Ulaskom u EU nasi poljoprivrednici nece moci da peku rakiju,kolju svinje......

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
moze da legne das gu tabletu za spavanje pa kolji

1971.god moj matori je išao na letovanje u bugarsku i rumuniju,i kad je prelazio granicu na crnom moru,rumun kaže bugaru "ja sam za tebe jugosloven",dakle navoditi primere poštovanja propisa od strane ove dve članice unije je stvarno apsurdno :haha:

Zašto apsurdno to isto čeka i nas kad provirimo u EU.
Post je spojen: [time]1296641964[/time]

To više nije evropski kvalitet mesa, nije humano nasilno (neprirodno) ugasiti još jedan svinjski život.

Daj onda vi gore sa severa pustite malo infuziju i nama prema jugoistoku da bi sakupili snage jer smo mi mrtvi ljudi koi još hodamo, a ovim po sredini dosta im je neka ih duvaju vetrovi.

Golub je napisao(la):
Daj onda vi gore sa severa pustite malo infuziju i nama prema jugoistoku da bi sakupili snage jer smo mi mrtvi ljudi koi još hodamo, a ovim po sredini dosta im je neka ih duvaju vetrovi.
puštamo mi vama infuziju još od 1918. ali ne vredi,onda ste se dosetili pa počeli da dolazite i zajedno koristite blagodeti,kod mene u okolini ima dosta iz carskog broda,bosog grada,besne kobile itd.vidiš druže da ni bugarima tamo niste interesantni a kamoli nama ovde daleko :haha:

Ma znamo mi da nas niko neće pa nas zbog toga šlepate(još gore nego infuzija) hteli vi nas ili ne mi hoćemo vas gore severnije, pošto je dole nama mnogo toplo. I mi smo na kraj države ko i vi nemoj da begate od nas, niste valjda i na kraj srca.

Ma pustite te price, to su gluposti, da nema sever-jug sukoba, ljudi bi izmislili nesto drugo oko cega ce se svadjati. Ja volim sve nase ljude, samo dok placaju kukuruz na vreme. :cao:

Ma ne bre svađa kakva svađa ovo je samo razgovor, kad je svađa to se vidi pršti sve živo pa se setimo i za najmilije. :veseljak::

Tema HACCPa je ovde malo off topic, ali samo na kratko - i da nije obavezan, postavi se na mesto kupca, da li ćeš kupiti npr jogurt sa tim standardom ili malo jeftiniji koji ga nema?
Jednu stvar svako treba da shvati, a vezano je za tov, klanje, prodaju mleka > radi ti za tebe šta ti je volja, ali ako hoćeš nešto da prodaš moraš da imaš potvrdu odakle ti to i da je to dobro, kako bi onak kupac bio siguran u to šta kupuje !!! Zašto svi gledaju da li je LINZER ili pančevačka urea?
Isto je i sa uslugom klanja - proveri kod veterinasrskog inspektora šta trebaš da imaš od uslova.
Ne zaboravite, gotovo svi propisi vezani za HACCP su već donešeni i uveliko se primenjuju !!!, ali je tajkunima u neopisivom interesu da vas neprestano plaše svim i svačim kao ne bi smo bili deo EU ili da bi imali propise kao oni, ako već nismo deo EU.
Primer - da li sad smeš da zakolješ npr svoju kravu. Naravno da smeš !!! - odneseš ušne markice kod veterinara, prijaviš da je bilo prinudno klanje, meso u zamrzivač i niko ti ne pravi problem. Sve fino i legalno... Problem će nastati, ako ti to meso prodaš, pa se ne daj Bože neko razboli, a put ih dovede do tebe.
Ljudi, propisi EU i primena tih propisa, a ne sam čin ulaska u EU, je ono što nas može izvući iz gliba u kome nas drže tajkuni. Zašto bi inače pisali ( u njihovim medijima , - Večernje novosti od nedelje) da primenom SSPa od 2014 će propasti srpska poljoprivreda, jer neće biti konkurenta u Evropi. Naš, paorki kukuruz i pšenica su uvek bili i uvek će biti konkurentni,ali njihovi, tajkunski proizvodi neće !!! Tajkuni su ti koji drže preradjivački sektor i kome nikakava konkurencija ne odgovara. Upravo oni su ti koji nas plaše svakojakim glupostima.

ivanm,reci mi koje je mleko bolje ovo što mi nosimo po kućama i što je odranilo na stotine dece ili iz prodavnice gde ne znaš da li je mleko i videlo kravu-toliko o zdravoj ishrani

Zoran0230 je napisao(la):
ivanm,reci mi koje je mleko bolje ovo što mi nosimo po kućama i što je odranilo na stotine dece ili iz prodavnice gde ne znaš da li je mleko i videlo kravu-toliko o zdravoj ishrani
Opet ti....
Kako ne mozes da shvatis da su nasi preci bili debili i da su vekovima sve radili pogresno. Sad dolazi vreme da mi se pokakimo na njih i okrenemo se pravom putu i zdravoj preradjenoj hrani...

Imenjače malp sporije kapiram-kad su naši preci jeli sa zlatnom kašikom oni su glabali

Pa dobro, jesu jeli sa zlatnim kasikama, ali se nisu sikirali sto svinja skici vec su se tome radovali, kako oni tako i komsije koje su same dolazile na tazeluk i cvarke... Komsinica kad cuje da skici u komsiluku taj dan ne kuva racak jer je red da tanjir tazeluka das komsiji( bar tako je kod nas u Valjevskom kraju jos uvek)... Ne sme svinja da pati... XAXA.. Takve zakone su pisali oni poput onog klinca iz Beogradske skole koji je u pismenom zadatku napisao da krava ima sest strana...
Post je spojen: [time]1296650251[/time]

Post je spojen: [time]1296675951[/time]

Zorane 0230,
jesi ti potpuno u pravu. 100% znam o čemu pričaš jer sam i sam do pre mesec dana imao 9 krava, pa sam sve lepo prodao da im više ne robujem sa ovom cenom mleka. Rešenje za ono o čemu ti pričaš je mlekomat, aparat koja je sasvim normalna stvar u istoj toj EU, ali čiju primenu ne dozvoljavaju isti ti tajkuni koje sam toliko puta pominjao. Verujem da znaš, ali da napišem za one koji ne znaju - mlekomat je uređaj koji ti ili imaš ili ga zakupiš, postaviš ga negde, sipaš mleko u njega (zapremine oko 500litara) i svako ko ubaci novac u njega dobije mleko na točenje. Prosto i jednostavno, izbegneš mlekare, preprodavce i hohštaplere, a kupac zna da je kupio mleko direkt iz krave, bez vode, antibiotika, hormona i sl, jer ako ti to nadju u uzorku, najeb.. si kao žuti.
E, upravo ti mlekomati su jedna od stvari koje nisu regulisani ni jednim zakonom (znamo čijim uticajem), pa je njihova upotreba kod nas zato nelegalna, kao i prodaja mleka na pijaci. Dakle, sve je uredjeno da se zaštiti potrošač, ali ne uvek na uštrb proizvođača, kao kod nas, na žalost.

Mi sebe podcenjujemo,misleći da je EU zvezda vodilja na koju se treba ugledati.Da oni rade u uslovima kojim mi radimo odavno bi bankrotirali a mi se godinama dovijamo

Nevezano, malopre saznah na našoj TV da na bugarskim univerzitetima ove godine nema grejanja, nema para.

E, sad bih voleo da mi neko objasni šta je paor a šta zemljoposednik, u vezi sledećeg:
ivanm je napisao(la):
. Naš, paorki kukuruz i pšenica su uvek bili i uvek će biti konkurentni.........
Nikada paorski ratarski proizvod ne može da bude konkurentan tajkunskom u konvencionalnoj ratarskoj proizvodnji. Savremena proizvodnja je industrijalizovana a u industriji je presudna igra velikih brojki. Cena sata traktoriste(plata) je cena sata. Ako vuče jednobrazni plug on je preskup. Ako vuče 8-mo brazdni onda svaka brazda ima po tom osnovu 8x manju cenu. za 8 brazdi treba 32.5 konja po brazdi (260 konja)............ali jedan od 260 troši manje nego 8 traktora po 32.5 i tako dalje za svaku operaciju. I na sve to idu još i subvencije koje naš država nemože da plati. Znači kao što smo dodatno dokusurili našu industriju totalnim otvaranjem tako postoji opasnost za manja gazdinstva ako se primene EU standardi kreditiranja i subvencionisanja.

Tar, opet ja. :cao:
Puno košta sva ta mehanizacija o kojoj govoriš (pogotovo ako se uzme na kredit), a naši mali proizvodjači već imaju polovnu mehanizaciju koja jako malo košta i isplatila se odavno, tako da mislim da su mali kod nas još uvek konkurentni kao i veliki.

Ja kao malinar i kupinar ulaskom u EU mogu samo da dobijem na ceni iz razloga sto mi ne treba nikakva dodatna mehanizacija i sto ne postoji nista sto oni imaju a ja nemam i sto NE POSTOJI nacin da naprave jeftiniji proizvod iz razloga sto treba puno puno rucno da se radi... Meni tajkuni samo smetaju, preprodavci,razni trgovci... Sa finansijske strane gledano sadasnja vlast nas u sprezi sa hladnjacarima, izvoznicima i tajkunima maksimalno globi, tako da moze biti samo bolje FINANSIJSKI. Ali problem lezi u tome sto neko hoce da menja nase obicaje, nacin zivota i razmisljanja... Zadiru nam u tradiciju i vecaju sta tu valja a sta ne valja...

Ja mislim da je EU baš briga za naše običaje. Mislim da to naši talasaju, političari preko novinara, plaše narod, ali ne znam zašto?
Nekome nije cilj da udjemo u EU, nije to zato što se taj brine gde ćeš ti klati svinje... u pitanju je neka korist...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh