Ulaskom u EU nasi poljoprivrednici nece moci da peku rakiju,kolju svinje......

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neznam šta više da mislim, ali iz našeg iskustva kad nam kažu nešta to je samo dok prihvatimo, a posle rade sasvim deseto lažu nas i kradu i popreko i po ipsilonu i po zetu(trodimenzionalno). Sve je to dobro što je napisao ivanm, al jedno se priča, drugo se misli, treće se radi, četvrto se priprema, peto je već urađeno...... Jedno je tačno, sve će biti u korist države za ljude ako ima, a zna se da neće biti sem za pojedince.

Moci ce da se kolju svinje, pravi med, pece rakija, kao i do sada. Prekrsaj ce biti ako se to koristi za dalju prodaju. Sve sto je u sopstvenoj reziji, moze, samo za sopstvene potrebe, ko hoce da trguje tim stvarima, mora da bude registrovan, prosto i jasno. Nama treba nesto sto je kao EU, da nam neko uvede red, a ispada da su to oni, posto nase institucije nemaju snage za bilo kakve promene. Nase institucije su dovoljne same sebi i to im je svrha postojanja - samozivost. Dobro je da ima neko da udara pecke, a trenutno se to zove EU. Lose bi bilo da nema, onda se nista ne bi ni menjalo. Stajali bi u mestu kao sto smo stajali poslednjih 20-ak godina.
Post je spojen: [time]Tue Feb 1 07:35:55 2011[/time]

A da li znate kakva je situacija sa usluznim klanjem pilica?
Recimo ja krecem da radim tu uslugu,pa hoce li mi trebati neka dozvola ili se to ne odnosi na klanje pilica,vec samo na klanje svinja ?

Ako ispoštuješ sve što od tebe traži veterinrska inspekcija o uslovima rada i objekta, onda nema problema.

Samo da znaš, tu ima čitava šuma kojekakvih propisa, ali to nije ništa više nego što je bilo napr. u vreme Miloševića, ali je opšta besparica svaki detalj koji treba ispoštovati učinila velikim troškom.
Jedino mi nije jasno šta će takvima kao ti, koji su orijentisani na lokalno tržište, HACCP normativi, kada ti nemaš nameru da radiš uslužno klanje za izvoz u EU. :sta:

dali ste culi za lika iz Srbije , koji je otisao na privremen rad u Svedsku, bio mesec dana , sve bilo divno krasno bajno standard ok , al zima doslo prolece odledila se voda otiso na pecanje ribe mlogo al nece da se peca , napravi neki dinamit ( poznati smo kao inteligentan narod),dodje ne reku baci napravu grune dinamit pobije skoro svu ribu , komsije odma naravno prijave, dodje poliija u zatvor ga strpaju al ga nisu osudili. kaze vako nikad nikom u istoriji te zemlje nije palo na pamet da uradi tako nest pa ni zakonodavci nisu predvideli takvu situaciju. oslobodjen je uz uslov da poribi ponovo jezerce , i godinu dana uslovno , uz obavezno javljanje psihijatru 2 puta sedmicno

Član Tine iz Slovenije je u temi "EU za ili protiv" napisao:

Jedna od velikih obmana velikih igrača u razdoblju 'prilagođavanja' su priče o prerađivačkim obratima, kako oni ne ispunjavaju uvete EU i slično. EU od nikoga nema pravo tražit, da za svoje unutarnje potrebe promeni neke propise. Ako neka firma ne izvozi, za nju EU standardi nisu obavezni. A onda ovi naši mali duhovi, koji uvek traže gazdu sami sebe izbace iz igre, primenom tih standarda i za domače tržište.
Poenta je u zaštiti lokalne privrede. Male firme, koje prodaju na lokalnom trgu, ne moraju ulagat silne pare u opremu, jer zadovoljavaju sve lokalne normative. A ako ti neko želi 'ući' iz druge zemlje, EU regulative ga prinude, da ne može radit sa previše niskim cenama, te opet nije toliko konkurentan lokalcu.
A nisu ni u EU glupi, pa budalu, koja glupim unutranjim propisima samog sebe izbaci iz igre i otvori tržište njima, tapču po ramenima i hvale.

U Austriji ima jedna registrirana klaonica na nekih 400-500 uslovnih grla. To je u praksi jedan prostor u selu u pločicama, sa kontejnerom za utrobu i hladnjakom u kom se ostave uzorki za veterinarsku inspekciju. Koliko mi je poznato, moraš javit na inspekciju unapred, kad budeš klao, a inspektori dolaze u kontrolu kako kada. Uvek mogu, a redko dođu. Obično zakolješ i sve odradiš sam. I to meso odgovara svim propisima.

Uvek su nas učili, kako smo mi nesposobni, kako ima Danska samo dve klaonice itd. Uistini ima dve izvozne i bezbroj lokalnih.
Siguran sam, kako sad u Srbiji svi sređuju klaonice za neke EU certifikate, a to je samo pesak u oči i proces, koji može u prelaznom razdoblju još više stočare predat u ruke monopolista, jer u tom procesu se zatvore mnoge klaonice bez potrebe, a nema više malih lokalnih pogona.

zorancile :bravo: Pročita sam to je sasvim OK.

Tema "EU za ili protiv" je trenutno utamničena ::lose::

E,baš me čudi kako li se Bugari i Rumuni snalaze sa svim tim propisima.I sad su pored svih predpristupnih fondova teška beda i sirotinja.Rumuni uvoze od nas berače i traktore stare po 30 i više godina,dok bugari tek što su izašli iz kolhoza.. :haha:

Ali smo mi dosetljivi pa nadjemo uvek rupicu da iznesemo svoje negativno misljenje o EU. Tema je odlicna i drago mi je da mogu da kazem da smrtno mrzim EU zato sto smatraju da sam ja lud kao i moj otac,deda,pradeda,cukundeda... koji su vekovima pekli rakiju, klali svinje tupim nozevima itd.. I sve to da kazem a da nije :off_topic: :off_topic:
Samo iskreno se nadam da moze da se desi da pocne ljudima da puca film i da ce biti revolucija, samo mnogo ozbiljnija nego u Grckoj i Francuskoj.... Daj nek uvedu obavezno golicanje svinja tri puta nedeljno po pola sata, i nek ovi nasi usvoje i to, jbg evropski je... Licno se protivim tome da moj brat od strica, od ujaka, od tetke, zaova,pasenog,kum,zet,svojak,tetak i komsija kupuju rakiju od tamo nekog miskovica kad znaju da ja pecem pravu sljivu...

EU je ok, moze da se kolje svinja ::000::, sta vam je vise sa tom pricom, svinja i rakija. Ko ce da ti zabrani, Solana ?, radice se sve isto kao i do sada. Samo ce zakoni da nam budu uskladjeniji i savremeniji. A mi koji umemo da koristimo racunare, umecemo valjda i te evropske fondove da koristimo i nadjemo.
Bas i ne mislim da je u Bugarskoj i Rumuniji nesto bolje, bio sam skoro u Rumuniji, umalo se nisam zakucao autom u neku zapregu, neosvetljena na glavnom putu, kakva bre EU, ko je beda uvek je beda, tako je i kod nas.

Svi mi pišemo dobro al nekako to tumačimo svak na svoj način pa negde i zgrešimo. Evo jedan zakon u Bugarskoj koi je donela EU, nesmeju bacati so po putevima, sneg im je ostao neotopljen od prošle godine , sporo topljenje snega a cirkulacija vozila po putevima je..... na evropskom nivou, lakše i sigurnije ići pored puta. Tako će biti i sa svinjama možemo za sebe klati al trebe da legna svinja sama pre klanja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh