Ugradnja duplih(pomoćnih)točkova na traktore

Na ovom John Deere ovi dupli točkovi su od IMT 5270 samo je izvađeno srce felne i ubačen ovaj "prsten" koji spaja felne.Eto ideje ako još neki traktor nosi točkove ovakvih dimenzija kao i IMT 5270.

2w4ycms.jpg

A ovako je kad su fabrički točkovi na John Deere.

v5vgb7.jpg

Na Landiniju su dupli točkovi ovako rešeni
2i1jcqe.jpg

o51eah.jpg

Po pravilu, a i logično je, da prednja vuča bude brža od zadnje do 3%, i zbog upravljanja, i da nebi još "kočila". Da vas podsetim, da prilikom svake operacije u njivi točkovi imaju proklizavanje (manje ili veće), tako da ta mala razlika u odnosu osovina, nenanosi štetu na pogonu. Prednji pogon se najviše "uništava" ako se vozi uključen po čvrstoj i suvoj podlozi, jer odnos nikada nemože biti idealan (ovo nevaži za automatski mod uključivanja).

Jedan clan HR foruma je postavio ovu tablicu za MTZ 820 na HR forum, pa sam ju ja doslovce ukrao i postavit cu ovdje...

Rusi ko rusi, njima je prihvatljiva razlika u vrtnji od +1.2% do -3.8% Tocnije odnos izmedju tockova treba da je koeficijenta od 1.54 do 1.64...

Izvolite, pa racunajte svako za svoj traktor tvornicke dimenzije guma i dobit cete neki koeficijent koji se ne mora poklapati s ovim, jer rusi dozvoljavaju i "+" sto ce reci "kocenje" prednjeg pogona, ne znam koja im je to fora, ali ajde, vjerujem zbog automatskog ukapcanja no nema ni veze...

Kad dobijete odredjeni odnos prednji/zadnji tockovi taj odnos mozete smatrati "pocetnim" i pomocu tog broja izracunajte koje prednje gume pasu na vas traktor. obujam zadnjeg tocka podjeljen s tim koeficijentom i lako se vidi koji obujam treba imati prednji tocak u odnosu na zadnji.

Gledanje u tablicu vrijedi samo za vlasnike MTZ820 traktora, jer nije odnos vrtnje prednje i zadnje osovine isti za sve traktore, pa morate sami racunati sto i kako.

koja bi guma po visini zamenila trenutnu dimenziju 18.4-38,ali mislim na gumu koja bi zamenila duple tockove,znaci sto sira?

jesi siguran-da potrazim tako nesto kod ljudi sto uvoze polovnu mehanizaciju,pa bi ili montirao njih za pripremu ili stavljao duple,a gume za duple imam,trebaju mi felne i adapteri.inace radi se o ursus 1634,ako neko zna ko ima te adaptere ili ko ih pravi,a za felne ne znam da li ima djuri iz plocica,posto on radi sa ursusima.i da li mozda pasu od RX ili nekog imt?

Mile Kosanovic prozivodi te distancere e sad da li je iz Indjije ili iz Pazove nisam siguran ali je cena momacka. Od RX-a je bilo u Vajskoj distancera vrlo povoljno, samo treba proveriti da li pase..

14.9-26=1297mm /GoodYear)
18.4-26=1426mm (Alliance Tires) za ovaj podatak nisam baš 100% siguran..
zo je nekih 13 cm. veci precnik, ako bih stavio napred 18.4-26 umesto standardnih 14.9-26.
jer moze neko sad da se iztacuna jer bi bila uskladjena prednja vuca jer zadnje su vece (po katalogu za 7 cm) od standardnih

---------- Poruka napisana u 14:23 ---------- Prethodna poruka je at 14:15 ----------

Ne znam jeste li razumeli sta sam hteo da pitam, zadnji tockovi su 7 cm veceg precnika od fabrickih a prednje ako bi povecao 13cm (jer takve gume mogu da nadjem skoro džabe) jer bi bila bar priblizno uskladjena prednja vuca, postoji li neka formula kako se to moze izracunati?

Mile Kosanovic prozivodi te distancere e sad da li je iz Indjije ili iz Pazove nisam siguran ali je cena momacka. Od RX-a je bilo u Vajskoj distancera vrlo povoljno, samo treba proveriti da li pase..
Da Bubu,znam za njega,za rusa mi kaze oko 250-300 eura par,a za ursusa kaze oko 400-450 par distancera...e ima drugar RX,idem bas da vidim kako su kod njega rupe,pa da uporedim.

Miroslave, daj mi dimenzije original prednjih i zadnjih guma i daj mi dimenzije prednjih i zadnjih guma koje mislis stavljati na traktor da ti to sracunam... Ako ne bude pasalo, naci cemo dimenziju koja bi pasala naprijed...

Zadnji 800/65R32 = 1840mm precnik
prednji cemo staviti X jer trazimo
original tockovi:
zadnji 18.4 R38 = 1770 precnik
prednji 14.9-26 = 1297 precnik
ja sam dobio rezultat da mi trebaju prednji precnika 1348
ne znam jesam li pravilno postavio jednacinu.
jos da ti dam dimenziju 18.4-26=1426mm
ili ove sto si postavio link sto ima u oglasima 21.3-24 =1400mm ( te su najpribliznije po meni) ali ih moram kupovati (koliko je to u eurima) ?
hvala Bobo na trudu

Ja dobijem 1341, mozda si ti slucajno napisao 1348.

Odnos original nih tockova ti je 1.36 i kad s tim omjerom racunas dobijes 1353... Dakle, mala odstupanja postoje, ili ja ne racunam dobro nesto... Po pravom bi se trebali usporedjivati predjeni putevi guma, al to je sve isti klinac vise/manje...

Sad treba znati jel ovo dobiveno ide +5% ili - 5% Ako je "+" onda ispada da moze do precnika 1420, a ako je "-" onda pricamo o precniku 1285...

Sad, ako ima logike, po meni bi trebalo biti "+" jer mogu ici veci tockovi, ali manji ne i to bi znacilo da bi trebali savrseno pasati ovi tockovi s oglasa.

pise tamo 7200Kn a kod nas je euro 7.5, sto ce reci malo ispod 1000€. Covjek je svercer i koliko nam da se voli cjenati, pa bi mozda islo i jeftinije...

Svakako pricekaj nekoga pametnijeg od mene da potvrdi ove moje "izracune" da ne bi bilo "nismo znali".

Nazad
Vrh