Trimeri

Iskljucivo nov! :)
Pogledaj stranu unazad, imam fs 55 i husq 128R. Dobar je i fs55 ali neke stvari su bolje resene na 128.

Najveca mana na fs55 je nema otvora za podmazivanje glave pa se mora rastaviti i nekako ugurati mast.Najveca prednost na fs55 je glava za lako montiranje strune i malo je laksa fs55.Mozda ti pomogne u odabiru mada koji god da uzmes neces pogresiti.

Treba da kupim trimer, a nemam nikakog iskustva sa njima...:)
Potreban mi je za kosenje dvorista, odnosno pored ograde, kuce, oko drveca, tako gde kosacica ne moze skroz pridje, i za kosenje kanala. Imam jedan deo oko 30m2 iza kuce gde ima nekih panjeva, drveca i to bi bila najveca povrsina za koju bi se koristio...
Citajuci po netu i ovu temu, odlucio sam da uzmem Stihl FS55, a jedino sto me zanima, da li uzeti obican ili FS55R sa malom ruckom i gasom na samom telu , zbog kosenja u kanalu.
Kontam da je sa njim lakse kositi gde je kanal ili se varam?!
Ja bih pre ovaj obican, jer mi je prirodniji polozaj ruku, a za kanal valjda postoji neka tehnika...:unsure::)
Da, sa tom drškom je lakše kositi kanale, oko drveća itd. Za bilo koju veću površinu i kada želeš ravnje da pokosiš kačenje na uprtač je mnogo bolja opcija. Ako si siguran da nikad nećiš kositi ništa sem toga što si naveo i odlučiš se za verziju sa drškom onda ti je sasvim dovoljan i FS 38. Snaga je nešto manja, a cena je dosta niža.

Treba da kupim trimer, a nemam nikakog iskustva sa njima...:)
Potreban mi je za kosenje dvorista, odnosno pored ograde, kuce, oko drveca, tako gde kosacica ne moze skroz pridje, i za kosenje kanala. Imam jedan deo oko 30m2 iza kuce gde ima nekih panjeva, drveca i to bi bila najveca povrsina za koju bi se koristio...
Citajuci po netu i ovu temu, odlucio sam da uzmem Stihl FS55, a jedino sto me zanima, da li uzeti obican ili FS55R sa malom ruckom i gasom na samom telu , zbog kosenja u kanalu.
Kontam da je sa njim lakse kositi gde je kanal ili se varam?!
Ja bih pre ovaj obican, jer mi je prirodniji polozaj ruku, a za kanal valjda postoji neka tehnika...:unsure::)
Radi upravo opisane poslove i fs 38 me u potpunosti zadovoljava. Ako trava slučajno preraste (više od 30 cm), onda je potreban pun gas (ja ga ne volim i uglavnom radim na 2/3 - 3/4 gasa - nit 2 mm) i sporiji pomak ili prvo skratiti na polovicu visine pa onda do kraja.

Ja kosio sa kinezom bc 1900 ispred njive nesto malo ali i za to trebalo malo vremena i bas to sto kazes bila velika trava\gusta te skratio na pola pa posle do kraja :)

Hvala svima na odgovorima!
Mislim da cu ipak uzeti obican FS55, kanala nema mnogo oko 10-12m, a oko raznoraznih ivica, ograde, coskova ima dosta vise, a danas posle pogledanih par snimaka na yt, primetio sam i dosta prirodniji polozaj tela prilikom kosenja u odnosu sa FS55R, nisam obracao paznju na to.
Citao sam prednosti i mane svih trimera u toj nekoj cenovnoj klasi, znam za podmazivanje glave itd...

Radi upravo opisane poslove i fs 38 me u potpunosti zadovoljava. Ako trava slučajno preraste (više od 30 cm), onda je potreban pun gas (ja ga ne volim i uglavnom radim na 2/3 - 3/4 gasa - nit 2 mm) i sporiji pomak ili prvo skratiti na polovicu visine pa onda do kraja.
Za veliku travu tu je i noz i cirkular za jos po nesto. Ja to menjam cim osetim da zapinje (vilager 1250) Ima sad svasta od alata za trimere ...

Пет година косио воћњак тримерима и решио да пробам стару добру косу. Позајмио стару, наоштрио и удри.
Брзина кошења - иста, замор при раду - исти, прецизност - иста без опасности од оштећења младих стабала, уштеда на бензину, уљу, масти и слику. У високој трави нема намотавања - само звони и слаже откос. Нема буке, вибрација и загађења. Набавна цена - неупоредива. Амортизација - иста (рецимо 4 год.). Мислим да би вешт косач био знатно бржи од "тримеристе". За неравнине и кртичњаке ту је путарска коса. Решио сам да набавим једну такву, једну ливадску и лагана косишта јер је ово које сам пробао тешко, челично.

Teško da su cigani pravili dobre kose.
Ima da se kupe slovenačke silverke mislim da su oko 3 hiljade.
Ja u mojoj kolekciji imam jednu silverku iz austrije, jednu tursku i jednu rusku.
Najbolji čelik je na ruskoj, najbolji oblik ima silverka i čelik je solidan. Turska nije loša za oko kuće.
Koristim isključivo dužinu 70cm.
Kosište sam pravio aluminijumsko sa punim podešavanjem obe ručice.
2f9b6dfe869bfc6fd41225e1a0c96dfd.jpg

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Пет година косио воћњак тримерима и решио да пробам стару добру косу. Позајмио стару, наоштрио и удри.
Брзина кошења - иста, замор при раду - исти, прецизност - иста без опасности од оштећења младих стабала, уштеда на бензину, уљу, масти и слику. У високој трави нема намотавања - само звони и слаже откос. Нема буке, вибрација и загађења. Набавна цена - неупоредива. Амортизација - иста (рецимо 4 год.). Мислим да би вешт косач био знатно бржи од "тримеристе". За неравнине и кртичњаке ту је путарска коса. Решио сам да набавим једну такву, једну ливадску и лагана косишта јер је ово које сам пробао тешко, челично.
Takođe koristim ručnu kosu dugo godina. Kovanica kupljena prije 8 godina i svake godine pokosi bar 3 duluma trave. Kosište ide drveno i bitno da je dobro otkovana prije košenja-tad imaš najbolji efekat, ne naprežeš se mnogo i ne propušta travu..

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

K
Takođe koristim ručnu kosu dugo godina. Kovanica kupljena prije 8 godina i svake godine pokosi bar 3 duluma trave. Kosište ide drveno i bitno da je dobro otkovana prije košenja-tad imaš najbolji efekat, ne naprežeš se mnogo i ne propušta travu..

kljucna rec je "vest kosac" :)

nije da sam bas duduk ali vest nisam a tek otkivanje mi je visa matematika, tako da se cemo se druziti ja i Vilager

И ја сам имао епизоду са ручном косом и два пута сам омлатио воћњак пре него сам купио моторни тример. И поломио две кинеске косе. Додуше тло је било неравно али опет ствар је вештине. То са кошењем бих и савладао али са оштрењем и откивањем е то је већ проблем.
Али сам зато развио леђа и руке...

Trimer je zakon zato što ne moraš brinuti o šljunku ostalim glupostima koje istupe oštricu. Pogotovo oko temelja i sl. Što se tiče veštine košenja ručnom kosom, nema šta bitno je da se vrh ne zabija u zemlju, a to ćeš postići laganim zamahom. Tako ćeš izbeći i lom kose-kosišta. Ako je kosa dobro otkovana i naoštrena bez po muke seče svaku travku. Možeš za početak odneti kosu nekome ko to ume da radi, mada sve je manje takvih ljudi. Što se tiče otkivanja kose, treba ti specijalni čekić (u narodu zovu ga klepac) i nakovanj (babica). Bitno je kako se udara i gde se udara. Zauzme se određena širina ne previše da se raskuje, a opet da ima oštrice. Ritam čekićanja i lagano.. Paziš da ne napraviš zube na oštrici i da se ne izbaci napolje. Naravno nakon otkivanja potrebno je kositi mekšu travu par oštećenja, da bi oštrica ostala čitava..

Хвала Јовице.. стварно поштујем људе који знају да и да откују косу и да косе.
Ја ћу се за сада задржати на тримеру.

А кад нестане бензина онда ћемо сви да се вратимо на ручно кошење...

Nazad
Vrh