 28000€
5 - Preko 500 ha ne postoje statistički značajan broj privatnika. Postoje poljoprivredne korporacije ili fondovi koje zemlju iznajmljuju pa im je profit manji , to su oni na tabeli braon, njihov profit po radniku je 20 000.
Znači onaj “Paor” koji u EU ima 100 i više ha može da ostvari profit po radniku 20000€. Znači ako rade on sin i još jedan onda je profit 60000. Toliko mogu da stave na knjižicu godišnje da otplaćuju kredite za automobile, odatle plaćaju skijanje, štede za školovanje dece itd. A amortizacija za Fendt ide iz troškova.
Vi drugari koji hoćete u Evropu morate da računate kao Evropa a EU računa ovako.
U ratarstvu u EU do 50 ha nema profita. Za posao bez profita nema subvencija.

http://ec.europa.eu/agriculture/rica/pdf/hc0301_income.pdf

To kako ste ti i zoran pravili matematiku to u Evropi ne može da prođe. Jesi li ti uštedeo sa tom tvojom mašinom za novu koja neće da košta 2500 jer takva ne može u EU, dimi čoveče mora euro4 sutra euro5, euro6

E momci na ovom ispitu mi padamo-dotakli ste srž.Uvođenjem takve uredbe ili zakona mi smo gotovi jer ne možemo to sprovesti u delo zato i treba bežati od EU a ne od uvođenja reda i discipline,zar mi to ne možemo sami da odradimo nego treba EU da nas uvede u red :udri:

Ti, ako nisi spreman da se odreknes Kosova, zadrzi ga, niko ti ne brani, samo molim te budi realan, i pusti molim te price o crkvi i tradiciji i nebeskom narodu, to su price iz '90, koje smo nadam se prevazisli. Sustina je kako da se informisemo sto bolje, da saradjujemo i da kroz licni naredak u svakom pogledu pomognemo i svojoj zemlji.

@ Dusan A
Ja kad procitam ovako nesto ja se uvek prekrstim, jer sam veliki vernik, pravoslavac, isti onakav kakav mi je otac i kakvi su bili deda, pradeda, cukundeda... Ja i da hocu da pravim neke zaokrete samo pomislim : Ko sam ja da dam sebi za pravo da tu nesto menjam u svojoj lozi koja vekovima neguje nesto... bilo sta da je to... I ko je taj koji ima pravo da mi nesto namece protiv moje volje a da nije okupator i agresor... OGROMNA je razlika u mentalitetu izmedju nas pravoslavaca i recimo germana ili skandinavaca da bi isto razmisljali... Kao sto je ogromna razlika izmedju NJIH i muslimana... Samo sto muslimani ne daju na svoju veru, a pojedinci u ovoj zemlji bi da je izjednace sa kojekakvim organizacijama, sve u isti kos... I ne znam zasto me napadas, ja samo iznosim SVOJE misljenje... U EU bi imali mozda MNOGO bolji standard, ali se plasim da bi izgubili ono sto JA SMATRAM mnogo vaznijem a to je SOPSTVENI INDENTITET...

Tar je napisao(la):
Nemojmo da brkamo babe i žabe. Razgovarali smo o konkurentnosti našeg ratarstva. Da ne uplićemo političke ucene koje se odnose na nas. Govorim o čistoj ekonomiji.
Što se opanaka tiče to je neadekvatna obuća za rad u poljoprivredi pa bi te isključili iz saobraćaja. ::namigivanje::

Ivan je prošao pa je gledao. Kakav ti je to argument čoveče.

Da ne bismo više pričali napamet kako mali đokica zamišlja EU evo izveštaja EU:
“Situacija razvoja i prihoda u poljoprivredi EU”, Brisel 2010.
To treba proučiti ali za naš razgovor najvažnija je strana 20, graf. 3.11
Tu je prikazan profit od ratarstva po (uslovno godišnje) zaposlenom radniku u zavisnosti od veličine imanja.
Profit je ono što ostane po odbitku svih troškova. U troskove ulazi plata svih radnika i vlasnika ako radi.
1 - Do 50 ha nema profita. TZV pozitivna 0(nula)
2 - 50-100 ha profit 5000€ po radniku
3 - 100-250 ha profit po radniku 20000€
4 - 250-500 ha profit po radniku 28000€
5 - Preko 500 ha ne postoje statistički značajan broj privatnika. Postoje poljoprivredne korporacije ili fondovi koje zemlju iznajmljuju pa im je profit manji , to su oni na tabeli braon, njihov profit po radniku je 20 000.
Znači onaj “Paor” koji u EU ima 100 i više ha može da ostvari profit po radniku 20000€. Znači ako rade on sin i još jedan onda je profit 60000. Toliko mogu da stave na knjižicu godišnje da otplaćuju kredite za automobile, odatle plaćaju skijanje, štede za školovanje dece itd. A amortizacija za Fendt ide iz troškova.
Vi drugari koji hoćete u Evropu morate da računate kao Evropa a EU računa ovako.
U ratarstvu u EU do 50 ha nema profita. Za posao bez profita nema subvencija.

http://ec.europa.eu/agriculture/rica/pdf/hc0301_income.pdf
Neka mi neko objasni zasto se u Holandiji ogranicilo sa povrsinom pojedinaca.Kod njih je limit 80 hektara i vise nemozes imati zemle u svom posedu.
Svako ko radi 50 hektara i ima sve svoje priklkjucne masine moze da normalno zivi

ma taj ko spominje te evro 3-4-5-6 motore i panici neznam dalje bio dalje od beograda,voze se uveliko i tamo stari traktori.. ::namigivanje:: a štose tiče kosova ta priča je gotova samo napaljeni ljudi još maštaju ::namigivanje::

ne bi bilo lose da se "oduzimanje" zemlje vrati...a i titova udba,da viditie kako bi lepse ziveli!

Možda bi moderatori trebali ove zadnje prepiske da izmeste u neku drugu temu, jer ova ima jasan naziv i mislim da je vrlo praktična i potrebna onima koji gledaju tri koraka unapred kako ne bi srljali i pravili nepotrebne greške u planovima.

Izvinjavam se svima, ali Tar-u stvarno moram da odgovorim jer se očigledno izgubio izmedju onog što misli i hoće da misli. > Lepo sam napisao da sam išao i video kako se radi u Austriji i Mađarskoj. I nisam video svemirske brodove i kojekakva čudovišta, i za razliku od tebe ne vređam nikog. Znaš, ja sam video kako oni rade i kolike su im parcele i mogu ti reći da su u okolini Beča parcele u proseku 3-4-5-6ha. Problem je što ti i tebi slični hoće da nas ubede da se sa ne može živeti od 30-40ha zemlje ili 10-12 muzara. Pominješ oca, sina i radnika sa po 20.000Eu godišnje profita (zarade), a ni sam nisi pročitao šta sam ja napisao. Taj prihod je oko 1500Eu mesečno, što je plata običnog radnika u istoj toj Austriji. I ja sam rekao da ja sa 10 (!)ha imam zaradu od oko 350eu mesečno (bez subvencija i sa tajkunskim cenama repromaterijala i tajkunskin cenama u otkupu) što je prosečna plata u Srbiji. A ja tih 10 ha obradjujem 15 dana godišnje, a ostalo vreme posvećujem drugim prihodima - kako onda nisam konkurentan? Reci, najpre sebi, pa onda i nama, u kojoj si ti Eu zemlji i kada bio zadnji put i koja su tvoja iskustva odande, ali konkretno (prosečne površine u posedu, prosečan broj krava, prosečan prinos...)da bi mogli da ne govorimo apstraktno. - letovanje u Grčkoj se ne računa... Za razliku od tebe ja znam i knjišku i praktičnu ekonomiku poslovanja u poljoprivredi, a ti bi kanda hteo samo malo da nekom posoliš pamet. :nono:
Razumem čak i "zorana šefa", ali bih zaista voleo da svi koji to mogu, da izadju van granica na bukvalno dva dana (kao što sam ja uradio) i da vide da EU nije bauk. Zorane, lažu nas da EU ima bilo šta protiv toga da mi u nju unesemo nešto svoje, pa i veru i istoriju.. Šta više - za par dana u Beču nagledao sam se turskih feredža i zabrađenih žena, više nego u sred Istambula. Niko nikom ne brani versku slobodu, da bude to što jeste i da tako vaspitava decu i unučad. Nisi ti kriv što tako razmišljaš, tako nam govore oni koji nas plaše tom istom EU, jer oni su ti koji neće moći da nas pljačkaju kada se nadjemo u okviru EU,a na žalost nisi bio u mogućnosti da se uveriš u suprotno. Sada te samo molim da mi veruješ - dok ne budeš se prvom prilikom uverio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh