Da ne podcenim nikoga i nebudem pogrešno protumačen, ali ovako elementarno nepoznavanje principa rada hidrauličnog 'kola'..
Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
Ako mislis na mene mozda sam pogresno rekao, ali mislim da razumem hidraulicna kola. Ne znam strucne izraze tako da se izrazavam laicki.
Te hidro pumpe imaju malu radnu zapreminu ali veliki broj obrtaja s obzirom da se pogoni elektromotorom, tako da je protok veci nego na prvi pogled.
Na kraju nas uopste ne treba da zanima na koji nacin to postize, vec samo koliki pritisak moze da da i koliki protok ima. Ako je sila kojom hidraulicni cilindar deluje F= P x S, gde je P pritisak, S povrsina klipa, onda povecanjem povrsine klipa povecavamo silu kojom klip deluje. Sa druge strane povecanje povrsine klipa znaci manju brzinu klipa za dati protok jer je potrebno napuniti vecu zapreminu uljem.
Fizika je neumoljiva i zakon o odrzanju energije se mora postovati - Proizvod sila x brzina = snaga ostaje konstantan (ako zanemarimo gubitke naravno).
Elektromotor deluje relativno malim obrtnim momentom na pumpu (pumpa je male zapremine pa nije ni potreban veliki moment da bi se postigao veliki pritisak), pumpa pomera malu kolicinu ulja po obrtaju,ali je brzina okretanja velika pa je protok veci. Hidraulicni cilindar ima veliku povrsinu tako da deluje velikom silom, ali je potrebna velika kolicina ulja da bi ga pomerila pa se pomera sporo.
Imamo prakticno veliku redukciju i pretvaranje rotacionog u linearno kretanje, slicno kao kada bi na osovinu elektromotora postavili mehanicki reduktor i kotur koji bi namotavao neku sajlu.
Nazalost podatake o protoku i pritisku tih pumpi nisam uspeo da nadjem. Uzevsi u obzir da letve volana imaju slicnu povrsinu klipa bez obzira na vrstu pumpe pretpostavljam da su slicnog protoka kao one pogonjene sa motora kaisem.
A maksimalni dozvoljeni pritisak je verovatno iznad 100 bara. Verovatno imaju unutrasnji sigurnosni ventil, ali treba proveriti, ako nemaju ili ce stati rotor (moguce pregorevanje motora) ili puci kuciste pumpe kad se blokira izlaz.