Kremator
Član
Gde ide cilindar?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sada je jasno, letva imesto da gura sponu, ona je pokretac serva, a cilindar ide recimo sa druge strane traktora. Koliko bi izasla ovakva konstrukcija sa onom pumpom od mecke za 20-25e?
Nije problem ni sa poprečnom sponom ja sam ugradio na malog ursusa hidraulični volan i stavio poprečnu sponu od zetora ili može i od ursusa 355 i na jednoj strani spona ima navoj a na drugoj strani ima nazubitu osovinu koju izvlačiš koliko god možeš raširiti točkovePostavio je zombie slike koje je jedan decko stavio na facebook. Sumski 531 je imao hidraulicni volan kakav opisujes. Umjesto vretena orbitrol a kuciste volana s desne spone prenosi na lijevu i radi posao. Ako ga hoces rasirivati, mozes, ne smeta ti nista dok rjesenja s poprecnom sponom koja ljudi sami prave idu samo na jedno rastojanje tockova a to nekome pase a nekome ne...
Inace, okretaji volana na normalnim traktorima idu 3 kruga u jednu i u drugu stranu. Ili imaju duple cilindre ili imaju po dva cilindra i nikad problema. Samo stariji traktori imaju nesrazmjeran broj okretaja zbog jednog obicnog jednostranog cilindra. Inace, kod mene na SKIP-u je iz punog desnog u puni lijevi krug i pol a od punog lijevog do punog desnog 2 kruga... Na cesti pri vecoj brzini reagira na i najmanje pomjeranje volana kao formula 1. Dok se nisam navikao krivudao sam cestom kao pijan
Mali ursus DA ali imt 539 je druga pjesma... Nema ravan prednji trap, nego je kao strelica ako se traktor gleda odozgo, koljevka smeta da se stavi normalna poprecna spona, pa se mora kojesta izmisljati. Ovaj slovenac sto prodaje servo komplet za 539 ima poprecnu sponu zamisljenu da ide ispod kartera a to je glupo da ne moze gluplje i takodjer je napravljena na najuzi moguci postav prednjeg trapa sto nije ispravno ni izdaleka...
Takodjer sistem da kuciste prenosi s jednog tocka na drugi mi takodjer nije "zlatan" jer se opet pojavljuje luft izmedju nazubljenih segmenata u kucistu a popravak je skup. Hidraulicni ili servo volan samo doprinose ubrzanoj potrosnji segmenata u kucistu...
Ja sam si nabavio servo glavu s mercedes kombija i pumpu ulja koja je tu glavu pokretala. Kad dodju sretnija vremena, nabacujem na 539 prednji trap od 540 skup s koljevkom i da se namjesti prava poprecna spona i onda nece biti problema.