Ulaskom u EU nasi poljoprivrednici nece moci da peku rakiju,kolju svinje......

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi smo vezani na kratko kao terijer, glava nam je uz kolac. Tako i kad uđemo u EU za nekoliko decenija nećemo moći da je ni onjušimo a kamo li videti i uživati sa ili bez nje, mislim da nama se neće ništa lepo dešavati. Posle toga kad mi uđemo u EU izmisli će Svetsku Uniju pa opet trka......
Biće kao onaj što je jahao gladnog magarca, a ispred usta magarca na štap okačio šargarepu, a ono jadno i gladno juri li juri da je zagrize.

tarana je napisao(la):
dobro. iiii?
nismo konkuretni.
slažem se.
iiiii?
ponavljam.nismo konkurentni ni danas. pa?

predlažem ti ipak pogledaš ukupne setvene površine u svetu za ratarske kulture.
pa onda da pogledaš svetski prosek prinosa po hektaru i to uporediš s našim.
a onda ćemo opet pričati o konkurentnosti.
to što su evropljani najproduktivniji, ne znači da svi ostali treba da prestanu da proizvode.
tržište je dovoljno veliko, da za sve ima mesta.

Nije tema Bangladeš ili Etiopija. Pokušali smo da razgovaramo o nekonkurentnosti naše privrede u EU.
MI smo nekonkurentni. Naši proizvodi su nekonkurentni. Ako želimo da budemo bar malo bliže EU životnom standardu još više. Ako želimo da Srbija bude Bangladeš u EU da imamo 4 ili 5 X manji prihod od EU farmera i da tako budemo konkurentni a šta će nam onda EU? To je suprotno svakoj logici.
Jedina racionalna ideja vezana za ulazak u EU je bolji život a on je za prosečnog poljoprivrednika pod velikim znakom pitanja. Ako neko želi u EU i da i dalje ima prihod od 330€ stavlja pod sumnju svoju racionalnost.
Ukrupnjavanje poseda je na sceni i kod nas kao i u EU, ne zato što to neko ideološki forsira već zato što je to neumitna logika kapitalističke proizvodnje.

sa klincima iz kojih govore endokrilni produkti a ne zdravo razmišljanje ne nameravam da polemišem.
nemam nameru dalje da učestvujem u ovoj temi jer je nivo razgovora nizak, nema argumentacije već samo neutemeljene uspaljenosti.

Jedan od razloga besmislenosti ovakvog razgovora je to što moderator ne ume da se distancira od sopstvenog stava pa ne uspeva a iskreno i ne pokušava da moderira temu u okviru argumenata. Zato i nema smisla citirati izveštaje EU komisije za agrara, niti podatke o našim prinosima, niti jedan validan izvor, što neke "diskutante" pretvara u slepe navijače pa je sa moje strane svaki dalji komentar izlišan.

vidi ovako.
EU ima 27 zemalja članica.ni tih 27 zemalja u EU nisu međusobno jednako konkurentne, pa žive.
grci proizvode skuplji kukuruz od francuza, ali ga i dalje proizvode.
ne vidim svrhu potenciranja konkurentnosti, kao argument protiv ulaska u EU.
Ako želimo da Srbija bude Bangladeš u EU da imamo 4 ili 5 X manji prihod od EU farmera
opet virimo u tuđ tanjir?
šta me briga kol'ko ima EU farmer?
EU farmer generacijama diže svoju farmu, u sistemu koji nije poznavao maksimum zemlje, koji nije otimao i nacionalizovao zemlju onima koji su umeli i hteli da rade i koji nije znao za minimalnu otkupnu cenu, već samo za tržišnu.
i sad ja treba jedog takvog "gazdu", da stignem za dve godine, jer je to šta?
pravedno?
u evropi svi treba da smo jednako bogati?
niti ću kad biti najbolji, niti najpametniji niti najbogatiji paor na svetu.
ali ću i dalje biti paor.dobar onoliko koliko umem i znam...
skrenuo bih ti pažnju da pokazuješ izvesnu nekonzistentnost u stavovima.
ukrupnjavanje je čas bauk čas neminovnost...
garantujem da na ovom forumu nema paora koji u poslednjih 5 godina nije ukrupnio posed.
dakle ukrupnjavanje se dešava i kod nas.
tako i treba da bude.
bolji život za našeg farmera u EU je "pod znakom pitanja", ali si ti svejedno protiv EU...

Препела ми се свиња на плот. Толико је скићала и вришћала да смо је морали приклати... Kad god pocnem da se bunim protiv EU ono zablokira forum... Evo, ubedili ste me... ZIVELA EU... Samo mislim da bi trebalo promeniti naziv teme u : STO JE BABI MILO, TO JOJ SE I SNILO... :ppozdrav: :ppozdrav:

Наравно деда Лало да требамо и морамо, али и да можемо да будемо продуктивнији, уз нашу заинтересованост и Вашу стручну помоћ. и наравно да смо већ сада интересантни за бели свет.
Лично мислим да је потребно само мало храбрости, пре свега Министарства, да нам укаже и помогне да се што пре и што више окренемо органској производњи - не можемо да се носимо са Америма у количини произведеног кукуруза, али када је питање квалитета произведеног зрна, а ту је већ друга ствар.

Голубе, пријатељу, опет чувена српска болест- олако себе подцењујемо.
Јесмо интересантни, наравно не као Русија, САД, Бразил или Француска, али довољан треба да ти је податак да смо међу прве три земље у производњи (извозу) малина, у првих 10 земаља у извозу кукуруза, нпр. Дакле има нас на мапи, нисмо анонимуси...
Уранијум којим су нас "милосрдни" частили бацан је на Косову и малом делу јужне Србије, то је добро познато, а имамо Богу хвала 4.600.000ха земље која треба да се паметно искористи. Морам да се надовежем на ЕУ - они су поодавно схватили да је чиста земља, вода и ваздух ресурс који може само једном да се оскрнави, нема поправног. У ЕУ су дошли до самих граница приноса по ха, и да више нема неких повећања приноса, а због претеране употребе хемијских средстава већ је почела деградација земљишта. Е, сад замисли, да ли смо им интересантни ако смо им у комшилуку и можемо да им понудимо пре свега сировину која има све више треба, а они једноставно не могу да је произведу. Може Холандија да повећа број крава за још три пута, али кукуруза, пшенице, може само да задржи на овом нивоу, јер немају где да их сеју, а сорте и хибриди су доведени до неких максимума, а помаци могу бити само минимални.

Ivane ima nešta i istine.
Evo ja bih još jedan primer koi se zasniva na činjenice. Mene to plaši kako će narod prihvatiti, svet prihvatiti naše kad sazna izvor tog proizvoda.
Pre petnaestak godina jedan Caribrodžanin otišao u beli svet Brazil. Letos je došao sa njegovim prijateljem da pokaže ponosno uzdignute glave prirodu "seoski turizam" ima bogami u Srbiji lepa i prelepa mesta prirode, prosto dah zastaje, a jel znaš šta ga je prvo pitao Brazilac, dal ima negde u blizini minska polja, pa čovek čuo za kasetne bombe pitao dal su sve uklonjene....... neznam šta mu je odgovorio. Znam samo dok je boravio ovde u Caribrod izbegavao je šume i travu, nije smeo da gazi po nje.
Mi razvijamo seoski turizam, etno sela. Svet zna za nas ali....
"Ali što devojku kvari"

Данас ме звао један другар из Београда, каже да су синоћ правили неку журку и испрвртали се од силне ракијештине коју су попили... Јутрос кад су се пробудили као нови. Питају га његови другари - Брате, каква ти је оно ракија од синоћ, право лудило а јутрос нема мамурлука. Он им је одговорио. - То вам је ШЕФОВАЧА . Па, у складу са овом темом не бих волео да ме неко пријави и ухапси због продаје исте...

Moze li neko napisati po stavkama sta seljak dobija a sta gubi pri ulasku zemlje u eu ?

Da se vratimo na temu :ppozdrav:
U evropi mogu da se kolju prasici,peku na raznju i jedu prstima a poznato mi je da je ove zime instaliran i jedan kazan za rakiju u blizini aerodroma Schwechat mozda ih ima jos ali neznam,
Ali mi je zaista jadno to sto vecina nas zeli ulazak u EU kako bi nam unija resila problem tajkuna,kriminala,korupcije i sl :udri:
Ako bi se sprovela jedna realna anketa ovo su glavni razlozi zbog kojih vecina nasih gradjana zeli ulazak u EU ::lose::

mi ne možemo ni znati šta da očekujemo od EU, bar što se tiče poljoprivrede. reforma zajedničke polj. politike je u toku. tokom ove godine biće predstavljen CAP 2013, koji će predstavljati strategiju EU do 2020. s obzirom da mi nećemo ni do 2020 u EU, ko zna kakve će reforme sastaviti taj birokratski aparat. dotle treba da gledamo use i u svoje kljuse.
što se tiče klanja, idite na link i pogledajte 47 minut, kako to rade amerikanci i kolju piliće na farmi. kada su optuženi da to nije higijenski poslali su svoje meso na analizu i meso iz super marketa, ono iz super marketa je imao 27 puta više štetnih materija od njihovog.
http://watchnewfilms.com/movie.php?id=3870

EVROPA ha ha nebojte se drugovi necemo mi jos u skorije vreme biti ni na pragu evrope , a sto se tice klanja svinja i bikova e da vidim bas koja je ta sila koja ce nama srbima zabraniti da koljemo svinje i pecemo rakiju mi smo seljaci radni i vredni kad umemo da proizvedemo onda cemo i da rostiljamo. A ovi nasi politicari samo gledaju i smisljaju kako da se sto vise uvuku ovim evro banditima sve zivo su unistili i prodali pa zar je to evropa.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh