Trimeri

A jel zna neko koja je razlika izmedju onog Villager trimera 1900s i onog crnog valjda 1900x?Vidim da je razlika u boji i ceni,a ne znam dal ima jos nesto.
Ima par razlika koliko se secam da je deblja cevka kardana i drske su deblje i aluminijumske, skroz drugacije kacenje i ima jos nesto nesecam se....:ppozdrav:

AKo hoces da ne mislis na rezervne delove i nerviranje , uzmi Husqvarnu , Stihla. Kostaju u tri piiiiiiii p ali ne mislis ni o cemu. AKo hoces da prodjes jeftinije uz nerviranje zbog nedostatka rezervnih delova , zbog lomova koje sam napravis i izazoves na masini uzmi a posle muku mucis jer nema rezervnih delova mozes i villagera uz husqvarnin scarlett cirkular i seci tanje drvece slobodno s njim. To sam sve radio sa svojim villagerom i moze da izdrzi, samo mu treba dobar cirkular.

Jbg - zašto uvek mora da bude ili preskupo ili nedoraslo poslu? De ode zlatna sredina? Makita ima malo povoljnije cene, a ubeđen sam da je to odličan kvalitet - ne mogu da zamislim da prave jednu vrstu alata vrhunski a drugo da je krš...
Ali ajde, ako neko ima drugačije mišljenje - neka napiše.

Možda se ipak odlučim za huskija...
Nego ako zanemarimo ukuse zvuka - jel može malo detaljnije o ovom poređenju dvotakni i četvorotaktni.
Ajmo hipotetički: 2taktni trimer od 1,5ks protiv 4taktnog od isto 1,5ks. Isti proizvođač isti kvalitet?
P.s. neko je pominjao i jonsered kao sestrinsku firmu huskija. Bio na njihovom sajtu da progvirim, i imaju slabe i jaku mašinu. Niks sredina... :(

Neznam odakle iskopaste četvorotaktne motore za trimer motorke i sl, rekoše ljudi već da dvotaktni motori su bolji za ove namene jer su lakši jednostavniji kod čet.takta problem je podmazivanje mašine zbog okretanja celog trimera ili sl mašine a da bi imao normalno podmazivanje morala bi se dodavati pumpma za ulje sa karterom što bi znatno otežalo celu stvar pa zatim palenje itd
tako da je potpuno bezsmisleno razmišljati o takvoj mašini

- - - - - - - - - -

urban za sve vazi sta se zalomi i ko koristi. Ali za Stihl i Husqvarnu ima delova a za neke modele hobi trimera tesko da se nadju a trebaju .

Ma ima druže i za jeftinije modele delova i servisa samo treba voditi računa čiji se proizvod kupuje i gde, e sad ponovo dolazimo do večitog pitanja da li kupiti jeftinu mašinu ili tri puta skuplju firmiranu spravu i obično svi veličaju skupe mašine i kunu se u njih međutim kupuju jeftine sprave zbog ograničenog buđeta i potajno u sebi se nadaju da će i te jeftine mašine isto raditi kao i firmirane tri puta skuplje mašine, e pa NEĆE spram novaca je i muzika ja imam desetak tih malih mašinica (villager) ali ja znam šta od njih mogu očekivati i tako se i ophodim prema njima i ja sam zadovoljan i dosad bez problema
znači preporuka svima ako imate osećaj i smisao za tehniku kupite bilo koju mašinicu i ona će lepo raditi i potrajati, a ako nemate baš nekih afiniteta za tehniku (treba biti pošten prema sebi pa priznati istinu) kupite firmiranu skuplju mašinu gde su konstruktori predvideli razne ekstremne situacije u eksplataciji i garanciski stoje iza takve mašine

japanci su najbolji konstruktori i imaju vrlo kvalitetne proizvode. makita veoma dobra u svim segmentima bila. sad se proizvodi licencno u nekoliko zemalja i sam kvalitet je opao. to je bilo jako skupo i veoma kvalitetno dok sad je mozda upola toga kvalitet. dvotaktne masine jesu i predvidjene za manje alatke zbog snage i manje tezine .ali netreba zanemariti ni cetvorotaktne jer se i na njima konstantno radi na unapredjivanju. potrosnja je dosta manja jer samo teorijski treba biti 2 puta manja od dvotaktne. ali je skuplja za servisiranje jer dosta vise delova ima za remont. ja kupujem masine prvenstveno po uslovima u kojim ce raditi i kolicini posla koju ce obavljati. ako nemogu novu radije cu kupiti kvalitetnu polovnu dobro ocuvanu nego se zezati sa hobi i igrackama od alata. svi skoro znamo sta je dobro ali nemastina novaca nas sad bas prisiljava na hobi masine a to je macka u dzaku. sto se tice trimera imam alka 900s sto je za moje povremene potrebe sasvim zadovoljavajuci trimer. dosta je pokosio i sluzi besprekorno vec 7god. hteo sam tad uzeti jacu verziju 1250s ali ih nije bilo u prodaji i morao bih par meseci cekati. medjutim i ovaj manji zadovoljava potrebe .on je iz prve serije kad se pojavila i dosta bolji nego ove zadnjih godina. ove zadnje serije vrlo cesto karburator zeza i trose previse dok ja nisam nikakvih problema imao dosad

Mora da postoji neki razlog što su se uopše počele proizvoditi četvorotaktne u poslednje vreme.

Ranije je i kola i motora bilo 2t, a evo sada više nema... Jenda od prednosti 4t je između otalog i trajnost.

Verujem da firma koja ima izgrađeno ime i tržište neće da izbaci proizvod koji će da joj poljuilja poziciju?

Više delova i komplikovaniji servis? Ok - to bi mogao da bude argument protiv, ali koliko često je potreban servis (povlačim paralelu opet sa motociklima i njihovim radnim vekom 2t/4t)

Ovo sa Makitom i premeštanjem proizvodnje nisam znao - proguglaću ako uspem da nađem gde se proizvode trimeri...

Primećujem da svi navijate za 2t stihl i huski, i slažem se da su kvalitet, ali ne mirišem Amere ni na jednom polju, pa ako mogu da izbegnem - izbeći ću.

Huski još nije ispala iz igre, samo sabiram činjenice pa ćemo da presečemo. Japance najviše favorizujem, ali nisam ekstrem...

Stihl i husqvarna nisu Ameri. Mozda se neke masine sklapaju u U.S.A ali i to mozes izbeci.
2t neprevazidjena masina za ove stvari, veruj mi. Nisu se poceli proizvoditi 4t masine na mesavinu sad, vec pre par godina i zbog slabe prodaje se sve manje proizvode.
Ja to gledam kao neuspesan pokusaj i nista vise.Kad mi trimer radi kao traktor nista gore nema, nemoze da nabije obrtaje citavu vecnost.Daleko je to od dobrog.

Neznam odakle iskopaste četvorotaktne motore za trimer motorke i sl, rekoše ljudi već da dvotaktni motori su bolji za ove namene jer su lakši jednostavniji kod čet.takta problem je podmazivanje mašine zbog okretanja celog trimera ili sl mašine a da bi imao normalno podmazivanje morala bi se dodavati pumpma za ulje sa karterom što bi znatno otežalo celu stvar pa zatim palenje itd
tako da je potpuno bezsmisleno razmišljati o takvoj mašini

- - - - - - - - - -

Ma ima druže i za jeftinije modele delova i servisa samo treba voditi računa čiji se proizvod kupuje i gde, e sad ponovo dolazimo do večitog pitanja da li kupiti jeftinu mašinu ili tri puta skuplju firmiranu spravu i obično svi veličaju skupe mašine i kunu se u njih međutim kupuju jeftine sprave zbog ograničenog buđeta i potajno u sebi se nadaju da će i te jeftine mašine isto raditi kao i firmirane tri puta skuplje mašine, e pa NEĆE spram novaca je i muzika ja imam desetak tih malih mašinica (villager) ali ja znam šta od njih mogu očekivati i tako se i ophodim prema njima i ja sam zadovoljan i dosad bez problema
znači preporuka svima ako imate osećaj i smisao za tehniku kupite bilo koju mašinicu i ona će lepo raditi i potrajati, a ako nemate baš nekih afiniteta za tehniku (treba biti pošten prema sebi pa priznati istinu) kupite firmiranu skuplju mašinu gde su konstruktori predvideli razne ekstremne situacije u eksplataciji i garanciski stoje iza takve mašine

101% si u pravu ali nekako kad treba nema delova , mislim tu na sitnice tipa stitnika, nosaca rucica i slicno .

Ma Villager je Villager, to se ne dovodi u pitanje da li je los ili je dobar . Vredi svaku paru .Sece to sta stigne bez problema samo mu treba odgovarajuci rezni alat, a meni treba alat za savijanje lima i nista vise . E tu meni nastaju problemi , zbog nedostatka alata za savijanje lima. :osmeh:

- - - - - - - - - -

Ima par razlika koliko se secam da je deblja cevka kardana i drske su deblje i aluminijumske, skroz drugacije kacenje i ima jos nesto nesecam se....:ppozdrav:

Da dopunim

potrebna ruka viska prilikom prvog startovanja motora kod modela 1900x , plasticni nosac rucica kod modela 1900s u odnosu na aluminijumski kod modela 1900x , dugme za medjugas na rucici gasa kod modela 1900s , nedostatak istog kod modela 1900x . Drugi udobnjiji prvi malo izdrzljiviji ( ako je uopste izdrzljiviji ).

Poslednja izmena:
Sta li moze da bude,kad dodam gas do kraja,trimer se ugasi kao da nema goriva, (u onoj gumi koju pritiskam kad treba da povucem benzin ne bude nista),inace normalno kosi i lako pali .Ciscen je karburator i rezervoar,i membrana je na oko ok. i opet se isto desava.U pitanju je Stihl fs 350.

ima mali filtercic na kraju creva u rezervoaru.treba ga dobro izduvati na kontra stranu. ili to dovodno crevo negde presavijeno ili flisuje.ako ste to pretresli onda karburator nema sta drugo. on je ujedno i pumpica za benzin i verovatno ne vuce dovoljno goriva da bi radila na mah. redom dobro pregledajte sve ponovo .

Stihl je najcuvenija Nemacka firma, rasprostranjena kod nas jer ih donose nasi koji to tamo kupuju kao najbolje od Nemaca. Husqvarna i Jonsered su iz Svedske, po pouzdanosti i robustnosti jos bolji, ali kod nas nesto manje rasprostranjeni zbog sirokog ubedjenja u narodu o Stihl-u. Inace Jonsered je nesto kao razvojni institut, cija resenja idu u sopstvenu, ekskluzivnu proizvodnju, a Husqvarna to isto dobija za jos masovniju kasniju proizvodnju. Razlika je samo u natpisu (Jonsered ili Husqvarna) i boji tonirane plastike (crveno-crna za Jonsered ili narandzasta za Husqvarnu). Roba oba naziva je iz istog dvorista, a iskljucivo najboljeg kvaliteta uopste. Nisu skupi obzirom sta daju, uverio sam se licnim radom, i za svoj licni novac. Dilema profesionalaca za nabavku novih masina najcesce rezultira (po opisu anketiranih) ovako, Stihl je izvrstan, ali ako se kupuje opet nova, razmislicu. Jonsered i Husqvarna opisani su uvek kao nenadmasni, opet bi kupili nove ako treba. Godinama sam davio profi trimerase gradskih drzavnih i privatnih firmi da mi kazu sta misle, i licno odlucio da kupim profi Husqvarnu kao peti svoj trimer!. Samo preporuka za Haski!

Poslednja izmena:
ima mali filtercic na kraju creva u rezervoaru.treba ga dobro izduvati na kontra stranu. ili to dovodno crevo negde presavijeno ili flisuje.ako ste to pretresli onda karburator nema sta drugo. on je ujedno i pumpica za benzin i verovatno ne vuce dovoljno goriva da bi radila na mah. redom dobro pregledajte sve ponovo .

Sve smo to pretresli,pali dobro sve ok,ali kad se da gas do kraja na prazno i tako se malo zadrzi ugasi se,povucem gorivo na ono dugmence,upali iz prve i kosim posle bez problema,i kad opet tako dam gas on se opet ugasi.Majstor mi rece da je mozda cep za gorivo u pitanju,da ne propusta vazduh pa se stvori vakum,medjutim i kad skinem cep isto se ugasi

E to je to sto j.. nase koke a nije pevac. Imao sam takav problem. Iz cista mira pocne da padaju obrtajui i ugasi se, posle toga kad ga ponovo upalis sve normalno, dok mu ne dodje pa opet. kad mu tada das gas do kraja on nece da primi nego padnu obrtaji pa se povecaju, pa padnu, pa se povecaju i tako dok se ne ugasi.
Mislim da je problem u karburatoru, mora da se pozabavi neki dobar i uporan majstor. Moze da bude da je zapusilo sito ako ima u karburatoru pa nema dobar protok jer kad das gas do kraja tada triosi najvise goriva pa nemoze da postigne da navuce a moze da bude i da nedovoljno vuce zbog loseg impulsa iz bloka sto dolazi do karburatora.

Nazad
Vrh