Hvala Kosjerac mnogo, neko mi je već rekao da na IMT temi postoje te slike ali nikako nisam mogao da nadjem (tema je ozbiljno velika jbga)!! Evo slike i ovdje, možda nekome zatrebaju pa neka ih i na ovoj temi. Date su slike 2 rješenja.
Prvo:
Ovo rješenje mi se jako svidja jer je kompaktno i lijepo izgleda, te ne zauzima prostor niti smeta kao što bi poprečna spona sa donje strane smetala, kao što Bobo reče. Jedini problem je cilindar, potreban je cilindar sa izlazima na oba kraja a takav je sigurno teže naći.
Evo slike i drugog rješenja:
Ovo rješenje ugradnje orbitrola je savršeno, uklapa se savršeno u traktor i poklopac mjenjača za koji sam napomenuo da je problematičan. Ako budem išao na ovo rješenje obavezno ide ovakva ugradnja.
Rješenje pogona pumpe mi se takodje svidja mada bih najradije pogon uzeo sa remenice na radilici, bojim se da bi pumpa za vodu mogla da trpi zbog opterećenja zbog dodatnog remena (mislim na njene ležajeve).
Rješenja sa cilindrom je isto jako dobro no ima veliki problem - nema poprečne spone već se upravljanje lijevim točkom vrši preko kućišta volana pa ima mjesta za nastajanje luftova. Ja inače imam dosta lufta u kućištu, dakle neki problem u njemu postoji pa ako bih išao na ovo rješenje morao bih prvo riješiti taj problem. Inače, ovo rješenje traži najmaanje prepravki i običan, jeftiniji cilindar.
Evo slika kako je to riješeno na Massey Ferguson 240 (UZEL) koji je kupio moj zet:
Dakle, isto rješenje kao na prvoj slici, čisti hidraulični volan sa pumpom, orbitrolom i cilindrom sa izlazima na oba kraja. U svakom slučaju je najelegantnije. Cilindar se kruto montira na most i on sam se uopšte ne pomjera u odnosu na most. Spajanje izlaza cilindra i "ruku" se riješi dodatnim sponama kao što je Bećarina uradio a isto rješenje vidimo i na ovom MF.
Trenutno imam dobru pumpu od VW Passat 3, zamijenjena je na autu prije par godina jer joj se ležaj malo čuo ali bi na traktoru mogla da radi samo tako. Za rješenja sa prethodnih slika bi mogao iskoristiti nju i ostalo bi mi samo da nabavim klip (sa izlazima na oba kraja) i orbitrol. Zna li neko okvirne cijene ta dva dijela? Ako bih našao posao u skorije vrijeme planirao sam da to uradim ovog proljeća.