Trimeri

Ovde u Kraguejvcu u husqvarninoj prodavnici bio pre mesec dana mozda malo vise 1420 dinara. Meni je za trnje oko njiva taman , ali za travu i kupinju moze kao sto se dobija uz Villager BC 1900 XC .

Nece mi nikad biti jasno,zasto kineski proizvodi tipa trimera,testera...kad se kupe dobije se i vise nego sto treba za amaterski proizvod...dok za cuvenije marke druga prica.

markokg1982 kupuj sto pre husqvarnin ili stihl cirkular za drvo jer ces uskoro da kako god da okrenes taj cirkular da koristis samo za kupinju i travu. Ja sam sa mojim posle kupinje sekao tanju trnjinu i da je imalo jos trnja zamenio bih ga husqvarninim.Tolika je razlika medju njima.

Iskren da budem, lepo naostrim ovaj obican cirkular sa brusilicom kod kuce, i super me sluzi. Dok traje, neka traje. Kada propadne, kupicu naravno scarlet.

I dalje sam pun motivacije da unistim medju u potpunosti. Prosli put sam stigao do kola (vidi se u mom post-u iznad na cetvrtoj slici gde mi je parkiran auto, a iza velika medja)
Evo slika od nastavaka rada. Bilo je i tu par nekih vecih cerova, koje sam oborio sa husqvarnom. Ostalo sve trimer odradio, a ostale motke koje cu na kraju da posecem.
Na trecoj slici se vidi parce koje mi je ostalo. Samo da mi je malo vise vremena.. ubi me posao, pa jedino vikend ostaje za medje.

upload

upload pictures

image ru

" tanju trnju " tesko meni sta kucam i koliko mi ruke ne slusaju glavu.
Samo napred , mnogo lepse izgleda njiva kad se ocisti od trnja.

To se zove vredan čovek. Inače baš ne volim kad vidim da neko lenčari u ili ispred dvorišta ili prodavnice. Ko hoće da radi će uvek naći nešto korisno da čačka kad nema krupnijih poslova. I ja tako prepodne na posao, popodne kuća, stoka, bašta a na njivu stižem uveče i pod svetlima radim što može noću. Ako nešto mora baš po danu onda se planira za subotu popodne jer subotom radim kraće (do 15H) i nedelju. Mi sitni ne možemo da preživimo ako radimo malo i kilavo, bar ja. I onda samo zato što radim i u firmi neko me nazove hobi poljoprivrednikom. Bio bih i ja kako kažu profi da imam para da kupujem mašine (inače imam samo najosnovnije stare od 30 do 40 godina) i da imam više zemlje ili da mi je isplativo da uzmem u zakup. Ne bih išao kod privatnika za 20000 din i radio svaki dan osim nedelje a bez godišnjeg odmora. I od plate trošio 7000 za gorivo i 3000 za doručak i u stvari radim za 10000 mesečno i zdravstveno a penziono pod znakom pitanja. Tolike pare su tek džeparac za dva đaka osnovne a šta im sve još treba... Zato ja razumem većinu građana kad kažu da je kriza ali ne razumem državu da pomaže ove "profi" a i oni nas zezaju "hobi". Samo napred "markokg1982", ali ako nije tvoja njiva i sa druge strane pa hoćeš da sastaviš, ja bih tu birao i ostavio poneko mlado stablo da raste da imaš i narednih godina za ogrev a dotle da nam pročišćava vazduh.

To se zove vredan čovek. Mi sitni ne možemo da preživimo ako radimo malo i kilavo, bar ja. I onda samo zato što radim i u firmi neko me nazove hobi poljoprivrednikom. Samo napred "markokg1982", ali ako nije tvoja njiva i sa druge strane pa hoćeš da sastaviš, ja bih tu birao i ostavio poneko mlado stablo da raste da imaš i narednih godina za ogrev a dotle da nam pročišćava vazduh.
Meni je deda ostavio zemlju, oca nikada nije zanimala (otisao u grad, zaposlio se u Zastavi i postao "frajer") pa sada posle dedine smrti, krecem od nule pa dokle stignem.
Imam jos dosta medja da unistim. Ovo je glavna do puta. Inace, kupio sam jednu malu njivu koja me je delila, i spojio dve moje vece. Sad imam u kompleksu 2,75ha a to je sada i najveca njiva u selu, pa hocu da bude i najlepsa :cool:

Nemam nameru da ostavljam bilo sta, jer je medja cisto zlo za useve:
1. smanjuje povrsinu parcele
2. izvlaci vlagu iz zemlje
3. pravi efekat lonca tj u velikim vrucinama kada vetric duva, kada naidje na medju (prepreku), skuva sve pored nje.

Evo pogledajte kako mi se medja "naljubila" majke ove godine. 10m od nje nema nista, a tacno se vidi gde su bili veliki cerovi, kao da si sestarom napravio krug dublje u njivu. Pored toga, njiva je bas dugacka. Trenutno se borim sa jednom stranom njive.

photo sharing

Pametno, moze neki bagrem i da ostavi ili nekog cetinara da zasadi da ima hlada i da ne zakorovi opet. :ppozdrav:
Imam dosta bagrema na drugim mestima :) a ovi su osudjeni na propast :)

mislim da ovo sto Vulkan pise treba da poslusas,imam jednu parcelu gde je u gornjem delu zasadjena sljiva a u donjem bagremar koga redovno odrzavam.Ujak pored mene iskljucivo se bavi ratarstvom (zito/kukuruz),i na tom delu gde se granici sa bagremarom ima potpuno isti prinos kao na sredini njive,jer je bagremar pokosen i orezan na otprilike na visine 3m i naravno proredjen na oko 1m - 1,5m stablo od stabla:
1.ja imam korist
2.on nema nikakve stete
3.lepo izgleda

Hvala na savetu. Zapravo, hoces da kazes da bagrem, koji se odrzava (par stabala se ostavi, a mladari unistavaju, pa samim tim ne prave stetu, a koriste) ne steti, ali ova medja je do puta, sunce gadja od gornje strane ka medji i putu, pa mi taj hlad nije ama bas nizasta potreban, niti mi na bilo koji nacin koristi.
Sto se tice hlada, misio sam i o tome. Ostavio sam jedan poveci cer koji necu da diram. Ako te ne mrzi, vrati se na stranu 76 datum 4.10.2012, pa ces ga videti iza kola na cetvrtoj slici, a vidi se i na jucerasnjem post-u na drugoj slici. On je skoro na ulazu njive, i moze da mi posluzi kao hlad, a i da ostavim ispod njega neke stvari u hladu po potrebi.
Ova ostala mladja stabla ne vidim kao neku korist, mada, ako je tako kao sto kazes za bagrem, onda cu uraditi tako. Ostavicu par stabala po preporuci na nekim razdaljinama, pa neka rastu. To je drvo najkrace vegetacije do punog porasta.

Kada poraste pravi hlad izdancima i zivici i oni vise tu ne rastu i nemoze da zakorovi sitnim rastinjem zato je najbolje ostaviti par stabala u medji bagrema ili nekog cetinara. Mozes i da ocistis sve pa svake godine total i sta iznikne malo trimerom ili kad se sve lepo ocisti ograda od pletene zice bi legla " k'o budali samar ".:ppozdrav:

Meni koliko je poznato, bagrem se jako brzo siri. Zato mi je kontradiktorno da ostavim bagrem na medji da raste, i da ce napraviti hlad za drugi bagrem (njegove potomke :) ). To je jedino moguce u sumi da uguse jedan drugog. Ovako, idealni su uslovi da pusti mladare koje bih ja morao konstantno da kratim, da bih odrzao to jedno drvo.
Prilikom prskanja jake koncentracije totalnim herbicidom, problema ne moze da ima, ako je vec hlad obezbedjen :)

bagrem ima taj nedostatak sto se siri ozledjivanjem zila korena. Svakim tanjiranjem, oranjem ... povredjuju se zile i bagrem pocinje da raste sa mesta gde su ranjavanja nastala (poznata metoda obnavljanja bagremovih suma). Svaki izdanak koji naraste ima vec u nekom smislu razvijen korenov sistem (nasledjen od maticnog stabla) i lako podnosi zasenu i dosta brzo nalazi svoje mesto ... Druga prica je bagrem na nekom travnjaku gde se zile ne ostecuju i imamo lep travnjak oko stabla... Inace bagrem sam po sebi ima izuzetno veliki korenovom sistem koji zahvata ogromnu kolicinu zemlje iz koje bagrem i u susnim godinama uspeva da izvuce dovoljno vlage. Zabluda je ona prica da bagrem 'voli' suva stanista. Voli on kada ima dosta vode ali i suva stanista bolje podnosi upravo zbog ogromnog korena...

Odnesem ja moj trimer u Agromarketov servis i trazim majstora .Dodje majstor i ja mu pokazem i stitnik i rupu na sipki. On pogleda i kaze da se garancija dobija samo na motor. Ostalo je sve potrosni materijal. Kazem ja njemu " Kad ga palim treba mi treca ruka" . Pogleda me i pita ma li benzina, je reko nema , on ode i sipa mi skoro pola rezervoara , pali, pali , upali , ugasi i podesi podesi gas . Stitnik kosta oko 700 dinara. Imam ideju da napravim stitnik od lima samo da nadjem deblji lim.
Da li ima negde da se nadje cetka poput one na vozilima za ciscenje ulica pored ivicnjaka , samo mnogo manja da je zakacim na trimer i da cistim lisce.
Nikako bagrem oko njiva . Posle nekog vremena pocinje da izibija po njivi . Kao sto kaze kolega forumas Vulkan , poneki hrast i to samo dok ne pocne da zaladjuje i ako je trava u toj njivi nikako drugacije. Sve sto ima krosnju smeta kukuruzu, soji, psenici., ...

Sumadinac,pojasni tu ideju ciscenje cetkom sa trimerom? Imas u obzir da trimer pravi velike obrtaje,gde bi to cistio tacno? Kad gledas inace na to,duvac za lisce ima takvu namenu.

U malom vocnjaku povise kuce. obicno citimo kasno u jesen ili rano u prolece kad se zalepi lisce za zemlju. . Poput stihlovog combi nastavka samo vertikalno da stoji. Za horizontalan polozaj treba mi par konicnih zupcanika ili puz. A mislim da je to niesplativo.

Nesto ovako samo mnogo manje i da moze na trimer http://industrialsweeper.com.au/addons/albums/images/263888376.jpg

Poslednja izmena:
Shvatam na sta mislis,samo nisam kontao kako ces tacno to da zbudzis na trimer i pitanje je kako bi to radilo na trimeru

Nazad
Vrh