Trimeri

jesu skupi ali i vrede, ja sam na villageru i zeznuo stitnik dok sam posekao onih 4-5 prikolica trnja, malo malo pa mi zakaci o trn ili deo sto ostane da strci iz zemlje jer nisam mogao da secem do same zemlje zbog kamenja. Nisam hteo da radim bez stitnika jer ipak koliko toliko stiti noge od kamenjaa i granja kad dohvati i baci prema nogama. Da je bio metalni verovatno uopste ne bi ni zakacio nigde ali kad je villager villager onda cu da ga nosim u servis. Dobio sam odgovor od agromarketa da odnesem da srede to , samo ako me oderu za popravku bice veselo.

Dejane ,
gde si u Smederevu kupio taj metalni stitnik. Mada ne radim sa cirkularom svidja mi se ideja da ga nabacim na moj trimer.
Pozdrav !!

kod Zorana u ul.16.oktobra (ne znam broj),uglavnom blizu bivse apoteke "Seme",prodavnica je "Neskom" zvanicni distributer Husqvarne za SD.Ono sto trenutno nemaju na stanju porucuju iz BG-a,ceka se 2-3 dana,samo ne znam da li uopste odgovara njihov stitnik za Dolmara,cisto sumnjam?

samo da znas da su dosta skupi,ja sam metalni stitnik platio oko 4000,00 din.samo se mnogo lakse radi i prilazi trnjaku

Nisam probao ali mislim da bi Vilalgeru i Husqvarnin metalni stitnik odgovarao ali se ne isplati vlasniku Villager trimera da kupuje husqvarnin metalni stitnik.

Kupio sam villager bc1900x pre 4-5 dana. Cena mu je bila 20500din (jedva sam ga nasao u Kragujevcu jer im je "prosla sezona")
Vreme ce pokazati svoje, ali ja sam za sada posle probe prezadovoljan.
Prvo sam potrosio ceo rezervoar da ga razradim, uz povremeno dodavanje gasa. Radio sam juce 7 sati sa njim dok sam sekao mladare tj izdanke od sljiva stare 2 godine i visoke i do 2m (75 ari izvadjenog vocnjaka)
Prvo krenuo sa cirkularom, i sa pola gasa sece super, al sam mnogo vise zadovoljan trokrakom zvezdom jer se bolje snalazi kroz veliku travu koja je takodje bila prisutna.
Procitao sam dosta strana ove teme, i vidim da su poznatije marke dosta hvaljene, ali za ovaj novac, ako ovako radi i 3-4 godine, ja cu biti prezadovoljan. Sa nepunim gasom, sve pada predamnom. Bas sam se pitao kako nekome ovo nije dovoljno i placa mnogo vise za istu snagu.. To me malo plasi, ali se nadam da kvarova nece biti.
Villager 1250 ima moj zet oko 6 godina, i ne fali mu nista za sada.
Nadam se da ce i mene moj tako da sluzi.
Prvih dva rezervoara sam potrosio dosta brze nego treci, a cetvrti je trajao, cini mi se, citavu vecnost. Mozda je leglo sve na svoje, i samo neka potrosnja ovako nastavi :)

Pitanje: dali treba kupiti vidia cirkular 18cm za oko 650din na buvljaku umesto velikog cirkulara? Hoce li imati vise snage i duze ostati ostrija?
Da li je potrebno praviti malo jacu mesavinu (100ml ulja na 3,5L umesto na 4L benzina) ili nema potrebe?
Kupio sam 1L ulja u ovlascenoj prodavnici villagera. Mislim da je U2 oznaka ili tako nesto. Crno pakovanje.
To je po njihovoj preporuci. Valjda je ok. 950din litar.

I ja sam vlasnik jednog Vilagera 1900x, od pre nedelju dana...Ima snage, radi ok, ali posto mi je ov prvi trimer ikada, nisam bas kompetentan... Markokg je dao svoje utiske, a ja bih pitao koju mast koristiti za kucista, posto u uputstvu pise "odgovarajuca". Inace, odmah na pocetku sam platio danak neiskustvu, krenuo sam da krcim vrlo nezgodan teren, ima komada betona, cigle, zbunja, i visoke suve trave. Tu sam udario, i razbio glavu za silk, pa do ponedeljka radim samo sa trokrakim nozem, i cirkularom. Inace, i mene interesuje preporuka za cirkular!

I ja sam ga skoro kupio ali sam do sad potrosio oko 40-50l mesavine za oko godinu dana koriscenja i nezna se koliko pokosene trave i sitnog rastinja. Zasada mi je zaradio pola para sto su me castili ako nekom nesto pokosim usluzno. Nezalim ni dinar sto sam ga kupio, nek mi iduce godine zaradi jos 100e i posle mogu i da ga poklonim:osmeh: i da kupim nov opet.

, a ja bih pitao koju mast koristiti za kucista, posto u uputstvu pise "odgovarajuca".

Mozete na primer uzeti neku od ovih:
http://www.husqvarna.com/rs/accessories/other-accessories/ulja-i-maziva/mast-za-glavu-trimera/
http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/visenamenska-mast-oregon/
:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Pitanje: dali treba kupiti vidia cirkular 18cm za oko 650din na buvljaku umesto velikog cirkulara? Hoce li imati vise snage i duze ostati ostrija?
Da li je potrebno praviti malo jacu mesavinu (100ml ulja na 3,5L umesto na 4L benzina) ili nema potrebe?
Kupio sam 1L ulja u ovlascenoj prodavnici villagera. Mislim da je U2 oznaka ili tako nesto. Crno pakovanje.
To je po njihovoj preporuci. Valjda je ok. 950din litar.

Moje misljenje je da bi se cirkular sa manjim precnikom pre istupio, ima manji broj zuba od velikog, pa samim tim ce ti zubi ucestalije da se trose.

Jacu mesavinu potrebno je praviti samo prilikom razradjivanja masine, i eventualno koji put tokom godine, ako se prilikom nekog posla masina previse forsira. Sa jacom mesavinom vremenom se javljaju i vece naslage na klipu i u cilindru.

Nisam imao dodira sa tim uljem koje ste naveli, uvek bih preporucio ulja proverenih proizvodjaca - Dolmar, Husqvarna(LS ili XP), Stihl, i to u proverenim radnjama.
:ppozdrav:

Sad sam izguglao.. u pitanju je oregon 2T ulje. Vidim da ga nema na spisku tvoje preporuke, mada njega nude u prodajnom centru villager-a.

Sto se testere tice, imam vidiu na cirkularu, i jako sporo se tupi, a posekao sam Boga oca drva. Meni bas deluje ova velika testera, koju sam dobio od villager-a da se brzo tupi. vreme ce pokazati. Videcu vec.

Oregon je isto poznati proizvodjac, odlicno. Samo da nije neko - bezimeno.

Verovatno je ta uz Villager losija, ali kada se istupi odnesite je kod nekoga ko ima strugaru da razmetne i naostri.
Kolega Sumadinac-Gruzanin je kupio mislim ovakav Husqvarnin cirkular http://www.husqvarna.com/rs/accessories/product-accessories/glave-i-nozevi/cirkularni-noz-scarlett/, pa ce Vam bolje preneti utiske kada poseti forum. Njega je moguce ostriti turpijom.
I naravno uz Villager posle rezervoara rada obavezno pauza, a moze i ranije :osmeh:

imam ja takav cirkular na mojoj husqi,ne radim cesto sa njim ali samo reci hvale za njega,celik je odlicnog kvaliteta i ostri ga okrugla turpija 5,5mm. Kazem ne cesto,jer praktikujem da kad neko mesto raskrcim,vracam se mesecno i sa silkom pocistim eventualne mlade izdanke

Ja sam danas uzeo Oregonov cirkular. Hteo sam Scarlet, ali je bilo samo od 20 mm rupa, a meni treba colovna. Fabricka testera je posekla 5prikolica trnja, dvaput sam je ostrio, i to joj je kraj. Uzeo sam i Husquarninu glavu, posto sam njegovu polomio

markokg1982 i oldtimer nek vas sluzi trimer jedno 10 godina najmanje. Moje licno iskustvo je , dobra je masina , ima dovoljno snage za sav rad pogotovo za rad sa cirkularom nebitno da li je Villagerov koji dolazi uz njega ili neki drugi. Husqvarna ili Stihl cirkulari su dobri jer iako imaju , husqvarnin 22 zuba , materijal od koga su napravljeni je dobar i manje se tupe. Koristim Husqvarnino XP ulje za triemr i testeru. Sastavim za testeru 2% mesavinu i teram i jedno i drugo. Znam da nije dobro ali sledecih 2 ili 3 litra idu 2,5 % mesavina. Isplati se uzeti litar na primer husqvarninog ulja za smesu jer se na duzi vremenski period uhvati jeftinije. 100ml istog ulja kosta 180 dinara a ja kad sam uzeo trimer 29.3 ove godine u istoj prodavnici 100ml Oregon ulja me kostalo 179 dinara a u husqvarninoj prodavnici bilo 150 dinara. Masina je zhvalna jer kao sto kolege koji imaju isti model kazu da trosi kao upaljac. i samo bez preterivanja, odmereno . Prvo zbog ledja i nogu , prvi put kad se koristi bole i ledja i noge dok se ne utrenira, a i trimeru odgovara manje mucenja. Probleme koji ce da se jave videcete i sami , mozda se kod vas pojavi neki novi problem koji nije opisan u ovoj temi a mozda ne bude problema. Zaboravih da napisem na pocetku , ja sam moj terao bez odmora po 2 -3 sata u trnju stanem dok sipam benzin i teraj , lucerku sam kosio bez odmora dok ne potrosi rezervoar pa odmor dok sipam i teraj ( dva puta po 25 ari, kostalo me 300 dinara dva litra benzina da sam nekom platio da mi pokosi traktorom najmanje 1000 mozda i 2000 ) , isto sam radio i kad sam kosio jedno 40 ari vocnjaka.Moze on da radi i bez odmora.

Mozda nikome ne bude od koristi ali kad se kosi lucerka lakse je kosenje cirkularom jer tad kosi skoro na leru , lakse sece cirkular. Nozom je lako ali mora da se dodaje gas ipak je to noz.

Hvala Sumadinac zemljace :)
Bas toliko godina i ocekujem da me sluzi :)
imam ja takav cirkular na mojoj husqi,ne radim cesto sa njim ali samo reci hvale za njega,celik je odlicnog kvaliteta i ostri ga okrugla turpija 5,5mm.
Znaci, ostri se kao lanac motorne testere? Bas mocno izgleda, al ako fabricki moze da posece onoliko koliko oldtimer tvrdi, nemam jos potrebu da ga kupujem.

pa da,ima 22 zuba...postoji i specijalan kljuc za stelovanje samih zuba,vremenom se polako isprave pa je potrebno izvrsiti korekciju i to u cik - cak sistemu

- - - - - - - - - -

Mozda nikome ne bude od koristi ali kad se kosi lucerka lakse je kosenje cirkularom jer tad kosi skoro na leru , lakse sece cirkular. Nozom je lako ali mora da se dodaje gas ipak je to noz.

Druze,mozda je ovo bolje resenje nego da koristis cirkular,ipak je on namenjen za drvo:

Uploaded with ImageShack.us

Moram da naglasim posto nisam to naglasio. Ja sam kosio lucerku sa cirkularom koji sam dobio uz trimer . Nikako sahusqvarninim jer on nije za travu a i steta je dase tupi na taj nacin .Kao sto je kolega dejan 351 kucao on je namaenjan secenju tanjeg drveca inikako za kosenje trave.

Hvala dejane napravio sam opsan propust . Mozda neko pocne da kosi travu sa cirkularom a ipak cirkulari kao sto su husqvarnini i stihlovi za drvece i trnje nisu za travu.

- - - - - - - - - -

Hvala Sumadinac zemljace :)
Bas toliko godina i ocekujem da me sluzi :)

Znaci, ostri se kao lanac motorne testere? Bas mocno izgleda, al ako fabricki moze da posece onoliko koliko oldtimer tvrdi, nemam jos potrebu da ga kupujem.

Moze da posece dosta ali se brzo tupi i mora cesto da se ostri.

Kako se ostri? jel mora na brusilici, ili moze neka turpija da se ponese na njivu kao kod husqvarnine gore pomenute testere?
Koji je precnik centralne rupe za cirkular i noz? izvinjavam se na ovom pitanju, al sad nesto razmisljam o tome da ce mi trebati da znam kada budem kupovao, a nije mi tu ni trimer ni uputstvo, vec u selu..

Villagerov cirkular sam ostrio obicnom ravnom turpijom . Malo sam mu iskosio ivicu zuba, kao na nozu i bolje sece. Izbocina na onom delu na koji se postavlja cirkular je 25mm i njoj odgovara rupa od 1" ili 25,4mm Ove dimenzije neces ni da nadjes u uputstvu.Belo uputstvo mozes da bacis jer je beskorisno , a ono malo u boji je dobro.Pogledaj ranije postove i videces dimenzije. A najbolji nacin je da poneses onaj deo na koji naleze cirkular i noz i proveris. Tako sam ja za svaki slucaj kod Magarinja u prodavnici proverio. Pitaj sve sto te interesuje , ostale kolege forumasi ce sigurno da ti pomognu .

Nazad
Vrh