Ugradnja hidro volana

@AcA OPEL
Vazno je samo da moze da postigne pritisak. Mala pumpa ce samo sporije dizati. Vecina servo volana nije ispod 100 bara. Ako ne moze da postigne potreban pritisak stavis klip vece povrsine - onda ti treba manji pritisak da ostvaris potrebnu silu. Ali onda sporije podize.

Mercedes A klase prve generacije (W168, od 1997 do 2004 godine) ima elektricnu servo pumpu koja bi mogla da posluzi. Mislim i da Pezo 106 takodje ima elektricnu pumpu
 
Meni ne bi trebala neka brzina, ali ni da cekam citavu vecnost. Gledao sam nesto dvosmerne hidraulicne cilindre od MTZ i to mi deluje odgovarajuce za moje potrebe. Medjutim, ne bih da probavam ovako ili onako vec ako neko zna da kaze sta i kako moze. To za A klasu nisam znao, a naso sam neke za OPEL. Male, lepo odradjene i povoljne. Nego ne znam koji im je pritisak i protok.

Za ovakve stvari mi treba. To se samo povremeno koristi i brzina nije mnogo bitna.
 
Koja je otprilika debljina klipa a koja debljina klipnjace(onog srednjeg dijela sto izlazi)?
 
Meni ne bi trebala neka brzina, ali ni da cekam citavu vecnost. Gledao sam nesto dvosmerne hidraulicne cilindre od MTZ i to mi deluje odgovarajuce za moje potrebe. Medjutim, ne bih da probavam ovako ili onako vec ako neko zna da kaze sta i kako moze. To za A klasu nisam znao, a naso sam neke za OPEL. Male, lepo odradjene i povoljne. Nego ne znam koji im je pritisak i protok.

Za ovakve stvari mi treba. To se samo povremeno koristi i brzina nije mnogo bitna.
imam komplet pumpu od rampe 24V ima i pritisak i brzinu za prednju hidrauliku, ali mislim da je velika za ugradnju na traktore.
 
Da ne podcenim nikoga i nebudem pogrešno protumačen, ali ovako elementarno nepoznavanje principa rada hidrauličnog 'kola'..


Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
 
Mi namestili našu "šklopociju" ima već mesec dana. U poređenju na pravi hidro volan, nema razlike u lakoći motanja. Ima pun ajnslag u obe strane. Nadam se da će nas lepo služiti.
176a2c7af2a7285fbf36240fd1bf43aa.jpg
a9c6cd5dba58883fe5980bf2fc5cd032.jpg
4b51ea980927e3bf43069e8c2093d36e.jpg
To je što ima slika, ako treba detaljnije tek kada odem u selo. Evo već 2 godine radi bez ikakvih problema. Nije nigde ništa pustilo, samo me zeza gumica na poklopcu rezervoara pa malo vlaži ulje.

Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока
 
Poslednja izmena:
Ne znam zasto ljudi beze od servo glave, u mom kraju se masovno ugradjuju hidraulicni upravljaci na traktore ali majstori preporucuju samo cist hidraulik, orbitrol, klip...
Meni se licno vise svidja servo glava, jednostavnije je, volan nije bas preterano mek a i ima malo odpora, oseti se, imas lepsi osecaj!! Isto krugova na obe strane, nema razlike nikakve..
Pa i na kamionima to sluzi godinama i godinama, a traktorski prednji kraj je 4 pa i vise puta laksi!! Na nasem Dajcu je to radilo 25god, kamion presao 1.500.000km i tad je crkla, druga 100€ pola sata zamenuti i vatra!


Послато са SM-J710F помоћу Тапатока
 
Da ne podcenim nikoga i nebudem pogrešno protumačen, ali ovako elementarno nepoznavanje principa rada hidrauličnog 'kola'..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
Ako mislis na mene mozda sam pogresno rekao, ali mislim da razumem hidraulicna kola. Ne znam strucne izraze tako da se izrazavam laicki.
Te hidro pumpe imaju malu radnu zapreminu ali veliki broj obrtaja s obzirom da se pogoni elektromotorom, tako da je protok veci nego na prvi pogled.
Na kraju nas uopste ne treba da zanima na koji nacin to postize, vec samo koliki pritisak moze da da i koliki protok ima. Ako je sila kojom hidraulicni cilindar deluje F= P x S, gde je P pritisak, S povrsina klipa, onda povecanjem povrsine klipa povecavamo silu kojom klip deluje. Sa druge strane povecanje povrsine klipa znaci manju brzinu klipa za dati protok jer je potrebno napuniti vecu zapreminu uljem.
Fizika je neumoljiva i zakon o odrzanju energije se mora postovati - Proizvod sila x brzina = snaga ostaje konstantan (ako zanemarimo gubitke naravno).
Elektromotor deluje relativno malim obrtnim momentom na pumpu (pumpa je male zapremine pa nije ni potreban veliki moment da bi se postigao veliki pritisak), pumpa pomera malu kolicinu ulja po obrtaju,ali je brzina okretanja velika pa je protok veci. Hidraulicni cilindar ima veliku povrsinu tako da deluje velikom silom, ali je potrebna velika kolicina ulja da bi ga pomerila pa se pomera sporo.
Imamo prakticno veliku redukciju i pretvaranje rotacionog u linearno kretanje, slicno kao kada bi na osovinu elektromotora postavili mehanicki reduktor i kotur koji bi namotavao neku sajlu.

Nazalost podatake o protoku i pritisku tih pumpi nisam uspeo da nadjem. Uzevsi u obzir da letve volana imaju slicnu povrsinu klipa bez obzira na vrstu pumpe pretpostavljam da su slicnog protoka kao one pogonjene sa motora kaisem.
A maksimalni dozvoljeni pritisak je verovatno iznad 100 bara. Verovatno imaju unutrasnji sigurnosni ventil, ali treba proveriti, ako nemaju ili ce stati rotor (moguce pregorevanje motora) ili puci kuciste pumpe kad se blokira izlaz.
 
Nisam mislio ni na tebe ni na Acu, komentar sam napisao radi nekih drugih više nego smešnih pisanja.
Ovo što si gore napisao je naravno tačno.

Protok pumpe nije glavni parametar, nego jedinična zapremina, odnosno zapremina po jednom obrtaju pogonskog vratila.

Hidraulični prenos energije je potpuno analogan mehaničkom ili električnom prenosu.
Zakonitosti o održanju energije važe u sva tri slučaja. Brzina vršenja rada je uvek snaga, a njen prenos karakteriše stepen iskorištenja prenosnog sklopa.
Hidraulika i elektrika imaju prednost, ali je mehanika uvek bila jeftinija, pa se tako dugo zadržala kao primarni način prenosa energije u formu vršenja rada.
Što se tiče proste hidraulike, može se izvesti na mnogo načina.
Recimo, jeftin sistem bi bio:
1. da se aku šrafilicom vrti pumpa i tako napune cilindri da obave potreban rad.
2. da se ugradi ovaj električni sklop od hidroupravljača putničkog auta
3. da se ugradi ručna hidraulična pumpica od kabine ili ručne dizalice i tako obavi potreban rad.

Viđao sam u Nemačkoj da na traktorskim kiper prikolicama postoji i ručna pumpa (paralelno sa standardnom instalacijom) kojom se može napuniti teleskopski cilindar i iskipovati materijal(za nuždu)..
Mogućnosti su ogromne, samo mašta je granica.. Naravno, uz nešto znanja..
 
Aca Opel covek je iz mog sela ako te nešto zanima mogu ga pitati ili ako rešiš da kupiš mogu ti je poslati poštom
459c5ef159eef334252b990f5d2a17fa.jpg


Poslato sa AGS-W09 pomoću Tapatoka
 
Istrazivao sam malo u medjuvremenu i doso do saznanja da te kamionske imaju manji pritisak. Ove 12V do 70 bar koliko sam ja pronaso. Ove za volan od automobila imaju od 100 bar do 115 bar koliko sam ja pronaso. Onda naletim na neku racunaljku na internet za hidraulicne cilindre i tu odradim proracun. Ispade da bi ova pumpa za volan mogla da zadovolji moje potrebe.
 
Nazad
Vrh